Εγκαινιάστηκε η νέα πλατεία Λασσάνη στην Κοζάνη

4 Min Read

Ένα έργο πολλών ετών που αλλάζει την εικόνα της πόλης

Εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας η νέα πλατεία Λασσάνη, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανάπλασης και την πεζοδρόμηση των παρακείμενων οδών, σε μια εκδήλωση που συνδυάστηκε με τη λήξη των δράσεων του Δήμου Κοζάνης για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

Η πλατεία πλημμύρισε από κόσμο, με πολίτες και αυτοδιοικητικούς να δίνουν το «παρών» σε μια βραδιά με εορταστικό κλίμα. Ωστόσο, δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι τα περισσότερα καταστήματα ήταν κλειστά, με εξαίρεση τα καταστήματα εστίασης που λειτούργησαν σε φουλ ρυθμούς, εκμεταλλευόμενα την αυξημένη κίνηση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε αναδρομή σε όλες τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, πριν ακολουθήσουν οι ομιλίες και χαιρετισμοί.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης, χαρακτήρισε την πλατεία Λασσάνη «μια ευρωπαϊκή πλατεία», υπογραμμίζοντας ότι το σημερινό αποτέλεσμα είναι καρπός της δουλειάς πολλών ανθρώπων και δημοτικών αρχών. Τόνισε ότι οι κοινόχρηστοι χώροι στην Κοζάνη είναι απαραίτητοι και ότι με την πλατεία Λασσάνη γίνεται η αρχή για να δοθούν ελεύθεροι χώροι στους πολίτες και τους επισκέπτες. Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι πρόκειται για έργο χρηματοδοτημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο αποτελεί την αρχή για περισσότερα έργα στο μέλλον, με στόχο μια Κοζάνη «ευρωπαϊκών προδιαγραφών όπως της αξίζει να είναι».

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι τελικά τοποθετήθηκαν κάδοι απορριμμάτων στην περιοχή, μετά και τις έντονες παρατηρήσεις των επιχειρηματιών που είχαν προηγηθεί και τις οποίες είχε αναδείξει ο «Χ» την περασμένη εβδομάδα.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, αναφέρθηκε στη σημασία του έργου, υπογραμμίζοντας ότι η νέα πλατεία Λασσάνη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μεγάλων παρεμβάσεων που ξεπερνούν αυτοδιοικητικές θητείες. Όπως είπε, «τα μεγάλα και χρήσιμα έργα πολλές φορές ξεπερνούν την αυτοδιοικητική περίοδο. Αυτό συμβαίνει γιατί πρέπει να επενδύουμε στο χρόνο και στις συνεργασίες με τους χρήστες. Να γνωρίζουν ότι κάθε έργο παίρνει αξία, όταν εξυπηρετεί το στόχο του».

Επισήμανε ότι στόχος της ανάπλασης ήταν να καλύψει τις ανάγκες μιας πόλης που ήθελε να συνδεθεί με τον οικιστικό ιστό, κάτι που, όπως σημείωσε, επιτεύχθηκε. «Είμαστε σε ένα χώρο όπου μπορούν να συνυπάρξουν όλοι, οι νέοι και οι μεγαλύτεροι. Μπορούν να συνυπάρξουν τα παιδιά αλλά και όσοι θέλουν να ξεκουραστούν», τόνισε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συμβολή της ανάπλασης στον συνολικό αστικό σχεδιασμό, επισημαίνοντας ότι το σημείο συνδέει τον ΟΣΕ, που έχει ενταχθεί στο ΣΒΑΑ, με την κεντρική πλατεία, δημιουργώντας έναν ιστό που κάνει την πόλη πιο ελκυστική.

Ο κ. Αμανατίδης παραδέχθηκε ότι κάθε έργο συναντά δυσκολίες και αναπροσαρμογές, ωστόσο παίρνει την πραγματική του αξία όταν χρησιμοποιείται. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η πλατεία θα δώσει ώθηση σε νέες οικονομικές δραστηριότητες γύρω από αυτήν, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην ανάδειξη του αρχοντικού του Λασσάνη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Δήμος Κοζάνης πραγματοποίησε κλήρωση ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου και οκτώ συμβατικών με τα αντίστοιχα κράνη, ενώ η βραδιά έκλεισε με πάρτι και μουσική από τον DJ Juan Bantianis.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση