Εγκαίνια την Κυριακή για το νέο μουσείο-μνημείο του ΚΚΕ στο Νεστόριο Καστοριάς παρουσία του Δημήτρη Κουτσούμπα

4 Min Read

Ένα νέο μουσείο – μνημείο στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, εγκαινιάζει αυτή την Κυριακή 31 Οκτωβρίου στο Νεστόριο Καστοριάς το ΚΚΕ. Πρόκειται για έναν χώρο στον οποίο ο επισκέπτης μπορεί να βρει δεκάδες φωτογραφίες, χάρτες, ειδικές κατασκευές και ιστορικά ντοκουμέντα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο που προέρχονται από το αρχείο του ΚΚΕ. Το κτίριο αποτελεί δωρεά του Χάρη Τουτούνη και μετά τις κατάλληλες εργασίες έχει διαμορφωθεί σε έναν όμορφο χώρο ικανό να εκθέσει τα δεκάδες ιστορικά αντικείμενα.

Τα εγκαίνια τα γίνουν στις 11:30 το πρωί από τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα και για την μεταφορά του κοινού έχουν προγραμματιστεί δρομολόγια από πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας προς το Νεστόριο τις εξής ώρες:

- Advertisement -

Κοζάνη 08:30, Σέρβια 08:00, Πτολεμαΐδα 08:30, Καστοριά 09:30, Φλώρινα 08:00, Γρεβενά 08:00, Σιάτιστα 09:00 και Αμύνταιο 08:30.

Το μεσημέρι της Δευτέρας στην Κοζάνη δόθηκε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ από το μέλος περιοχής Δυτικής Μακεδονίας Τίνα Κοζιάκη και

Το μέλος της τομεακής επιτροπής Κοζάνης του ΚΚΕ Τίνα Κοζιάκη

τον Γραμματέα Τομεακής Επιτροπής Καστοριάς Κώστα Χατζηδαμιανό.

«Το Μνημείο – Μουσείο του ΚΚΕ στο Νεστόριο αποτελεί ακόμα έναν κρίκο στο δίκτυο μουσείων και μνημείων της ΚΕ του ΚΚΕ, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή Γράμμου-Βίτσι-Σμόλικα, μέσα από το οποίο γίνεται προσπάθεια διαφύλαξης της ιστορικής αλήθειας και απόδοσης φόρου τιμής σε όσους έδωσαν με αυταπάρνηση – ακόμα και δίνοντας τη ζωή τους – τη μάχη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, στο βουνό και στις πόλεις, στην παρανομία και στην πολιτική προσφυγιά.

Η ευρύτερη περιοχή φιλοδοξούμε να αποτελέσει φάρο έμπνευσης για τις νέες γενιές κομμουνιστών, «ανοιχτή» πηγή ιστορικών διδαγμάτων για το λαό της περιοχής αλλά και όλης της Ελλάδας. Ένα σημαντικό τμήμα αυτού του δικτύου εντοπίζεται στη Δυτική Μακεδονία, στα βουνά ό-που γράφτηκαν μερικές από τις λαμπρότερες σελίδες του αγώνα της ΕΑΜικής Αντίστασης ενάντια στην τριπλή κατοχή (ιταλική, γερμανική, βουλγαρική) στα έτη 1941 – 1944, όπως και της εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που αναμετρήθηκε με τον αστικό στρατό, απειλώντας την καπιταλιστική εξουσία» ανέφερε η κ. Κοζιάκη.

 

Η διαμόρφωση του μουσείο στο Νεστόριο

Ο τρόπος κατασκευής του Μουσείου έγινε με στόχο να αναδείξει τους εκατοντάδες νεκρούς στον αγώνα τόσο του Νεστορίου όσο και των γύρω χωριών που θα κοσμούν την πρόσοψη του κτιρίου, με πάνω από 500 ονόματα, καθώς και τη δράση του Κόμματος στην Κατοχή και την Αντίσταση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ.

«Η περιήγηση, μέσα από ένα πλήθος ντοκουμέντων από το αρχείο του ΚΚΕ,  θα προβάλλει συνολικά την δράση του ΚΚΕ για την οργάνωση της Αντίστασης, ειδικότερα τον αγώνα στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς και την ειδική προσφορά των κατοίκων του Νεστορίου, θα συνεχίζει με την περίοδο της απελευθέρωσης και της τρομοκρατίας κατά των λαϊκών αγωνιστών, τη συγκρότηση του νέου αντάρτικου, του ΔΣΕ, τις μάχες και θα κλείνει με την περίοδο της πολιτικής προσφυγιάς» πρόσθεσε η κ. Κοζιάκη. Επίσης, σε μία επιφάνεια  θα εμφανίζονται πανοραμικά οι ψηλές κορφές του Γράμμου και παράλληλα θα ξετυλίγονται μέσα από ειδικές κατασκευές στιγμιότυπα από κορυφαίες στιγμές της μεγάλης μάχης στον Γράμμο το καλοκαίρι του 1948.

 

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση