Δυτ. Μακεδονία: Ο λιγνίτης φεύγει, 46.000 νοικοκυριά ανησυχούν για την τηλεθέρμανση

6 Min Read

Η προχθεσινή βλάβη στον αγωγό μεταφοράς ζεστού νερού στην Κοζάνη, βλάβη που άφησε χωρίς θέρμανση μία πόλη των 70.000 κατοίκων για δύο βράδια μέσα στο προχωρημένο φθινόπωρο, έδωσε μία πρόγευση του τι θα σημαίνει για τις περιοχές αυτές η μη λειτουργία του συστήματος τηλεθέρμανσης όταν και οι τελευταίες  λιγνιτικές μονάδες θα κλείνουν, κάτι που έχει προγραμματιστεί να συμβεί ως το τέλος 2023.

Η τηλεθέρμανση, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και με την αξιοποίηση του θερμικού φορτίου των  ΑΗΣ της ΔΕΗ, εξασφαλίζει φθηνή θερμική ενέργεια για τους κατοίκους των περιοχών αυτών και παράλληλα μειώνει τους ρύπους που θα εκπέμπονταν στο περιβάλλον αν για θέρμανση χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι πετρέλαιο.  Σύμφωνα με προ διετίας στοιχεία, σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο, θερμαίνονται από τα συστήματα τηλεθέρμανσης πάνω από 46.000 διαμερίσματα.

- Advertisement -

Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών που μάλιστα βρίσκονται στα βόρεια της χώρας, πρέπει να έχουν εξασφαλισμένη θέρμανση όταν θα κλείσει και ο τελευταίος λιγνιτικός σταθμός στη Δυτική Μακεδονία. Σημειώνεται ότι ο μόνος λιγνιτικός σταθμός που θα συνεχίσει να λειτουργεί θα είναι ο ‘Πτολεμαΐδα 5΄, που μετατρέπεται σε μονάδα φυσικού αερίου, μία μετατροπή που θα ολοκληρωθεί ως το 2025 με πρόσθετο κόστος 250 εκατ. ευρώ.

Τι προβλέπει το Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας

Πριν ένα χρόνο, το Σεπτέμβριο του 2020, υπογράφηκε ένα Μνημόνιο Κατανόησης και Στρατηγικής Συνεργασίας των Τ/Θ Δυτικής Μακεδονίας. Το Μνημόνιο υπογράφηκε από τους Δημάρχους Κοζάνης, Αμυνταίου και Εορδαίας, τον Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας, τη ΔΕΗ, το ΔΕΣΦΑ και τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής ΣΔΑΜ.

Βάσει αυτού του Μνημονίου, οι τρεις πόλεις θα πρέπει να διασυνδεθούν σε ένα σύστημα που θα στηρίζεται στον κόμβο που θα δημιουργηθεί στον ΑΗΣ Καρδίας  που έχει σταματήσει να λειτουργεί σαν λιγνιτικός σταθμός από τον Απρίλιο του 2021 και, στο σταθμό ‘Πτομεμαΐδα 5΄.

Στον ΑΗΣ Καρδίας θα γίνει μία νέα μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) που θα διαθέτει ηλεκτρικούς λέβητες και λέβητα φυσικού αερίου. Οι ηλεκτρικοί λέβητες, ισχύος 80 ΜWth, στη συνέχεια θα αποτελέσουν εφεδρεία για το σύστημα, ενώ θα κατασκευασθούν νέες εγκαταστάσεις παραγωγής θερμικής ενέργειας με χρήση καυσίμου φυσικού αερίου.

Ο θερμικός κόμβος Δυτικής Μακεδονίας

Όπως επισημαίνεται στo  site του ΣΔΑΜ «το σχέδιο που εκπονήθηκε προβλέπει τη διασύνδεση, μέσω αγωγών μεταφοράς θερμικής ενέργειας, όλων των σημείων παραγωγής με όλα τα σημεία κατανάλωσης και τη διαμόρφωση ενός ενιαίου επιχειρηματικού σχήματος με σύμπραξη των δημοτικών επιχειρήσεων των τριών πόλεων. Συγκεκριμένα, διαμορφώνεται ένας θερμικός κόμβος ο οποίος θα απαρτίζεται από τη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα V και μια νέα μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), καθώς και από ηλεκτρικούς λέβητες και λέβητες φυσικού αερίου».

Έτσι, με τον κόμβο του ΑΗΣ Καρδίας θα πρέπει να συνδεθούν τα συστήματα τηλεθέρμανσης αυτών των τριών πόλεων. Δηλαδή το δίκτυο Τ/Θ Κοζάνης που σήμερα συνδέεται με τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου (σ.σ. από τις 5 μονάδες του έκλεισαν οι δύο ), θα πρέπει να συνδεθεί με νέο αγωγό με τον ΑΗΣ Καρδίας, ενώ ένα ακόμη νέο έργο θα πρέπει να γίνει για την σύνδεση της Τ/Θ Αμυνταίου με την Τ/Θ Πτολεμαΐδας, η οποία ήδη είναι συνδεδεμένη με τον ΑΗΣ Καρδίας.

Συνεπώς αυτός ο θερμικός υπερκόμβος και τα έργα που απαιτούνται για τη λειτουργία του, περιλαμβάνει τα έργα στη μονάδα ΣΗΘΥΑ στον ΑΗΣ Καρδίας, που αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει η ΔΕΗ και τα δίκτυα που θα συνδέουν τις τηλεθερμάνσεις των τριών πόλεων με τον ΑΗΣ Καρδίας και την μονάδα ‘Πτολεμαΐδα 5’.  Πρόκειται για έργα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων που θα πρέπει να υλοποιηθούν σε λιγότερο από μία διετία.

Με ηλεκτρολέβητες η Τ/Θ Πτολεμαΐδας

Να σημειωθεί ότι εν τω μεταξύ, στον ΑΗΣ Καρδίας , έχουν εγκατασταθεί ηλεκτρολέβητες για να τροφοδοτείται η τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας, επειδή ακριβώς έπαυσε η λειτουργία του σταθμού με καύσιμο λιγνίτη.

Όσον αφορά τη μονάδα ΣΗΘΥΑ στον ΑΗΣ Καρδίας, θα κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ και θα είναι ισχύος 105,34 MW. To έργο, προϋπολογισμού 80 εκατ.€ προ ΦΠΑ, προκηρύχθηκε από τη ΔΕΗ τέλη Ιουλίου και θα πρέπει να λειτουργήσει ως το φθινόπωρο του 2023.

Σε ό,τι αφορά στα δίκτυα, από το πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» χρηματοδοτείται η κατασκευή του αγωγού διασύνδεσης της Τ/Θ Πτολεμαΐδας με τη νέα μονάδα ‘Πτολεμαΐδα 5΄. Το έργο δημοπράτησε η Δημοτική Επιχείρηση Εορδαίας ΔΕΤΗΠ και μειοδότης αναδείχθηκε η ΕΡΓΟΤΕΜ ΑΤΕΒΕ. Από πόρους κοινοτικούς και εθνικούς, θα χρηματοδοτηθούν και τα λοιπά δίκτυα- αγωγοί διασύνδεσης.

Από πλευράς της ΔΕΥΑΚ , δηλαδή της Δημοτικής Επιχείρησης Κοζάνης, έχει εκφρασθεί η άποψη ότι ο θερμικός κόμβος δεν θα είναι έτοιμος για κανονική λειτουργία το Σεπτέμβριο του 2023, γι’ αυτό και θα πρέπει να δοθεί κάποια παράταση στο χρόνο λειτουργίας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Τέλος να σημειωθεί, ότι δεν έχει ακόμη προχωρήσει η προβλεπόμενη συνένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων που διαχειρίζονται την τηλεθέρμανση σε αυτές τις τρεις περιοχές, κάτω από ένα κοινό σχήμα.

GRTIMES- Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Μοιραστείτε την είδηση