Έχετε καταλάβει ότι σας παίζει «μονότερμα»;

3 Min Read

Με συμπαθάτε, εσείς που ηγείσθε των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι φιλοδοξούντες να κερδίσετε τις προσεχείς εκλογές. Αλλά η τακτική σας δείχνει πως δεν έχετε συνειδητοποιήσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας, με τα δικά του παίγνια τακτικής, σας παίζει μονότερμα. Παρακολουθείτε απλώς και σχολιάζετε, λες και είσθε παρατηρητές των τεκταινομένων, τις επιχειρήσεις διεύρυνσης της εκλογικής του βάσης. Που φθάνουν ακόμη και ως την υπουργοποίηση της Παπακώστα, η οποία τον ελεεινολογούσε, κατά σύστημα, με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πράγματι είναι θλιβερή εικόνα να αναγκάζεσαι να κάνεις υπουργό εκείνην που σε έφτυνε. Και εξίσου θλιβερή να γίνεσαι υπουργός γλύφοντας εκείνον που έφτυνες. Αλλά ο Αλέξιος Τσίπρας, έχοντας ανάγκη κάθε ψήφο στη βουλή, ενόψει και της ψηφοφορίας για το σκοπιανό, ακόλουθη, σε σύγχρονη απόδοση, το αξίωμα ενός άλλου Αλέξιου, διατυπωμένο προ πολλών αιώνων.
Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αλέξιος Βεσπασιανός διατύπωσε το αξίωμα «Pecunia non olet». ‘Το χρήμα δεν μυρίζει’. Ειχε επιβάλει τη φορολόγηση των ούρων από τα δημόσια αποχωρητήρια. Το δύσοσμο αμμωνιούχο υγρό πουλιόταν ως συστατικό διαφόρων χημικών επεξεργασιών στη βυρσοδεψία, και την κλωστουφαντουργία. Όταν ο γιος του Τίτος εξέφρασε την αποδοκιμασία του, για την αηδιαστική φύση του φόρου, ο Βεσπασιανός τον έβαλε να μυρίσει ένα χρυσό νόμισμα και τον ρώτησε αν ένιωσε προσβεβλημένος από τη μυρωδιά του. Όταν ο Τίτος είπε «Όχι», ο Βεσπασιανός, απάντησε , πως το νόμισμα προέρχεται από τα ούρα.
Για να επιστρέψουμε στα ελληνικά δεδομένα, ο Τσίπρας αντιγράφει με προσοχή τις κινήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου. Εκείνες που του εξασφάλισαν την άνοδο στην εξουσία το 1981 και την επανεκλογή του 1995. Τότε ο Ανδρέας είχε περιλάβει στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ από τον Γεώργιο Μαύρο, παρά την φράση του «κάθε ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι μια σφαίρα στην καρδιά της Δημοκρατίας», όπως και τον Μανώλη Γλέζο, (με προξενητή έμενα, κατά παράκληση του Ηλία Ηλιού), παρά το ότι εκείνος, στις συνεδριάσεις της ΕΔΑ τον αποκαλούσε «ντούτσε», παραλληλίζοντας την πορεία του με εκείνην του Μουσολίνι.
Αν περιμένετε ότι ο Τσίπρας θα χάσει ψήφους «από τα αριστερά», θα σας πως ότι θα χάσει τόσους, όσους και όταν απαλλάχτηκε από την «πλατφόρμα», την Ζωή και τον Βαρουφάκη. Κοιτάξετε την δική σας στρατηγική, τα δικά σας ανοίγματα, αν έχετε να κάνετε και πάψετε να παριστάνετε τους σχολιαστές.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
[email protected]

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση