Κοζάνη, Φλώρινα και Μεγαλόπολη είναι οι 3 περιοχές της χώρας μας, που συνέδεσαν το όνομα τους με την παραγωγή ρεύματος στη χώρα με την καύση του λιγνίτη και που σοκαρίστηκαν με την απόφαση το Σεπτέμβριο του 2019 για την απολιγνιτοποίηση της χώρας.
Τρεις περιοχές που κλήθηκαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να αλλάξουν το παραγωγικό τους μοντέλο με ότι αυτό συνεπάγεται.
Στην περιοχή μας η διαδικασία προχωρά με αργά βήματα και χωρίς να υπάρχει σαφής εικόνα για το τι μπορούμε να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια αν εξαιρέσεις τα φωτοβολταικά πάρκα.
Στην Αρκαδία όμως φαίνεται πως τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς πόροι και ενισχύσεις από τα προγράμματα της απολιγνιτοποίησης κατευθύνονται στη φαρμακοβιομηχανία με την περιοχή να μετατρέπεται σε hub παραγωγής φαρμάκων.
Πρωταγωνίστρια η φαρμακοβιομηχανία DEMO ΑΒΕΕ που από το 2020 υπέβαλε επενδυτικό σχέδιο για τη λειτουργία πρότυπης φαρμακευτικής μονάδας, στην Αρκαδία, επιδιώκοντας να συνδυάσει την αναγκαία επέκταση της παραγωγικής της δυναμικότητας, με τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για την απολιγνιτοποίηση της περιοχής της Μεγαλόπολης.
Η επένδυση της DEMO μάλιστα ήταν στις 16 εμβληματικές που είχε αναφέρει ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας το master plan της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών. Η επένδυση τελικά χωροθετήθηκε στην Τρίπολη και όχι στη Μεγαλόπολη, λόγω της παρουσίας ΒΙΠΕ.
Σήμερα το υπό κατασκευή παραγωγικό campus της DEMO περιλαμβάνει 4 παραγωγικές μονάδες πρώτων υλών φαρμάκων και 4 τελικών φαρμάκων που θα συμβάλλουν στη μείωση του αρνητικού ισοζυγίου της χώρας και προβλέπεται η δημιουργία σε βάθος δεκαετίας περισσότερων από 600 άμεσων θέσεων εργασίας στην περιοχή της Μεγαλόπολης.
Την ίδια ώρα άλλες δύο φαρμακοβιομηχανίες προχωρούν στη δημιουργία νέας μονάδας για την παραγωγή ογκολογικών φαρμάκων στην Τρίπολη και μια τρίτη το εξετάζει. Επενδύσεις πάνω από 1,5δις ευρώ.
Θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, αισιοδοξία για το μέλλον…
Και αν ψάξουμε να βρούμε το γιατί αυτές οι επενδύσεις γίνονται στην Τρίπολη η απάντηση είναι απλή. Κίνητρα απολιγνιτοποίησης, οδικές προσβάσεις, εγγύτητα με την Αθήνα, Βιομηχανική Περιοχή και σχεδιασμός.
Και αν για τη εγγύτητα με την Αθήνα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα υπάρχουν (ακόμη και ΒΙΠΕ που όλο ακούμε αλλά δεν βλέπουμε). Ακόμη όμως προσπαθούμε να καταλάβουμε ποιος είναι ο σχεδιασμός…Πως θέλουμε να είναι η περιοχή σε 10,20,30 χρόνια.
Η Δίκαιη Μετάβαση είναι μια τρομακτικά δύσκολη διαδικασία αλλά δεν είναι απαραίτητα ένα άπιαστο «όνειρο»…Και η Αρκαδία μας το δείχνει ξεκάθαρα, αν δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι μια άλλη υπόθεση…
Και για την ιστορία να θυμίσουμε τις 16 μεγάλες επενδύσεις που είχαν ανακοινωθεί το 2020 με στόχο οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνταν να υπερκαλύψουν αυτές που θα χάνονταν λόγω του σβησίματος των λιγνιτικών μονάδων:
1.Δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 2,3 GW (Δυτική Μακεδονία). Το πρώτο μεγάλο project προς την κατεύθυνση αυτή είναι η κατασκευή πάρκου ισχύος 230 MW, από τον όμιλο ΔΕΗ, επένδυση 133 εκατ. ευρώ
2.Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 0,5 GW στη Μεγαλόπολη, με πρωταγωνίστρια πάλι τη ΔΕΗ
3. Άμεση έναρξη κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη (Επένδυση 130 εκατ. ευρώ)
4.Μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία (Solaris)
5. Εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία (Eunice)
6.Δημιουργία πρότυπης φαρμακοβιομηχανίας (Μεγαλόπολη)
7.Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας (Δυτική Μακεδονία)
8.Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας (Μεγαλόπολη)
9. Βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης (Δυτική Μακεδονία)
10.Οικοσύστημα οινικού τουρισμού, στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας στη (Δυτική Μακεδονία)
11. Πεδίο ενεργειακής έρευνας και τεχνολογίας, με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
12.Υπερσύγχρονη κλινική φυσικής αποκατάστασης (Δυτική Μακεδονία)
13.Δημιουργία θεματικού πάρκου ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης (Μεγαλόπολη)
14.Δημιουργία μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμμάτων (Δυτική Μακεδονία)
15.Κέντρο επεξεργασίας βιομάζας (Δυτική Μακεδονία)
16.Δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου (Μεγαλόπολη)
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Γιάννης Κωσταρέλλας