«Έφυγε» ο Γυμναστής, Αθανάσιος Μιμήτος, ο… Πρόδρομος του χάντμπολ στην Κοζάνη! Tου Δημήτρη Κλείδη

3 Min Read

Ανήμερα του Μεγαλομάρτυρος και Μυροβλήτου Αγίου Δημητρίου η εκπαιδευτική κοινότητα, η αθλητική οικογένεια και γενικά η κοινωνία της Κοζάνης κατευόδωσε στο μεγάλο ταξίδι του έναν ακαταπόνητο «σκαπανέα» της Αθλητικής Ιδέας, τον Καθηγητή Σωματικής Αγωγής, Αθανάσιο Μιμήτο, σε ηλικία 86 ετών.
Ο μεταστάς υπήρξε από τους παραδοσιακούς εκφραστές των αθλητικών ιδανικών και κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας του, ως Γυμναστής στα Σχολεία Μέσης Εκπαιδεύσεως, έκαμε πράξη την ρήση: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί», πιστεύοντας ακράδαντα ότι σ’ ένα υγιές σώμα αναπτύσσονται αποδοτικώτερα και οι πνευματικές δυνατότητες.
Υπηρέτησε ως Γυμναστής στο Ιστορικό Βαλταδώρειο Γυμνάσιο, από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, και η μαθητιώσα νεολαία των χρόνων εκείνων και μεταγενέστερων γαλουχήθηκε με τα νάματα των αθλητικών ιδεωδών, υπό την μεθοδική και συνεχή προσπάθεια και καθοδήγησή του.
Ως Καθηγητής επέλεξε και εφήρμοσε άλλον τρόπον επικοινωνίας με τους μαθητές του – επηρεασμένος από τα ευρωπαϊκά πρότυπα τα οποία είχε διδαχθεί στην Ευρώπη κατά την μετεκπαίδευσή του – «γκρεμίζοντας» τα διαχωριστικά «τείχη» μεταξύ αυστηρού και βλοσυρού Καθηγητού και ανίσχυρων μαθητών και αναπτύσσοντας φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, στα πλαίσια όμως του σεβασμού και της εκτίμησης των μαθητών προς τον Καθηγητή τους.
Διεκρίνονταν για το ήθος, την δραστηριότητα, την υπομονή και επιμονή του, προκειμένου να φθάσει στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, γεγονός που αποδεικνύονταν από τις βελτιωμένες επιδόσεις των μαθητών του. Ήταν ενθουσιώδης, προσηνής, αισιόδοξος, εμψυχώνοντας τους μαθητές του, σε κάθε προσπάθειά τους τόσο αγωνιστικά, όσο και πνευματικά.


Γι’ αυτό και ήταν αξιαγάπητος από τους μαθητές του, οι οποίοι, σε κάθε νέα επιτυχία τους, τον σήκωναν ψηλά στα χέρια τους, αναγνωρίζοντας εμπράκτως ότι μεγάλο μέρος της επιτυχίας τους οφείλονταν στις συμβουλές του, στην καθοδήγησή του και γενικά στην συνεχή προσπάθειά του.
Πέρα από την προσφορά του στα γνωστά μέχρι τότε αθλήματα, ο μεταστάς υπήρξε και ο… Πρόδρομος του χάντ-μπωλ στον τόπο μας!… Κατά την μετεκπαίδευσή του στην Ευρώπη διδάχθηκε το – άγνωστο τότε στην Χώρα μας – άθλημα της χειροσφαίρισης (χαντ-μπωλ) και όταν διωρίσθηκε στο Βαλταδώρειο άρχισε να διδάσκει και εμπράκτως το νέο άθλημα, πρώτα στους μαθητές του Γυμνασίου.
Στη συνέχεια και καθώς το άθλημα αυτό εισήχθη και στη Χώρα μας, συνέβαλε τα μέγιστα στην ίδρυση αθλητικού τμήματος χάντ-μπώλ στο τοπικό Σωματείο Εθνικός, το οποίο, μαζί με τον Αμύντα Αμυνταίου και αργότερα τον Φίλιππο Βεροίας, απετέλεσαν τα πρώτα Σωματεία στην Ελλάδα του νέου αθλήματος.

- Advertisement -


Υπήρξε ο πρώτος προπονητής της ομάδος χάντ-μπέλ του Εθνικού Κοζάνης και οδήγησε τον τοπικό Σύλλογο στα πρώτα πανελλήνια πρωταθλήματα του αθλήματος, με εντυπωσιακές επιτυχίες σ’ αυτά.
Ευτύχησε, με την στοργική σύζυγό του Ματίνα, να ιδεί αποκατεστημένα τα δύο παιδιά τους, την Μαρία και τον Παρασκευά.
Αιωνία η μνήμη του.

ΔΗΜ. ΚΛΕΙΔΗΣ

Μοιραστείτε την είδηση