Έφτασε στην Κοζάνη ο «Οδυσσέας», μαζί με το «Χαμόγελο του παιδιού»

7 Min Read

Υπερκάλυψη συμμετοχών από το μαθητικό κοινό

Μπροστά από το κτίριο του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού της Κοζάνης, βρίσκεται από χθες το πρωί ο «Οδυσσέας», το πρώτο κινητό εργαστήρι ενημέρωσης, εκπαίδευσης και τεχνολογίας, από το «Χαμόγελο του παιδιού». Πολύ μεγάλη η συμμετοχή των σχολείων της Κοζάνης καθώς δεν φτάνουν οι συγκεκριμένες θέσεις του εργαστηρίου, αλλά και ο περιορισμένος χρόνος των πέντε ημερών που θα μείνει το εργαστήρι στην πόλη της Κοζάνης.

- Advertisement -

Οι  «τυχεροί» μαθητές των σχολείων της Κοζάνης, οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς που πρόλαβαν να κλείσουν ραντεβού, θα έχουν τη δυνατότητα αυτές τις ημέρες να ενημερωθούν για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, την ενδοσχολική και ενδοοικογενειακή βία, τον σχολικό εκφοβισμό (bullying), τον εκφοβισμό μέσω ηλεκτρονικών μέσων (cyberbullying), την κακοποίηση, την παρενόχληση, τα δικαιώματα των παιδιών, τη διαχείριση κρίσεων στη σχολική κοινότητα, τη σημασία της ψυχικής ανθεκτικότητας, τις εξαφανίσεις (trafficking) κ.α. μέσω διαδραστικών παρεμβάσεων, δράσεων, αλλά και επιμορφώσεις επάνω σε αυτές τις θεματικές.

Η Ιωάννα Μακρή, συντονίστρια στη Βόρεια Ελλάδα για τον οργανισμό¨Το χαμόγελο του παιδιού¨

Η Ιωάννα Μακρή, συντονίστρια στη Βόρεια Ελλάδα για τον οργανισμό «Το χαμόγελο του παιδιού», αναφέρει πως όλα αυτά θα γίνουν με εξειδικευμένους ψυχολόγους και πιστοποιημένα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούν για να κάνουν ενημερώσεις, επιμορφωτικά σεμινάρια και προγράμματα, τόσο σε παιδιά, όσο και σε γονείς και εκπαιδευτικούς. «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους φορείς της περιοχής, για να μπορούμε αποτελεσματικά και συλλογικά, να προσεγγίσουμε τα θέματα τα οποία αφορούν τα παιδιά» τονίζει η ίδια και κλείνει λέγοντας πως όλες αυτές οι δράσεις οι οποίες γίνονται πανελλαδικά σε επίπεδο πρόληψης, δεν σταματούν εδώ και πως μπορούν να καλούν στις γραμμές «του χαμόγελου του παιδιού», όπως είναι η γραμμή SOS 1056, αλλά και το [email protected].

Ο ψυχολόγος του ¨χαμόγελου του παιδιού¨ του τμήματος πρόληψης και ευαισθητοποίησης, Ιωάννης Κοζιάκης

Ο ψυχολόγος του «χαμόγελου του παιδιού» του τμήματος πρόληψης και ευαισθητοποίησης, αλλά και του σπιτιού που διαθέτει ο οργανισμός στον Φοίνικα Θεσσαλονίκης που είναι και ο υπεύθυνος των δράσεων για τα παιδιά, Ιωάννης Κοζιάκης ανέφερε πως στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση αλλά και την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, μέσω διάφορων κοινωνικών φαινομένων τα οποία «ταλανίζουν» τη σύγχρονη κοινωνία. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα παιδιά έχουν ενεργό ρόλο στις ενημερώσεις που γίνονται, καθώς το κάθε σχολείο διαλέγει την θεματική του, ανάλογα με τη δυναμική των παιδιών, αλλά και τα θέματα που μπορεί να υπάρχουν σε κάθε σχολείο. «Χρησιμοποιούμε όλα τα οπτικοακουστικά μέσα που διαθέτει το εργαστήρι μας και με τη μορφή διάφορων βίντεο, τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά κάνοντας παρεμβάσεις, παρακολουθούν και βάζουν τον εαυτό τους στη θέση των παιδιών που βλέπουν στο βίντεο, θέλοντας να τους αναπτύξουμε την δεξιότητα της ενσυναίσθησης, να μάθουν τι είναι και να μπορέσουν με την πάροδο του χρόνου να την αναπτύξουν με την βοήθεια της οικογένειας αλλά και των εκπαιδευτικών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κοζιάκης.

«Έχουμε υπερκάλυψη στον ανήλικο πληθυσμό, λαμβάνουμε κλήσεις από σχολεία που δυστυχώς δεν μπορούμε να καλύψουμε λόγω του ότι δεν υπάρχει χρόνος. Βάζουμε ακόμα και στα κενά μας παρεμβάσεις, με μεγάλη μας χαρά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοζιάκης για το θέμα της πολύ μεγάλης συμμετοχής και παροτρύνει τους γονείς να πάνε μαζί με τα παιδιά τους, τα απογεύματα και να παρακολουθήσουν από κοινού την ενημέρωση – παρέμβαση. Ο ίδιος μαζί με τον συνάδελφο του κ. Σωζόπουλος ο οποίος θα βρίσκεται στο εργαστήρι τις τρείς τελευταίες ημέρες, είναι υπεύθυνοι για όλο το κομμάτι της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, όπου πηγαίνουν σε διάφορα σχολεία αλλά και φορείς και κάνουν ενημερώσεις.

Τον «Οδυσσέα» επίσης επισκέφθηκαν εκπρόσωποι όλων των φορέων υποστήριξης της δράσης, με τον δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα να τονίζει  πως «Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον Οδυσσέα. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να εξαλείψουμε φαινόμενα βίας, εκφοβισμού, σεξουαλικής κακοποίησης και να προστατέψουμε τα παιδιά μας».

Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, δήλωσε μέσω τηλεδιάσκεψης πως «Αντιμετωπίζουμε φαινόμενα που έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις.  Είναι πολλά θα θέματα που προκύπτουν και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο για τα παιδιά».

Η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Κατερίνα Δαδαμόγια υπογράμμισε πως «Είμαστε μια ευαισθητοποιημένη κοινωνία και δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη, ώστε να ενημερώσουμε με τον «Οδυσσέα» τα παιδιά. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, ότι εμπλέκονται γονείς και εκπαιδευτικοί στη δράση, ώστε να υπάρχει ένα πλέγμα υποστήριξης των παιδιών».

Με τη σειρά της η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης, Βασιλική Βόντσα, επεσήμανε ότι «Η βία της κοινωνίας αντανακλά στο σχολείο», ενώ ο σύμβουλος Φυσικής Αγωγής, Αθανάσιος  Παλαμάς, εκπροσωπώντας την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Π.Ε. Κοζάνης, αναφέρθηκε στη σημασία υλοποίησης ανάλογων δράσεων.

Οι δράσεις θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 31 Μαρτίου, τα πρωινά θα είναι αφιερωμένα στα σχολεία, ενώ τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης θα είναι αφιερωμένα σε γονείς και τα απογεύματα της Τρίτης, της Πέμπτης και της Παρασκευής για τους εκπαιδευτικούς. Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να συμμετέχουν θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού επικοινωνώντας στο 2310 250160 (Τμήμα Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη) ή μέσω email στο [email protected] (θέμα: Δράσεις «ΟΔΥΣΣΕΑ» στην Κοζάνη»).

Οι δράσεις αυτές γίνονται σε συνεργασία με τον Δήμο Κοζάνης μετά και το σύμφωνο συνεργασίας το οποίο έχει υπογραφεί, τον Οργανισμό Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας Κοζάνης, την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την Περιφέρεια Δυτική Μακεδονίας.

Θένια Βασιλειάδου-www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση