Δύσκολο διήμερο για την Κοζάνη λόγω καιρικών συνθηκών. Αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σήμερα και αύριο

3 Min Read

Ισχυρές βροχές, χαλαζοπτώσεις, κεραυνοί και χαμηλές θερμοκρασίες προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο στην Δυτική Μακεδονία. Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ3 Σάκης Αρναούτογλου, είχε ενημερώσει πριν δέκα μέρες για την αλλαγή σκηνικού του καιρού τις δυο αυτές μέρες με τα παραπάνω χαρακτηριστικά που επηρεάζουν και τους νομούς της περιφέρειάς μας.

Σύμφωνα με την πρόγνωση η αλλαγή του καιρού αναμένεται προς το μεσημέρι και μετά της Παρασκευής και κυρίως προς το απόγευμα π βράδυ. Τα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να είναι έντονα και χρήζουν προσοχής καθώς είναι «ικανά να δημιουργήσουν προβλήματα « όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αρναούτογλου με ανάρτησή του στο Facebook.

Ο χάρτης των φαινομένων που αναμένονται στην χώρα από σήμερα που ανέβασε ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου. Οσο πιο πορφυρα τα χρώματα στον χάρτη, τόσο μεγαλύτερη είναι αυτή η πιθανότητα.

Η θερμοκρασία το Σάββατο 9 Ιουλίου αναμένεται να σημειώσει πτώση στα κεντρικά και βόρεια της τάξης των 4 με 6 βαθμών Κελσίου και δεν θα ξεπεράσει τους 23 με 26 βαθμούς. Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε και η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Μακεδονίας, η οποία καλεί τους δήμους να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, οι συμβουλές που δίνονται στους πολίτες είναι:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων.

Θένια Βασιλειάδου –  www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση