Έφυγε ένας μεγάλος φίλος του Χρωμίου. Του Ευάγγελου Σιαμπανόπουλου

4 Min Read

Μεγάλη θλίψη και στεναχώρια σκόρπισε στους κατοίκους του Χρωμίου και στους φίλους στη Δυτική Μακεδονία η είδηση του θανάτου του αγαπητού Αμερικανού γεωλόγου – ερευνητή Eldridge Moores, διακεκριμένου ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Ντέϊβιντ της Καλιφόρνιας.

Δεν πέρασε καιρός όταν επικεφαλής 15 μελους ομάδας συμπατριωτών συναδέλφων του επισκέφθηκε για πολλοστή φορά την περιοχή μας, μίλησε για τη γεωλογική μοναδικότητα του Μπούρινου και για τη θεωρία των τεκτονικών πλακών.

- Advertisement -

Ο Eldridge Moores επισκέφθηκε για πρώτη φορά την περιοχή του Μπούρινου το 1963 και τελευταία στις 15 Σεπτεμβρίου το 2018. Σχεδόν 50 φορές ανέφερε πως έκανε το ταξίδι Αμερική – Ελλάδα – Κοζάνη – Γρεβενά. Έμαθε τη γλώσσα μας, έκανε φίλους, αγάπησε και εκτίμησε την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

‹‹Νιώθω δεύτερη πατρίδα μου το Χρώμιο, την Κοζάνη, τα Γρεβενά…››

‹‹Η Ελλάδα είναι υπέροχη χώρα, νιώθω ευτυχής που είχα την ευκαιρία να δουλέψω εκεί…››

‹‹Οι γεωλογικές μελέτες της Άννας (Ράσσιου) και άλλων στην περιοχή του Μπούρινου έχουν προσθέσει στη βασική κατανόηση των τεκτονικών πλακών. Οι πλάκες είναι τεράστια τμήματα του εξωτερικού φλοιού της γης οι οποίες μετακινούνται σε σχέση μεταξύ τους κατά την πάροδο του γεωλογικού χρόνου. Αυτή η ιδέα αναπτύχθηκε αφότου εγώ άρχισα να εργάζομαι στο Μπούρινο. Έχει φέρει επανάσταση στην κατανόηση της γης και τα συστήματα της. Ο Μπούρινος είναι διάσημος και σημαντικός, είναι ένα από τα καλύτερα μέρη του κόσμου για να δει κανείς πως μια θαλάσσια τεκτονικά πλάκα μοιάζει…››

Τα παραπάνω είναι αναφορές του στις εκδηλώσεις προς τιμήν του.

Στις 22 Απριλίου 2016 η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης και οι Τοπική Κοινότητα, Σύλλογος, ΤΟΕΒ Χρωμίου οργάνωσαν τιμητική εκδήλωση στο Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Είχε προηγηθεί σύσσωμη υποδοχή των Χρωμιωτών στην οικογένεια του στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και ανταλλαγή δώρων.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2018 οι ίδιοι φορείς, Ο Δήμος Κοζάνης και οι μεταλλευτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή υποδέχθηκαν σε ανάλογη εκδήλωση τον Eldridge Moores επικεφαλή 15 συμπατριωτών του ερευνητών.

Προφητική η αποκάλυψη αφιερωματικών πλακών ως τιμητικά ενθύμια στη γεωλογική μεταλλευτική ιστορία της περιοχής στις προσωπικότητες της παγκόσμιας γεωλογίας, ένθερμους φιλέλληνες και λάτρεις του τόπου μας.

  1. Jan Brunn (1911-2006), την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος Eldridge Moores.
  2. Alan Smith (1937-2017).
  3. Eldridge Moores, παρόντας σήμερα γράφει η στήλη, τώρα αθάνατος (1938 – 2018).
  4. Annie Rassios, παρούσα σήμερα.

 

Ας κάνουν απειροελάχιστη διακοπή στην κίνηση τους στο γεωλογικό χρόνο οι τεκτονικές πλάκες στη γη της Καλιφόρνιας στη μνήμη του να δεχθούν τη σωρό του.

Στην καλή του γυναίκα Judy και στα αγαπημένα του παιδιά θερμά συλλυπητήρια.

Ο απροσδόκητος θάνατος του από πυρκαγιά στον ξενώνα που διέμεινε σε μια άλλη γεωλογική αποστολή ευχόμαστε να δώσει δύναμη στους συνεργάτες του Άννα, Μάϊκ, Άννα, Ντίνα για την διοργάνωση του πρώτου συνεδρίου τεκτονικών πλακών που μαζί του αποφασίσαμε για τον Σεπτέμβριο του 2019.

 

 

Σιαμπανόπουλος Ευάγγελος

Νοέμβριος 2018

Μοιραστείτε την είδηση