Εικαστικές παρεμβάσεις στην Κοζάνη- Το Μάιο η υλοποίηση της προγραμματικής μεταξύ Δήμου και Σχολής Καλών Τεχνών

3 Min Read

Η Σχολή Καλών της Φλώρινας “έρχεται” στην Κοζάνη και …θέλει να βελτιώσει αισθητικά  την πόλη καθώς οι φοιτητές μετά από μια εσωτερική διαδικασία της Σχολής θα προχωρήσουν σε τοιχογραφίες και εικαστικές παρεμβάσεις σε σημεία στο κέντρο της πόλης, εργασίες που θα ολοκληρωθούν μέσα στον Μάιο.

Δείτε εδώ όλες τις παρεμβάσεις που θα γίνουν

- Advertisement -

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Δήμου Κοζάνης με  το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών (ΤΕΕΤ, Φλώρινα) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και θα κοστίσουν 25.000 ευρώ.

Για το θέμα παραχώρησαν συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης οι Αντιδήμαρχοι Κοζάνης Παναγιώτης Δημόπουλος και Κώστας Δεσποτίδης, οι καθηγητές του ΤΕΕΤ Ζωή Γοδόση (Επίκουρος Καθηγήτρια), Γιάννης Ζιώγας (Αναπληρωτής Καθηγητής) και ένας από τους δημιουργούς, ο  φοιτητής του τμήματος Κώστας Κορωναίος.

«Η συγκεκριμένη δράση για μιας δεν αφορά μόνο το να κάνουμε κάποια πολύ ενδιαφέροντα εικαστικά έργα αλλά κυρίως να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες της Κοζάνης ως προς της πολιτιστική και εικαστική διαπαιδαγώγηση. Παράλληλα θέλουμε να δώσουμε στους φοιτητές μας να καταλάβουν την κοινωνική ευθύνη, που έχουν ως καλλιτέχνες και νομίζω πως αυτό το έχουμε πετύχει με ένα μοναδικό για την χώρα μας τρόπο» ανέφερε ο κ. Ζιώγας από την πλευρά του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας .

Θα υλοποιηθούν συνολικά έξι έργα: δύο εξωτερικές τοιχογραφίες της από τον Κώστα  Κορωναίο (στην οδό Ειρήνης), δύο εικαστικά έργα στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κοζάνης από τις Ράνια Σχορετσανίτη και Βάσω Μπουρμά, ένα ζωγραφικό έργο μεγάλων διαστάσεων από την Μίνα Κουζούνη στο Δημαρχιακό Μέγαρο, και εικαστικές παρεμβάσεις σε κάδους απορριμμάτων στην Πλατεία Νίκης από τις Γιώτα Καρβουνιάρη, Βαρβάρα Μυστίλογλου,  Κική Στούμπου. Τον καλλιτεχνικό συντονισμό της διαδικασίας έχουν οι καθηγητές του ΤΕΕΤ Ζωή Γοδόση (Επίκουρος Καθηγήτρια), Γιάννης Ζιώγας (Αναπληρωτής Καθηγητής), Χάρης Κοντοσφύρης, Αναπληρωτής Καθηγητής).

Να σημειωθεί πως μια από τις τοιχογραφίες αποτελεί σε μέγεθος μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα αφού θα “ντύσει” την πλαϊνή όψη πολυκατοικίας στον κεντρικό πεζόδρομο.

Ο Κώστας Κορωναίος που έχει την ευθύνη της δημιουργίας αυτής στην οδό Ειρήνης, ανέλυσε το σκεπτικό του λέγοντας πως «προσπάθησα μέσα από ένα σχήμα, που όλοι γνωρίζουμε όπως είναι τα φουγάρα , να τα κάνω να λειτουργήσουν  σαν συναισθήματα, μια πόλη από κυλινδρικά σχήματα τα οποία λειτουργεί το ένα με το άλλο. Σκοπός μου ήταν να δώσω κάτι που ενδεχομένως να ενοχλεί ως σχήμα, δηλαδή το φουγάρο, να του δώσω μια διαφορετική αίσθηση και να λειτουργήσει αυτό ως δάσος και ως προετοιμασία ενός πανηγυριού, μιας γιορτής».

Η διαδικασία θα είναι ανοικτή στο κοινό και θα υπάρξουν ξεναγήσεις τόσο για τον τρόπο υλοποίησης των δημιουργιών όσο και στα ίδια τα έργα.

«Έτσι κλείνει μια πρώτη φάση της συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Κοζάνης και την Σχολή Καλών Τεχνών και ευελπιστούμε να έχουμε και άλλες συνεργασίες» κατέληξε ο Αντιδήμαρχος Κοζάνης Κώστας Δεσποτίδης.

Δείτε το βίντεο του www.kozani.tv

 

Μοιραστείτε την είδηση