Εγκαινιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής η Έκθεση «Αρχαίο DNA, παράθυρο στο Παρελθόν και το Μέλλον»

3 Min Read

 

Με την εξαιρετικού ενδιαφέροντος ομιλία της επίκουρης καθηγήτριας Φυσικής Ανθρωπολογίας του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κ. Χριστίνας Παπαγεωργοπούλου, για το πολυπληθές ακροατήριο που στην πλειοψηφία του ήταν αρχαιολόγοι επιστήμονες που απασχολούνται στο ανασκαφικό έργο της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης και μαθητές του Γυμνασίου Αιανής, εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, η Έκθεση «ΑΡΧΑΙΟ DNA, ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ».

- Advertisement -

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στις εφαρμογές του DNA που δίνουν απαντήσεις στην εξελικτική πορεία της ιστορίας μας, συγκρίνοντας τις αλληλουχίες του DNA ανάμεσα σε προϊστορικούς και σύγχρονους ανθρώπους και παρουσίασε τα αποτελέσματα της πολυετούς έρευνας του παλαιογενετικού οστεολογικού υλικού της νεολιθικής εποχής και της εποχής του χαλκού, από προϊστορικές θέσεις της Κοζάνης (τον Κλείτο -το DNA έχει ομοιότητες με αυτό των κατοίκων της …Σαρδηνίας-, τη Μαυροπηγή, την Ξηρολίμνη κ.α), της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας (7.500-5.500 χρόνια πριν).

Η κατανόηση της γενετικής σχέσης που συνδέει ανατομικά τους σύγχρονους ανθρώπους (Homo sapiens sapiens) με τα εξαφανισμένα είδη του γένους Homo, όπως οι Νεάντερνταλ, η καταγωγή του σημερινού Ευρωπαίου από τρεις προγονικές ομάδες με γεωγραφικές διαφορές, η δυσανεξία στη λακτόζη ως αρχέγονο χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους, η μετάλλαξη που επηρέασε την ποσότητα της μελανίνης στην ίριδα και οδήγησε στο μπλε χρώμα των ματιών, ο βαθμός συγγένειας ανάμεσα σε δύο ή περισσότερους σκελετούς, η ύπαρξη παθολογικών ασθενειών, (όπως φυματίωση, λέπρα, σύφιλη, γρίπη, ηπατίτιδα Β, ελονοσία κ.ά), αποτελούν μερικές μόνον από τις απαντήσεις που παρουσιάζονται στο Μουσείο της Αιανής.

Η μη διαφοροποίηση των νεολιθικών πληθυσμών του Ελλαδικού χώρου από τους προγενέστερους μεσολιθικούς, η γενετική τους ομοιότητα με αυτούς της κεντρικής Ευρώπης, αλλά και το ότι δεν παρατηρούνται σημαντικές γενετικές αλλαγές ούτε στην Εποχή Χαλκού, παρά τις πολιτισμικές διαφοροποιήσεις, καθώς και οι γενετικές ομοιότητες ανάμεσα στις πολιτισμικές ομάδες του Κυκλαδικού, Πρωτοελλαδικού και του Μινωικού πολιτισμού, είναι μερικά μόνον από τα επωφελή αποτελέσματα της έρευνας του αρχαίου DNA στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια έγινε από την κ. Παπαγεωργοπούλου περιήγηση των μαθητών του Γυμνασίου Αιανής στο εργαστηριακό περιβάλλον της Έκθεσης με το πλούσιο εποπτικό υλικό, με προσομοίωση της διαδικασίας εισόδου ερευνήτριας σε πραγματικό επιστημονικό εργαστήριο.

Η έκθεση χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο δράσης της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και βασίζεται στην έρευνα που διεξάγει τα τελευταία χρόνια η επίκουρη καθηγήτρια κα Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου. Διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Θα λειτουργεί τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής και η είσοδος θα είναι δωρεάν.

Γ.Μ./mikrovalto.gr

 

Μοιραστείτε την είδηση