Εγκρίθηκε η τροποποίηση του Πολεοδομικού για το κέντρο

4 Min Read

Τι σημαίνει για την Κοζάνη και ποια σημεία μπορούν να αναδειχθούν

Ένα μεγάλο πρόβλημα περίπου 25 ετών έλαβε τέλος – αν ο δήμος Κοζάνης  πράξει τα δέοντα – με την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης της Ε΄ Πολεοδομικής Ενότητας (κέντρο) Κοζάνης. Πρόκειται για την υλοποίηση του αρχικού σχεδίου «Κουκουλόπουλου», που είχε κολλήσει για πολλά χρόνια, λόγω προσφυγής ιδιοκτήτη οικοπέδου μπροστά από το αρχοντικό Βούρκα.
Το συγκεκριμένο οικόπεδο αγοράστηκε από το Δήμο Κοζάνης επί δημαρχίας Λευτέρη Ιωαννίδη, προκειμένου να “ξεμπλοκαριστεί” η διαδικασία έγκρισης του Σχεδίου που υποβλήθηκε το 2018 και εγκρίθηκε μόλις χθες.
Πλέον, το «μπαλάκι» βρίσκεται στα χέρια του Δήμου Κοζάνης, ο οποίος καλείται να βρει χρηματοδότηση (περίπου 2,5 εκατομμύρια) για να αγοράσει τα ακίνητα που χαρακτηρίστηκαν κοινόχρηστοι χώροι και στη συνέχεια να τα κατεδαφίσει για να «ανοίξει» το κέντρο, προκειμένου να αναδειχθούν το αρχοντικό Βούρκα, το Μουσείο, το Δημαρχείο και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Το αναθεωρημένο Σχέδιο, χαρακτηρίζει τρία ακίνητα ως Κοινόχρηστους Χώρους που σημαίνει πως ο Δήμος Κοζάνης θα πρέπει να προχωρήσει στην κατεδάφισή τους και να τα κάνει πάρκα.

Το ένα κτίριο είναι οι δυο οικοδομές που βρίσκονται επί της οδού Π. Χαρίση ακριβώς μπροστά από το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης. Πρόκειται για το κτίριο που φιλοξενείται σήμερα η Πολεοδομία και την αμέσως επόμενη πολυκατοικία. Επί δημοτικής αρχής Λευτέρη Ιωαννίδη με αντιδήμαρχο Πολεοδομίας τον Κώστα Δεσποτίδη, είχε γίνει διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες για να αγοραστούν οι δυο αυτές οικοδομές. Ο ένας ιδιοκτήτης είχε συμφωνήσει την εξαγορά (περίπου 300.000 ευρώ) ενώ ο δεύτερος ζητούσε πολύ περισσότερα από όσα ο Δήμος έδινε (600.000 ευρώ) με αποτέλεσμα να ναυαγήσει η διαπραγμάτευση.

Το δεύτερο κτίριο που θα πρέπει να αγοραστεί από τον δήμο και να κατεδαφιστεί, είναι το κτίριο του ΟΤΕ πίσω από το δημαρχείο και δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Την ίδια περίοδο που έγιναν διαπραγματεύσεις για τα κτίρια μπροστά στο Μουσείο, έγινε διαπραγμάτευση και με τον ΟΤΕ για το συγκεκριμένο κτίριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ» ο ιδιοκτήτης ζητά την αντικειμενική αξία του ακινήτου που ανέρχεται σε περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.

Όσον αφορά στο τρίτο σημαντικό ακίνητο που «ολοκληρώνει» το σχέδιο, αυτό είναι το κτίριο της πρώην Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών στη συμβολή των οδών Μητροπολίτη Φωτίου και Τριανταφυλλίδου. Το ακίνητο αυτό «κρύβει» το πανέμορφο αρχοντικό Βούρκα και εφόσον κατεδαφιστεί και σε συνδυασμό με το ότι το διπλανό οικόπεδο είναι «καθαρό» και βρίσκεται στα χέρια του Δήμου Κοζάνης, θα αλλάξει ριζικά τον χώρο και θα αναδείξει το αρχοντικό.

Να σημειωθεί πως το εγκεκριμένο σχέδιο, χαρακτηρίζει πλέον ως κοινόχρηστο χώρο και την πλατεία που βρίσκεται μπροστά από την Μητρόπολη και δίπλα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο. Ο συγκεκριμένος χώρος ανήκε στην Μητρόπολη, η οποία κατά το παρελθόν είχε προσφύγει και αυτή κατά του Δήμου Κοζάνης «μπλοκάροντας» και αυτή με τη σειρά της την έγκριση του σχεδίου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως αν δεν απαλλοτριωθούν ή αγοραστούν  τα ακίνητα εντός πενταετίας τότε αυτόματα επανέρχονται στον ιδιοκτήτη τους.

Σωκράτης Μουτίδης-www.xronos-kozanis.gr

 

 

Μοιραστείτε την είδηση