Γόρδιος δεσμός το θέμα της Ακρινής – Οι κάτοικοι καλούνται να «ζυγίσουν» τις επιλογές τους

4 Min Read

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση καλούνται να δώσουν λύση οι κάτοικοι της πολύπαθης Ακρινής, καθώς το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να επιλέξουν για το αν θα συνεχίσουν να διεκδικούν τη μετεγκατάσταση τους ή αν θα αποδεχτούν την εναλλακτική της κυβέρνησης.

Στην πολύωρη  λαϊκή συνέλευση, που έγινε την Παρασκευή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.» Ιωάννης Μπούκης ως εκπρόσωπος και του Υπουργείου Ανάπτυξης, μαζί με τα μέλη της Επιτροπής και το Πανεπιστήμιο παρουσίασαν το εναλλακτικό σχέδιο.

Ένα σχέδιο με πολλά θετικά σημεία αλλά και με πολλές αβεβαιότητες καθώς είναι προφανές ότι χρειάζεται επεξεργασία σε αρκετά σημεία του.

Η  πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης, περιλαμβάνει την κατασκευή  φωτοβολταϊκού για την  ενεργειακή κοινότητας Ακρινής 27 Μεγαβάτ (θα αποδίδει 4-5χιλ ευρώ σε κάθε νοικοκυριό), 8 κιλοβάτ για φωτοβολταικά στις στέγες και θα δίνει  τη δυνατότητα στους κατοίκους να μπουν σε καθεστώς ρύθμισης όλων των αυθαιρέτων κτισμάτων (οικίες και αποθήκες) με ειδικούς όρους (άνοιγμα πλατφόρμας μόνο για τους κατοίκους και επιδότηση περίπου 500 ευρώ ανά σπίτι για τα έξοδα νομιμοποίησης). Δίνει ακόμα τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή στο πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης, να εγκατασταθούν σε χώρο 1800 στρεμμάτων που βρίσκεται στο αγρόκτημα της Ακρινής και οι κάτοικοι να έχουν τη δυνατότητα της διαρκούς κατάρτισης καθώς και χρηματοδότηση για οικιστική αναβάθμιση.

Μετά την παρουσίαση του σχεδίου ακολούθησε μια πολύωρη συζήτηση με μεγάλη ένταση καθώς στο χωριό υπάρχουν δύο απόψεις. Από τη μια υπάρχουν αυτοί που θεωρούν ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι η μοναδική λύση και συνεπώς θα πρέπει να γίνει αποδεκτή και από την άλλη αυτοί που θεωρούν οτι πρέπει να συνεχιστεί η διεκδίκηση χωρίς να διαφωνούν όμως με το σχέδιο, που παρουσιάστηκε.

Το ερώτημα που τέθηκε από πλευράς μερίδας κατοίκων είναι το αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει οριστικά να  εγκαταλείψει  την περίπτωση της μετεγκατάστασης, γιατί απλά η πολιτεία δεν εφαρμόζει το σχέδιο της αλλά  ζητά τη νομιμοποίηση των κατοίκων.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ πως ο βουλευτής Στάθης Κωνσταντινίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την άποψη πως ο Πρωθυπουργός δεν έχει κλείσει οριστικά το θέμα.

Από την άλλη υπήρχαν τοποθετήσεις, που εξέφρασαν την άποψη πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πολιτικός χώρος (πλην ΚΚΕ) που να μιλά για μετεγκατάσταση με τον τοπικό σύμβουλο Μπάμπη Πουτογλίδη να επικαλείται και όσα θετικά δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την μετατροπή της Ακρινής σε Πράσινο Χωριό.

Άλλο σημείο τριβής, που τέθηκε  είναι  αν συνεχίζει να είναι σε ισχύ ο νόμος της μετεγκατάστασης του 2011 που προέβλεπε μετεγκατάσταση μέχρι το 2021 για την Ακρινή. Σύμφωνα με το δικηγόρο Αναστάσιο Γκανάτσιο, το θέμα βρίσκεται στο ΣΤΕ και αν υπάρχει θετική απόφαση τότε το Υπουργείο θα αναγκαστεί να τον εφαρμόσει. Από την άλλη εκφράστηκε και η άποψη ότι ο νόμος πλέον δεν είναι σε ισχύ.

Ο βουλευτής Γιώργος Αμανατίδης πρότεινε να συσχετιστεί μια ενδεχόμενη θετική απόφαση των κατοίκων  με την απόφαση του ΣΤΕ ώστε να μη χαθεί χρόνος.

Στην λαϊκή συνέλευση βρέθηκαν  όλοι οι βουλευτές της ΠΕ Κοζάνης, εκπρόσωποι κομμάτων και αυτοδιοικητικοί και επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας και του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης.

Υπήρχαν πάντως και ηχηρές απουσίες ειδικά από την πλευρά του Περιφερειακού Συμβουλίου…

Γιάννης Κωσταρέλλας

Μοιραστείτε την είδηση