Εγκρίνεται η περιβαλλοντική μελέτη για την επαναλειτουργία των λατομείων μαρμάρων Τρανοβάλτου

3 Min Read

Από μέρα σε μέρα αναμένεται η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης για την επαναλειτουργία των λατομείων μαρμάρων Τρανοβάλτου. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο βουλευτής Στάθης Κωνσταντινίδης μετά από σχετική ενημέρωση, που είχε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Όπως ανέφερε ο βουλευτής το ζήτημα βρισκόταν σε εκκρεμότητα για πολλά χρόνια και η επίλυσή του αποτέλεσε διαχρονικό αίτημα του Τρανοβάλτου και της ευρύτερης περιοχής των Καμβουνίων, προκειμένου να ξεκινήσει η αποκατάσταση και η εκμετάλλευση των ποιοτικών κοιτασμάτων μαρμάρου.
«Όπως είναι γνωστό, η δραστηριότητα του μαρμάρου αποτέλεσε ίσως τον πιο ισχυρό αναπτυξιακό πυλώνα της περιοχής και γι’ αυτό είχα ειδικά αναφερθεί στο ζήτημα της αδειοδότησης, στη σύσκεψη που είχαμε οι Βουλευτές της Δ Μακεδονίας με το κ. Πρωθυπουργό, πριν από ένα χρόνο, για τον προγραμματισμό της μεταλιγνιτικής περιόδου, εστιάζοντας στις θέσεις εργασίας που μπορεί να δημιουργήσει η οργανωμένη και βιώσιμη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και θυμάμαι από τότε το έντονο ενδιαφέρον του.
Όμως, και στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κοζάνη, ο κ Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την ταχεία ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών» ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Για «πυλώνα ανάπτυξης» της περιοχής έκανε λόγο ο Δήμος Σερβίων. «Ένα ζήτημα που για πολλά χρόνια ήταν διακαής πόθος των κατοίκων της περιοχής των Καμβουνίων, για την εκμετάλλευση των εξαιρετικών κοιτασμάτων μαρμάρου Τρανοβάλτου. Η εξόρυξη μαρμάρου αποτέλεσε για χρόνια, πρώτης γραμμής αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή.
Η πρόσφατη δέσμευση του Πρωθυπουργού γίνεται πλέον πράξη, στο πλαίσιο της μεταλιγνιτικής εποχής. Η οργανωμένη εκμετάλλευση του μαρμάρου, θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και προοπτική ανάπτυξης για τα Καμβούνια και τον Δήμο Σερβίων» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τα λατομεία Τρανοβάλτου
Τα λατομεία Τρανοβάλτου έχουν μια ιστορία μεγαλύτερη των 70 χρόνων. Σύμφωνα με το εξειδικευμένο ιστότοπο stone news, τα ορυκτολογικά του χαρακτηριστικά (ειδικότερα η λεπτο-κρυσταλλικότητα ) και οι φυσικομηχανικές του ιδιότητες καθώς και η σχετική ομοιομορφία (λευκό – ημίλευκο), το έχουν καταστήσει ένα από τα γνωστότερα μάρμαρα του ελληνικού χώρου, συγκρινόμενο ακόμη και με το πεντελικό.
Αξίζει να σημειώσουμε πως στην περιοχή –πριν από 20 χρόνια- δραστηριοποιούνταν πάνω από 15 επιχειρήσεις με 450 εργαζόμενους, ενώ είχαν δημιουργηθεί και αρκετές μονάδες επεξεργασίας των προϊόντων (σχιστήρια). Τα τελευταία χρόνια λόγο των δυσκολιών λειτουργίας είχαν μείνει ελάχιστες επιχειρήσεις.
Την περασμένη άνοιξη συσταθηκε συνεταιρισμός μαρμαράδων, που περιμένουν την άδεια άδεια χρήσης μιας έκτασης πάνω από 550 στρέμματα, ώστε να ξεκινήσει και πάλι η δραστηριότητα.

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση