Είκοσι Ευρωπαίες γυναίκες εκπαιδεύτηκαν για όλες τις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές

7 Min Read

Στόχος είναι να ενδυναμωθούν συνολικά 3750 νέες γυναίκες

Το «Empowering women in cases of both human-made and natural disasters» με τη GO Alive και τους εταίρους της, υποδέχθηκαν είκοσι γυναίκες από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, ώστε να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και την υποστήριξη τους. Οι συμμετέχουσες εκπαιδεύτηκαν σε όλες τις περιπτώσεις φυσικών αλλά και ανθρωπογενών καταστροφών από τέσσερα μέλη της Τούρκικης Διεύθυνσης Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) ενώ το έργο αποτελεί μια σύμπραξη τεσσάρων διεθνών οργανισμών. 

- Advertisement -

Η εκπαίδευση και η ενδυνάμωση των γυναικών περιστράφηκε γύρω από την ετοιμότητα, το σωστό χειρισμό και την πλήρη ανάκαμψη σε οποιαδήποτε περίπτωση καταστροφών (φυσικών, ανθρωπογενών και τεχνολογικών) μέσα από μια διασκεδαστική και πλήρως διαδραστική τριήμερη επιμορφωτική διαδικασία.

Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν πως όταν υπάρξει κάποιου είδους καταστροφή, οι γυναίκες και τα παιδιά έχουν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από τους άνδρες. Για αυτό το λόγο, τα τελευταία χρόνια διάφορες οργανώσεις έχουν προσανατολιστεί στο να εκπαιδεύουν γυναίκες θέλοντας να διασφαλίσουν πως στις χώρες που πλήττονται συχνότερα από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές, η εκπαίδευση αυτή είναι προσαρμοσμένη στις πραγματικές ανάγκες των πληγέντων, χρησιμοποιώντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και, κυρίως, να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες αιτίες για τις οποίες οι γυναίκες και τα παιδιά επηρεάζονται τόσο δυσανάλογα.

Η Go Alive γνωρίζοντας πως οι γυναίκες συχνά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των επιπτώσεων και των καταστροφών, στοχεύει στο να συμβάλει στην ενδυνάμωσή τους έτσι ώστε όχι μόνο να επιβιώνουν αλλά να ευδοκιμούν μπροστά στις αντιξοότητες. «Έχουμε επιλέξει τις γυναίκες εξαρχής, από τη συγγραφή της πρότασης, ως μια ευάλωτη ομάδα που στις καταστροφές μπορεί να βοηθήσουν τόσο τον εαυτό τους όσο και άλλους και κυρίως τα παιδιά, για τα οποία συνήθως είναι υπεύθυνες οι μητέρες. Είχαμε γυναίκες όλων των ηλικιών αλλά έχουμε ως target group περισσότερο τη νεολαία γιατί θεωρούμε πως είναι η επόμενη γενιά που πρέπει να ενημερωθεί και να εκπαιδευτεί, για να εξασφαλίσουμε ένα πιο ασφαλές μέλλον και μέρος για όλους μας» σημείωσε η συνιδρύτρια της Go Alive, Μαρία Στεφανίδου.

Συνέχισε λέγοντας πως η μελλοντική συνεργασία με τους εταίρους τους είναι δεδομένη και πως η πρώτη εκπαίδευση ήταν επιτυχημένη αλλά υπάρχουν κάποια περιθώρια βελτίωσης. «Θα μπορούσε σίγουρα να βελτιωθεί η επικοινωνία, γιατί τα αγγλικά κάποιες φορές είναι ένας φραγμός και για τους εκπαιδευτές αλλά και για τους εκπαιδευόμενους που η μητρική τους γλώσσα δεν είναι αυτή». 

Έκανε λόγο για μια αρκετά συμμετοχική εκπαίδευση ενώ σημείωσε πως μαζί με τους εκπαιδευόμενους πήραν γνώσεις και οι ίδιοι ως οργανισμός και κατέληξε λέγοντας πως υπάρχουν άλλες δύο δράσεις στο μέλλον για το συγκεκριμένο project. Η πρώτη θα είναι τον Οκτώβριο στην Ιταλία όπου η εκπαίδευση θα γίνει σε σχολείο και θα πραγματοποιηθεί η εκκένωση του από τους μαθητές και η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί πριν τη λήξη του σχεδίου, δηλαδή πριν τον Ιούνιο του 2025, όπου θα γίνει μια τελική συνάντηση στην Πορτογαλία για τον τελικό απολογισμό του σχεδίου. Στο μεσοδιάστημα η Go Alive θα πρέπει να εκπαιδεύσει 250 γυναίκες στην Ελλάδα πάνω στην ευαισθητοποίηση για τις καταστροφές. «Θεωρώ ότι είμαστε μια χώρα με πολλές καταστροφές, μια σεισμογενής χώρα, έχουμε τα τελευταία χρόνια πάρα πολλές πυρκαγιές και πλημμύρες, οπότε η εκπαίδευση είναι αναγκαία και απαραίτητη. Εμείς ως οργανισμός της κοινωνίας των πολιτών αναλαμβάνουμε να ενημερώσουμε και να εκπαιδεύσουμε, τουλάχιστον τους νέους, που είναι το δικό μας target group». 

Ποια είναι η AFAD

Η AFAD είναι η Τούρκικη Διεύθυνση Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης και πρόκειται για μια κυβερνητική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών που λειτουργεί υπό το τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών. Ο οργανισμός ιδρύθηκε το 2009 με στόχο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική διαχείριση εκτάκτων αναγκών και την πολιτική προστασία σε εθνικό επίπεδο στην Τουρκία. Πραγματοποιεί δράσεις πριν από το εκάστοτε περιστατικό, όπως είναι η ετοιμότητα, ο μετριασμός και η διαχείριση του κινδύνου, διάφορες δράσεις κατά τη διάρκεια καθώς και δράσεις μετά το περιστατικό όπως είναι η ανάκτηση αλλά και η ανασυγκρότηση. Επίσης, συντονίζει, εκπαιδεύει, διαμορφώνει και εφαρμόζει πολιτικές.  

Το πρόγραμμα της ενδυνάμωσης των γυναικών σε περιπτώσεις των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών έχει εγκριθεί στην Τουρκία και η AFAD με τους συνεργάτες τους από την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ελλάδα, μέσα από τέσσερις διακρατικές δραστηριότητες, έχουν ως στόχο να ενδυναμώσουν 3750 νέες γυναίκες από όλη την Ευρώπη, σε διάστημα 18 μηνών, όσον αφορά τις καταστροφές και τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αλλά και να τις προετοιμάσει για τους κινδύνους των καταστροφών. Στο κλιμάκιο της AFAD από τη Μανίσα ήταν ο τεχνικός έρευνας και διάσωσης Serdar Aksu, ο επαρχιακός διευθυντής της AFAD στη Μανίσα Osman Pihtili, και οι εκπαιδεύτριες Esin Kolkesen και Gözde Gür Gürbüz.

Η ομάδα της AFAD από αριστερά προς τα δεξιά: ο τεχνικός έρευνας και διάσωσης Serdar Aksu, οι εκπαιδεύτριες Esin Kolkesen και Gözde Gür Gürbüz και ο επαρχιακός διευθυντής της AFAD στη Μανίσα, Osman Pihtili

Η Gözde Gür Gürbüz σημείωσε πως η εκπαίδευση ήταν πολύ επιτυχημένη και όλες οι συμμετέχουσες είναι πλέον έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε καταστροφή, ενώ ευχαρίστησε τη Go Alive για την πρόσκληση τους και την εξαιρετική συνεργασία. «Ήταν πολύ επιτυχημένη η εκπαίδευση, γεμάτη από επιμορφωτικές μεθόδους και φιλικά πρόσωπα έτοιμα να δεχθούν όλες τις πληροφορίες και να συμμετέχουν» σημείωσε. Κατέληξε λέγοντας πως η συνεργασία με τη Go Alive θα συνεχιστεί και στο μέλλον με νέα project.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση