Έρχονται οι επενδύσεις το μήνυμα του Balkan Energy Forum 

12 Min Read

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν στο Εκθεσιακό Κέντρο τα εγκαίνια

Παρουσία στελεχών της κυβέρνησης, εκπροσώπων της δημόσιας διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των διπλωματικών αρχών και θεσμικών φορέων πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης τα εγκαίνια του Balkan Energy Forum στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης.

- Advertisement -

Μιλώντας στο συνέδριο ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημείωσε πως η Δυτική Μακεδονία βρισκόταν πάντα στην ενεργειακή καρδιά της χώρας και τώρα παρά την απολιγνιτοποίηση ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να μείνει στο επίκεντρο, τόσο με επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και με βιομηχανικές επενδύσεις σε τομείς που συνδέονται άμεσα με την πράσινη μετάβαση ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Θεόδωρος Σκυλακάκης

Για το θέμα των τηλεθερμάνσεων, ο Υπουργός σημείωσε πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει το ταχύτερο η υπογραφή των συμβάσεων, ώστε να διασφαλιστεί η τηλεθέρμανση στους τρεις δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ όπως ανέφερε το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής έπεται.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έρθουν βιώσιμες και μεγάλου μεγέθους επενδύσεις στην περιοχή, καθώς αυτές δημιουργούν ένα ολόκληρο οικοσύστημα. «Εγώ βλέπω ότι υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά οι βιομηχανικές επενδύσεις δεν μπορούν να έρθουν από τη μια μέρα στην άλλη. Μόνο η αδειοδότηση και οι διαδικασίες για να φτάσεις και να αρχίσεις να χτίζεις θέλουν αρκετό χρόνο και προφανώς ξεκινάμε από πάρα πολύ χαμηλά. Όταν παραλάβαμε την κυβέρνηση, η Ελλάδα είχε τις χαμηλότερες επενδύσεις στην Ευρώπη, τις μισές από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Όσον αφορά τις ενεργειακές κοινότητες και τους όρους σύνδεσης που ζητούν, ο υπουργός σημείωσε πως στο τελευταίο νομοσχέδιο με μια ειδική διάταξη, φρόντισαν να υπάρχουν προτεραιότητες για την Κοζάνη και τη Φλώρινα και οι όροι σύνδεσης «πλησιάζουν», καθώς γίνεται μια αναδιάρθρωση του ενεργειακού χώρου και θα προστεθούν περίπου 4,5 γιγαβάτ, κάτι το οποίο σημαίνει πως οι ενεργειακές κοινότητες θα μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτή τη διαδικασία.

«Είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε για ένα τόσο σημαντικό θέμα στην Κοζάνη, όπως είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου» σημείωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης. Λόγο έκανε και για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, αναφέροντας τη μεγάλη αξία που έχουν οι ευρωπαϊκοί πόροι.

Νίκος Παπαθανάσης

Αναφορά έκανε και στο πρόγραμμα που «τρέχει» για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, ύψους 1,6 δις ευρώ, λέγοντας πως το 1,1 δις από αυτά είναι αποκλειστικά για τη Δυτική Μακεδονία. «Ήδη έχουν ξεκινήσει τα προγράμματα. Το 48% του προγράμματος έχει εξειδικευτεί, έχουν βγει οι προσκλήσεις και μόλις έκλεισε μια πρόσκληση για μικρές – πολύ μικρές επιχειρήσεις». Συνέχισε λέγοντας πως υπήρχε εξαιρετικό ενδιαφέρον από την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και έγιναν πάνω από 600 αιτήσεις επιχειρήσεων, ύψους 60 εκ. ευρώ ενώ είναι ακόμη ανοιχτό ένα πρόγραμμα που θα κλείσει τέλος Ιουνίου, ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην περιοχή. «Θέλουμε να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς, να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο. Το οφείλουμε στην περιοχή. Προφανώς είναι μια διαδικασία η οποία τρέχει κανονικά, όπως το είχαμε σχεδιάσει και μαζί με το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης ΕΣΠΑ 2021-2027, τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, θεωρούμε ότι η Δυτική Μακεδονία θα αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο, θα έρθουν νέες θέσεις εργασίας έτσι ώστε οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας να έχουν δουλειά και να μειωθεί η ανεργία».

Για τις ιδιωτικές επενδύσεις που θέλουν να έρθουν στη περιοχή και σταματούν στη γραφειοκρατία, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως θα ανακοινώσει κάτι όταν θελήσουν να το ανακοινώσουν οι εταιρείες και υπογράμμισε πως υπάρχει η πρόθεση από τις εταιρείες για να έρθουν να επενδύσουν στην περιοχή, ωστόσο θα μιλήσει πιο συγκεκριμένα τέλος Ιουνίου που θα έχει κλείσει το πρόγραμμα. Τέλος, αναφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, τονίζοντας πως μπορεί να προσφέρει το ανθρώπινο δυναμικό, το στελεχιακό δυναμικό και το εξειδικευμένο δυναμικό που θα απαιτούν αυτές οι νέες επενδύσεις.

Κυριάκος Ποζρικίδης

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo Α.Ε., Κυριάκος Ποζρικίδης ανέφερε, εν μέσω άλλων, πως η ΔΕΘ – Helexpo πραγματοποίησε το ενεργειακό φόρουμ στη Δυτική Μακεδονία και την Κοζάνη, ενεργοποιώντας την περιφερειακή της πολιτική, ενώ στόχος είναι να γίνει θεσμός. «Είναι ένα πολυγεγονός στο οποίο επενδύουμε και τα επόμενα χρόνια θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο. Θέλουμε να δώσουμε διαβαλκανικό χαρακτήρα και ως επένδυση θα αποδώσει τα μέγιστα για την περιοχή της Κοζάνης». Συνέχισε λέγοντας πως σηματοδοτεί δύο πράγματα, το ότι αναγνωρίζεται σε εθνικό και διαβαλκανικό επίπεδο ότι η Κοζάνη είναι η πρωτεύουσα της ενέργειας. Και δεύτερον πως έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια που θέλουν να τη συνεχίσουν και όποια κουβέντα και όποια στρατηγική γίνεται για την περιοχή της Κοζάνης, θα ήθελαν να περνάει μέσα από αυτό το φόρουμ.

Στάθης Κωνσταντινίδης

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης σημείωσε πως το συγκεκριμένο φόρουμ δεν θα μπορούσε να γίνει αλλού, παρά στην περιοχή που βρίσκεται στην καρδιά των ενεργειακών εξελίξεων και τρέχει το πρόγραμμα και ο σχεδιασμός για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.

Γιάννης Μητλιάγκας

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός και τέτοια γεγονότα έχει ανάγκη η περιοχή μας. Πρέπει να κρατήσουμε την πρωτοκαθεδρία στις ενεργειακές εξελίξεις και στις τάσεις που υπάρχουν γύρω από τα θέματα της ενέργειας. Αυτά τα γεγονότα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση και είναι σημαντικό να γίνονται. Πρέπει να θεσμοθετηθεί και να αξιολογεί, να κρίνει, να διαμορφώνει και να αλλάζει τις κατευθύνσεις οι οποίες δεν πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης, Γιάννης Μητλιάγκας. Συνέχισε μιλώντας για το εκθεσιακό κέντρο που άνοιξε ξανά μετά από αρκετά χρόνια, λέγοντας πως αυτός ο χώρος έχει έναν τρόπο να «μιλάει» ακόμα και όταν παραμένει κλειστός και συνδέει το χθες με το σήμερα και το σήμερα με το αύριο. «Είναι στολίδι για την περιοχή και πρέπει να αξιοποιηθεί και να  μπει στο κάδρο της μετάβασης ως ένα σύγχρονο ενεργειακό και τεχνολογικό hub».

Γιώργος Αμανατίδης

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης τόνισε πως θέλουν η Δυτική Μακεδονία να συνεχίσει να είναι το ενεργειακό κέντρο της χώρας, όμως με υποδομές, δομές και γνώσεις. «Η Δυτική Μακεδονία έχει τις προοπτικές να πετύχει τους στόχους της για τα επόμενα χρόνια αρκεί να βρεθεί τρόπος να ενταχθούν στο παραγωγικό της σύστημα οι νέες τεχνολογίες. Οι νέες επενδύσεις που προσδοκούμε και θα στηριχθούν από τις νέες τεχνολογίες νομίζω ότι αποτελούν το εργαλείο προς την κατεύθυνση που επιδιώκουμε. Οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας γνωρίζουν πως πρέπει να ακολουθήσουμε τις νέες τεχνολογίες και να γίνουμε ελκυστικός τόπος για επενδύσεις».

Γιάννης Κοκκαλιάρης

Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης στάθηκε στο γεγονός ότι η Κοζάνη είναι ένας ενεργειακός δήμος και θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις για την ενέργεια και το μέλλον της ενέργειας όχι μόνο της περιοχής μας αλλά και για όλη την Ευρώπη.

Η παρουσία των τοπικών αντιπροσωπειών της Κοζάνης, στο  Balkan Energy Forum, ξεχωρίζει με την επίδειξη ηλεκτρικών και υβριδικού τύπου αυτοκινήτων, δείχνοντας το δρόμο για την πράσινη ενέργεια, αλλά και με εκθέτες από τον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του υδρογόνου και της πράσινης-έξυπνης ενέργειας.

Στο διεθνές συνεδριακό και εκθεσιακό γεγονός για την ενέργεια που θα ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου θα αναπτυχθεί μια πλούσια και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεματική ατζέντα, την οποία πλαισιώνουν διακεκριμένοι ομιλητές από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό χώρο. Αντίστοιχα, στο εκθεσιακό, θα λειτουργεί έκθεση στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, προσβάσιμη σε όλους τους επισκέπτες, με εκθέτες εταιρείες και φορείς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πριν τα εγκαίνια

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έκαναν πριν τα εγκαίνια του φόρουμ το Δίκτυο Ενεργειακών Κοινοτήτων μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Δυτικής Μακεδονίας «ΟΦΕΛΟΣ» και ο Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό από το Forum των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Μια ώρα νωρίτερα συγκεντρώσεις έκαναν και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα «ΑΠΕ ΑΛΕΡΤ» με την Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία.

Ο Μιχάλης Καραμπατζιάς από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις ΑΠΕ τόνισε πως «θέλουμε να διατρανώσουμε την αντίδραση μας ενάντια στη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη των πράσινων αφεντικών που κάνουν επενδύσεις για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους ενώ την ίδια στιγμή το ρεύμα κόβεται από τους εργαζόμενους, τους άνεργους, από τους απλούς πολίτες και είναι πανάκριβο». Συνέχισε λέγοντας πως η κυβέρνηση θέλει να πάει το μοντέλο της Δυτικής Μακεδονίας και της Ελλάδας, να το περάσουν και στα Βαλκάνια. «Τσάκισαν τις ζωές μας, τα βουνά, τα λαγκάδια, τη χλωρίδα, το περιβάλλον, την πανίδα, τη Natura που αυτοί έφτιαξαν» κατέληξε.  

Πέτρος Ταταρίδης

Ο Πέτρος Ταταρίδης, απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ, τόνισε πως η κατάσταση με την «άναρχη» επέκταση των ΑΠΕ θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους ανθρώπους της Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο. «Οι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι οι μόνοι κερδισμένοι. Από τη μια μιλούν για φθηνή ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και από την άλλη η ενεργειακή φτώχεια στα λαϊκά νοικοκυριά, χτυπάει κόκκινο. Έχουμε μια οξύμωρη κατάσταση με μόνους κερδισμένους τους επιχειρηματικούς ομίλους» σημείωσε ο ίδιος.

Στέφανος Πράσσος

«Θεωρούμε προκλητικό το ότι ήρθαν όλοι οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, των εταιρειών και των Αμερικάνων σε μια περιοχή την οποία ερημοποίησαν και κατέστρεψαν περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά για να κάνουν τα σχέδια τους για τη διείσδυση στα Βαλκάνια, για νέες δουλειές και νέα επιχειρηματικά συμφέροντα στην περιοχή μας. Δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην περιοχή μας. Είναι ανεπιθύμητοι» τόνισε επικεφαλής της ΑΡ.ΣΥ.,  Στέφανος Πράσσος.

Ο Κωνσταντίνος Σιαμπανόπουλος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Δυτικής Μακεδονίας ανέφερε πως ο ΣΕΦΠΕ δεν επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει τους μικροπαραγωγούς της περιοχής στο forum. «Αυτό για εμάς είναι λάθος και φάουλ από το Υπουργείο Εσωτερικών. Θα έπρεπε να καλεστούμε κι εμείς για να πούμε τα προβλήματά που ζούμε και βιώνουμε εδώ και πέντε χρόνια» τόνισε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας πως ο Υπουργός Ενέργειας τους έχει αφήσει εκτός του σχεδιασμού για την πράσινη μετάβαση. Κατέληξε λέγοντας πως δεν έχει δοθεί η ευκαιρία στις ενεργειακές κοινότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα να κάνουν ούτε το 10% των έργων που αιτήθηκαν.

«Εμείς ως παράταξη θεωρούμε ότι αυτό που γίνεται είναι μια προεκλογική φιέστα για τη συγκάλυψη των ευθυνών της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στην περιοχή» υπογράμμισε ο περιφερειακός σύμβουλος με την «ΕΛΠΙΔΑ», Γιώργος Χριστοφορίδης.

Θένια Βασιλειάδουxronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση