Έφτασε στην πόρτα μας η προσφυγική κρίση- Μήνυμα αλληλεγγύης από τον κόσμο της περιοχής

3 Min Read

Σε «σταθμό μετεπιβίβασης προσφύγων» μετατρέπεται το Κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης, αφού απο το βράδυ της Δευτέρας πρόσφυγες έρχονται και φεύγουν με προορισμό πάντα την Ειδομένη. ΄Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας όταν επτά λεωφορεία με 375 πρόσφυγες που έμειναν εγκλωβισμένοι, μετά το κλείσιμο των συνόρων με τα Σκόπια αρχικά στο χωριό Λεβέντης, κατέφθασαν στο Κλειστό της Λευκόβρυσης. Πολλά μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες ήταν ανάμεσα σε όσους βρήκαν κατάλυμα στο Κλειστό Γυμναστήριο, μετά απο ατέλειωτες μέρες περιπλάνησης, αφού οι περισσότεροι μιλούν για πάνω απο 28 μέρες που βρίσκονται στους δρόμους και διασχίζουν θάλασσες.
Σήμερα έγινε προσπάθεια για να προωθηθούν στην Ειδομένη 200 περίπου πρόσφυγες, οι οποίοι, όμως, επέστρεψαν αρχικά πίσω καθώς τα σύνορα συνεχίζουν να είναι κλειστά. Στον κόμβο της Εγνατίας στα Κοίλα τα 3 λεωφορεία αρχικά σταμάτησαν με σκοπό να γυρίσουν στο κλειστό, ενώ στη συνέχεια ύστερα από διαπραγματεύσεις και την άρνηση των προσφύγων να επιστρέψουν, τα λεωφορεία ξεκίνησαν για τη Βέροια με σκοπό να συνεχίσουν για την Ειδομένη. Παράλληλα αναμένεται να φθάσουν κι άλλοι πρόσφυγες από τη Λάρισα.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν από την αρχή ο Δήμος Κοζάνης, η Περιφέρεια, η Εκκλησία, οι αστυνομικές αρχές, οι διασωστικές ομάδες, οι εθελοντές, ενώ συγκινητική ήταν η παρουσία των πολιτών που μαθαίνοντας από τα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την είδηση, βρέθηκαν στο Κλειστό για να συνεισφέρουν ότι είχαν.
Τις πρώτες ώρες που έφτασαν οι πρόσφυγες , κυρίως απο τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, έγινε προσπάθεια για να συντονιστούν οι εθελοντές και να προσφερθούν τα πρώτα γεύματα. Σήμερα ετοιμάστηκαν και μοιράστηκαν 1000 μερίδες φαγητού για να καλύψουν τις ανάγκες.
Η πρώτη νύχτα, σύμφωνα με το Χάρη Κουζιάκη εθελοντή, πέρασε ήρεμα, ενώ ο κόσμος ήταν ιδιαίτερα φιλικός και συνεργάσιμος. Το πρωί μοιράστηκε πρωινό, ενώ είχε ήδη συγκεντρωθεί πληθώρα τροφίμων για να μοιραστούν.
Ο Μανώλης Κουτσοσίμος, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κοζάνης, δήλωσε ότι οι πολίτες, αλλά και οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στο κάλεσμα σε είδη πρώτης ανάγκης, ενώ μια από τις μεγαλύτερες ανάγκες είναι σε βρεφικές τροφές και γάλατα.
Απο την πρώτη ώρα εκεί βρέθηκε ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης που τόνισε ότι η διαχείριση πρέπει να γίνει με ευαίσθητο και ανθρώπινο τρόπο, ενώ από πλευράς περιφέρειας ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Γιαννακίδης και ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτικής προστασίας Ηλίας Κάτανας συμμετείχαν στο συντονισμό της κατάστασης.
Απο τις πρώτες ώρες στο Κλειστό στήθηκε πρόχειρο ιατρείο, ενώ υπηρεσίες προσέφεραν εθελοντές, γιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες.

IMG_5654 IMG_5662 IMG_5673 IMG_5707 IMG_5721

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση