Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης: Συνέδριο με θέμα «Αρχαιολογικές έρευνες και Μεγάλα Δημόσια Έργα» στις 8-9 Δεκεμβρίου στην Αθήνα

2 Min Read


Συνέδριο με θέμα «Αρχαιολογικές έρευνες και Μεγάλα Δημόσια Έργα» διοργανώνει η Διεύθυνση Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το Συνέδριο θα λάβει χώρα την Παρασκευή & το Σάββατο, 8 & 9 Δεκεμβρίου 2017, στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία  (Πανεπιστημίου 22, Αθήνα).

- Advertisement -

Θα παρουσιαστεί, μέσα από 68 ομιλίες και 3 επιτοίχιες ανακοινώσεις, το πλούσιο ανασκαφικό έργο των Εφορειών, καθώς και οι εργασίες προστασίας, ανάδειξης και διαχείρισης των αρχαιοτήτων που ήρθαν στο φως στο πλαίσιο της κατασκευής μεγάλων οδικών αξόνων, όπως η ΠΑΘΕ, η Ολυμπία Οδός κ.ά., καθώς και των μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων, όπως η ΔΕΗ. Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και άλλων Υπουργείων και φορέων.

Στην αρχαιολογική έρευνα που διενεργήθηκε (από το 1995 μέχρι σήμερα) στο πλαίσιο Μεγάλων Δημοσίων Έργων στην Π.Ε. Κοζάνης αφορούν εννέα ανακοινώσεις, οι οποίες θα γίνουν από την Προϊσταμένη της ΕΦΑ Κοζάνης, Α. Χονδρογιάννη – Μετόκη, την Επίτιμη Προϊσταμένη του ΥΠΠΟΑ, Γ. Καραμήτρου – Μεντεσίδη, την Προϊσταμένη της ΕΦΑ Φλώρινας, Χ. Ζιώτα, και τις συμβασιούχους αρχαιολόγους της ΕΦΑ Κοζάνης, Κ. Αναγνωστοπούλου, Χ. Λόκανα, Ε. Μαγγουρέτσιου και Δ. Χονδρού.

Αφορούν στις ανασκαφές των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ (Ποντοκώμη, Μαυροπηγή, Κλείτος), της ΛΑΡΚΟ και της ΜΕΤΕ, στο Υδροηλεκτρικό Έργο Ιλαρίωνα, της ΔΕΗ (Κοζάνη – Γρεβενά), στον Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP), σε οδικούς άξονες, όπως η Εγνατία Οδός, ο δρόμος Δυτικής Εορδαίας, ο κόμβος Σιάτιστας Κρυσταλλοπηγής κ.ά., και σε αποτελέσματα μελετών ευρημάτων.

 

Μοιραστείτε την είδηση