Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής & Κεντρικής Μακεδονίας στηλιτεύει την απουσία φορολογικών κινήτρων και χρηματοδοτικής ρευστότητας
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής & Κεντρικής Μακεδονίας (ΟΕΣΔΚΜΑΚ) συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης 8 Οκτωβρίου 2025, στα γραφεία της στη Βέροια, με ευρεία συμμετοχή των μελών του.
Ανοίγοντας τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νεκτάριος Ελμαλόγλου τόνισε ότι «ο εμπορικός κόσμος της χώρας και ειδικότερα το λιανεμπόριο είναι ο κλάδος που στηρίζει την απασχόληση και την τοπική οικονομία περισσότερο από κάθε άλλον», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με προκλήσεις που απαιτούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης.
Κεντρικό θέμα της συζήτησης αποτέλεσαν οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τα μέλη του Δ.Σ. εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, καθώς, όπως σημείωσαν, για ακόμη μία φορά έμειναν εκτός κυβερνητικής ατζέντας βασικά αιτήματα του εμπορικού κόσμου, όπως:
- η κατάργηση του άδικου τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης,
- η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και
- η επαναφορά του αφορολόγητου.
Όπως επισημάνθηκε, το λιανεμπόριο αποτελεί βασικό πυλώνα της περιφερειακής οικονομίας και συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ευημερία εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών. Ωστόσο, η υφιστάμενη οικονομική πολιτική, αντί να το ενισχύει, ευνοεί κυρίως μεγάλες αλυσίδες και πολυκαταστήματα που αυξάνουν συνεχώς τον τζίρο τους, την ώρα που οι μικρές επιχειρήσεις οδηγούνται σε μαρασμό.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, με τα μέλη του Δ.Σ. να καταλογίζουν ευθύνες στις τράπεζες που έχουν κλείσει τις στρόφιγγες ευνοϊκής χρηματοδότησης.
«Μόνο με στοχευμένα μέτρα μπορούν να πάρουν ανάσα οι χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, που σήμερα δικαιολογημένα αγωνιούν», υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας.
Όλγα Τουφεγγοπούλου – www.xronos-kozanis.gr