Ειδικός χαλύβδινος τένοντας θα «επιδιορθώσει» την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων- Τα αποτελέσματα της οπτικής επιθεώρησης κι δομικής αξιολόγησης της γέφυρας στο Περιφερειακό Συμβούλιο

2 Min Read

Τον τρόπο εκτέλεσης του έργου της επιδιόρθωσης της ζημιάς που έχει εντοπιστεί στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, κλήθηκε να αποφασίσει στη συνεδρίασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για την «σοβαρή», όπως την χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης, ρωγμή που εντοπίστηκε το 2021 και έχει κόψει και μέρος του οπλισμού της γέφυρας, όπως είπε ο ίδιος σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Τα αποτελέσματα τα οπτικής επιθεώρησης και δομικής αξιολόγησης της γέφυρας, παρουσίασαν ο Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ Κωσταντίνος Κατάκαλος και ο Προϊστάμενος Συντήρησης της υποδιεύθυνσης γεφυρών της Εγνατίας Οδού Παναγιώτης Πανέτσος.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε συγνώμη από τους διερχόμενους από τη γέφυρα οδηγούς, για την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί από την τοποθέτηση του φαναριού, το οποίο θα αφαιρεθεί το επόμενο διάστημα. Πρόσθεσε πως η μελέτη προβλέπει την ανάπτυξη ενός χαλύβδινου ειδικού τένοντα, ο οποίος θα μπορεί να αντέχει βάρος για περισσότερους από 90 τόνους και θα προσφέρει ασφαλή διέλευση οχημάτων για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια. Αυτό θα επιτευχθεί όταν ολοκληρωθεί η οριστική μελέτη και αποκατασταθούν και οι μικρότερες ζημιές που παρουσιάζει η γέφυρα.

Παχύ στρώμα περιττωμάτων πουλιών στο εσωτερικό της γέφυρας

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως για πρώτη φορά ανθρώπινο μάτι είδε το εσωτερικό των προβόλων της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων. «Ο κ. Πανέτσος μπήκε στο εσωτερικό των προβόλων και εκτός των άλλων βρήκε μια μεγάλη στρώση περιττωμάτων πουλιών των τελευταίων πενήντα ετών. Η τελευταία επιθεώρηση της γέφυρας έγινε το 1995 και να τονίσω πως τα σχέδιά της είχαν χαθεί και μετά από προσπάθειες της Περιφέρειας τα βρήκαμε στην Ιταλία και ευχαριστώ όσους συνέβαλαν σε αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κασαπίδης.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση