Την εκτίμηση πως την φετινή αντιπυρική περίοδο η χώρα θα βρεθεί απροστάτευτη χωρίς ουσιαστική πρόληψη και προστασία, κάνει μέσα από ανακοίνωσή της στα ΜΜΕ η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, η οποία μεταφράζει τη φράση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη «δεν υπάρχουν βεβαιότητες» ως έκφραση ανησυχίας για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. 

Το συνδικαλιστικό όργανο των πυροσβεστών αναφέρει πως φέτος το Πυροσβεστικό Σώμα έχει 3.600 οργανικά κενά και πως στο προσωπικό του οφείλονται χιλιάδες μέρες άδειας και ρεπό. Επίσης αντιμετωπίζει ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα.

Στη συνέντευξη τύπου του υπουργού Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε πως ο συνολικός αριθμός των πυροσβεστών με μέσο όρο ηλικίας τα 47 έτη, φτάνει τους 14.616 υπαλλήλους. Από αυτούς οι 9.189 είναι μόνιμοι, οι 2.427 πενταετείς και οι 2.500 εποχικοί πυροσβέστες. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι 500 νέοι δασοκομάντος, οι οποίοι θα είναι έτοιμοι στις αρχές του Ιούνη.

«Όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις, το προσωπικό δεν είναι αρκετό σε σχέση με τις ανάγκες του λαού, ενώ περίπου 1.700 είναι εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού, καθώς στελεχώνουν τις υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων της «Fraport», του «Ελευθέριος Βενιζέλος», των ιδιωτικών οδικών αξόνων κ.λπ. Το μεγάλο αυτό κενό παραδέχτηκαν τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αφού ο τελευταίος ανέφερε ότι «δεν μπορούν να προσληφθούν 3.500» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Ε.Α.Κ.Π.

Η Κίνηση ζητά από το υπουργείο άμεσες προσλήψεις και να σταματήσει να βασίζεται η αντιμετώπιση των συμβάντων σε άμισθους εθελοντές, συμβασιούχους και ιδιωτικές εταιρείες. Μεταξύ άλλων ζητούν: 

  • Την ένταξη όλου του προσωπικού του Π.Σ. στα Βαρέα, Ανθυγιεινά και Επικίνδυνα επαγγέλματα. 
  • Αυξήσεις στον βασικό μισθό 
  • Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασία
  • Μονιμοποίηση όλων 5ετών, εποχικών και των Ε.ΜΟ.Δ.Ε.
  • Να σταματήσει η μετάθεση του προσωπικού ανά την επικράτεια
  • Απαλλαγή του Π.Σ. από τα χαρακτηριστικά στρατιωτικού τύπου

Όλγα Τουφεγγοπούλου www.xronos-kozanis.gr