Εγκλωβισμένοι ακόμα χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα – Τι λέει ο καθηγητής Γιώργος Τσιάκαλος

2 Min Read

50.360 πρόσφυγες εκ των οποίων οι 39.100 στην ηπειρωτική Ελλάδα και οι 11.270 στα νησιά βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένοι στη χώρα μας. Από αυτούς, οι 35.000 έχουν καταθέσει αιτήσεις ασύλου που εκκρεμούν. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα ο Έλληνας Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή Ν. Ανδρουλάκη για την πρόοδο του προγράμματος μετανάστευσης στο πλαίσιο της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙΙ, αλλά και για τα χρήματα που λαμβάνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Ο καθηγητής Παιδαγωγικής Γιώργος Τσιάκαλος που έχει ασχοληθεί επισταμένα με το θέμα τονίζει ότι «οι 50.000 έχουν περάσει στην Ελλάδα μετά το Μάρτιο του 2016 που υποτίθεται πως θα τηρούνταν η συμφωνία Ευρώπης Τουρκίας για γρήγορες επαναπροωθήσεις».
Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Τσιάκαλο «η Ελλάδα στο επίπεδο αυτό έκανε καλά τη δουλειά της, αλλά οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και οι υπόλοιπες χώρες της συμφωνίας δεν δέχονται τους αριθμούς που είχαν αρχικά συμφωνηθεί».
Μάλιστα ο κ. Τσιάκαλος εξέφρασε την έκπληξή του που δεν αναφέρεται κανείς στο θέμα της παραμονής στην Ελλάδα προσφύγων που έχουν γίνει δεκτοί σε άλλες χώρες, στο πλαίσιο της επανένωσης οικογενειών.
«Η Ελλάδα καθυστερεί πολύ, με στόχο κυρίως να δημιουργήσει αποτρεπτικές συνθήκες. 4.500 άτομα είναι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, παρότι έχουν γίνει δεκτά στη Γερμανία. Το ταξιδιωτικό γραφείο, στο οποίο κατακυρώθηκε η ανάθεση δεν κάνει καμία μεταφορά, γιατί βρίσκεται σε σύγκρουση με το υπουργείο μεταναστατευτικής πολιτικής». Παρά την κατάσταση αυτή ηΗ Ελλάδα επιμένει να στέλνει τους ανθρώπους μόνο μέσω του γραφείου, παρότι η συνθήκη Δουβλίνο προβλέπει ότι μπορούν να οργανώνουν το ταξίδι μόνοι τους».
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση