Αύριο υπογράφεται η σύμβαση
Η τελική συμφωνία για τις τηλεθερμάνσεις Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου πέρασε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, μετά από μια πολύωρη κατεπείγουσα συνεδρίαση, στην οποία το θέμα της συζήτησης και ψηφοφορίας αφορούσε αποκλειστικά αυτή τη συμφωνία.
Η συμπολίτευση και ο συνδυασμός του κ. Κασαπίδη υπερψήφισαν τη συμφωνία, υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις και προτάσεις που κατατέθηκαν. Αντίθετα, η παράταξη της κ. Ζεμπιλιάδου, μαζί με τον κ. Στολτίδη και τον ανεξάρτητο σύμβουλο κ. Γκοβεδάρο, ψήφισαν κατά της συμφωνίας.
Με τη θετική αυτή απόφαση, ο Περιφερειάρχης, μαζί με τους δημάρχους Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου, θα υπογράψουν αύριο τη σύμβαση για την παροχή θερμικής ενέργειας προς τους τρεις δήμους, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, αφού έχει προηγηθεί η έγκριση από τα Δημοτικά Συμβούλια και τα Δ.Σ. των ΔΕΥΑ.
Όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης στην εισήγησή του, ήθελε να περάσει η συμφωνία από το Περιφερειακό Συμβούλιο τελευταία, αφού πρώτα είχε εγκριθεί από όλα τα Δημοτικά Συμβούλια. Στη συνέχεια, ανέλυσε όλα τα βήματα της διαπραγμάτευσης, εξηγώντας τη διαδικασία που οδήγησε στην τελική συμφωνία για τις τηλεθερμάνσεις Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου. «Τη συμφωνία αυτή την αποδέχθηκε η κυβέρνηση και η ΔΕΗ. Πρόκειται για μια κοινή συμφωνία, η οποία είχε εγκριθεί πριν παρουσιαστεί στα δημοτικά και διοικητικά συμβούλια. Με την υπογραφή των κειμένων, η ΔΕΗ θα μπορεί να συμβατοποιήσει το έργο της μονάδας ΣΗΘΥΑ, με την πρόβλεψη ότι τον Οκτώβριο του 2026 θα είναι έτοιμη να παρέχει θερμική ενέργεια».
Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι στο μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο είχε εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο το 2020, αναφερόταν η μη σταθερή τιμή της τηλεθέρμανσης, ορίζοντας 65 ευρώ τη μεγαβατώρα για τη μονάδα ΣΗΘΥΑ. Το κείμενο αυτό προέβλεπε ότι οι μονάδες θα παρέχουν θερμική ενέργεια μόνο όταν λειτουργούν. Ο Γιώργος Κασαπίδης επισήμανε ότι τα 65 ευρώ αφορούν την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και όχι θερμικής.
Ο κ. Αμανατίδης τόνισε τη σημασία της χρήσης του τέλους ΑΠΕ της περιοχής για την αποπληρωμή χρεών και της επιδότησης κατά 89% για τη δημοπράτηση λεβήτων φυσικού αερίου της ΔΕΥΑΚ. Σχετικά με τη λειτουργία των μονάδων μετά το 2026, ανέφερε ότι έχει γίνει συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για εναλλακτικούς τρόπους λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων. «Η τιμολογιακή πολιτική που προκύπτει από αυτά τα σενάρια ξεκινά πάνω από 110 ευρώ η μεγαβατώρα, αλλά θα το συζητήσουμε μαζί τους», υπογράμμισε ο ίδιος.
Επιπλέον, παρουσίασε τα κόστη άλλων πηγών θέρμανσης, όπως οι αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών στα 105 ευρώ, οι λέβητες βιομάζας με πέλετ από 105-135 ευρώ, οι ηλεκτρικοί λέβητες πάνω από 250 ευρώ, οι λέβητες καυστήρα υγραερίου συμπύκνωσης στα 110 ευρώ και το πετρέλαιο στα 160 ευρώ. «Εμείς μιλάμε για 32 ευρώ μέχρι το 2026 και 32,5 για τα επόμενα 17-20 από εκεί και πέρα» τόνισε ο Περιφερειάρχης.
«Η άποψη της ΔΕΗ και του ΥΠΕΝ είναι ότι η Πτολεμαΐδα 5 θα πάψει να λειτουργεί μετά τις 30 Μαΐου του 2026, ολοκληρώνοντας τη θερμαντική περίοδο 2025-2026. Επίσης, οι περιβαλλοντικοί όροι για τη μονάδα Αγ. Δημήτριος 5 λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2025. Μας απασχόλησε τι θα κάνουμε με την τηλεθέρμανση Κοζάνης από εκείνο το σημείο και μετά. Η δέσμευση του υπουργού είναι ότι θα μεριμνήσει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να πάρει την παράταση που χρειάζεται ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί η μονάδα μέχρι το τέλος της θερμαντικής περιόδου 2025-2026, με στόχο να ολοκληρωθούν οι εργασίες της ΣΗΘΥΑ έως τον Οκτώβριο του 2026 όπως επίσης και οι διαδικασίες των φορέων διαχείρισης» κατέληξε ο κ. Αμανατίδης.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr