“Είναι μία περίοδος (και μία ευκαιρία) να επαναπροσδιορίσουμε τους εαυτούς μας, τους στόχους μας και να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν

6 Min Read

Η φοιτήτρια Έλενα Κράλλια ξεδιπλώνει στη Βάια Λαμπροπούλου τις σκέψεις της για τις ημέρες του εγκλεισμού

Φοιτώντας  στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η Έλενα Κράλλια, ζούσε έντονα και δημιουργικά την καθημερινότητά της μέχρι που ήρθε ο  covid – 19. Μια νέα κοπέλα με χιούμορ, ενέργεια και διάθεση για ζωή μας μιλάει για τις ημέρες του εγκλεισμού και τα σχέδιά της μετά την καραντίνα.

– Έλενα, πως ήταν η καθημερινότητά σου πριν  την εμφάνιση του covid – 19

- Advertisement -

–Έχω την τύχη και την ευλογία να είμαι στη σχολή που πάντα ήθελα και να διδάσκω το αντικείμενο μου (φλάουτο) σε παιδιά απ το Α’ έτος. Μεγάλη χαρά να δουλεύεις με παιδιά!  Η καθημερινότητα  μου ήταν ανέκαθεν δύσκολη και γεμάτη υποχρεώσεις και μαθήματα εντός και εκτός Πανεπιστημίου. Αλλά όταν κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί δεν υπολογίζεις και τόσο την κούραση.  Απλά πρέπει να υπάρχει καλή οργάνωση χρόνου και πρόγραμμα!

-Άφησες κάτι μισοτελειωμένο πριν τα μέτρα του εγκλεισμού που τώρα πια βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής;

-Η αλήθεια είναι πως ήμουν απ’ τους τυχερούς διότι είχα ένα χρονικό περιθώριο να ολοκληρώσω κάποιες υποχρεώσεις πριν «εγκαταλείψω» την Θεσσαλονίκη και γυρίσω στο πατρικό μου στην Κοζάνη. Ο μόνος μου προβληματισμός και το άγχος μου ήταν η εξέλιξη των μαθημάτων τόσο στο ΠΑΜΑΚ όσο και εκτός. Ωστόσο αυτό δεν εξαρτιόταν τόσο άμεσα από εμένα, οπότε περίμενα τις εξελίξεις!

-Ποια είναι τα θετικά στοιχεία που βλέπεις σε αυτή την κατάσταση του εγκλεισμού ;

–Η αλήθεια είναι πως από την αρχή αυτήν την κατάσταση  την αντιμετώπισα  πολύ θετικά (ίσως και σε παρεξηγήσιμο βαθμό). Αλλά πίστευα και πιστεύω μέχρι σήμερα πως είναι μία περίοδος (και μία ευκαιρία) να επαναπροσδιορίσουμε τους εαυτούς μας, τους στόχους μας και να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν. Ένα βιβλίο, μία ταινία, μία σειρά στο Netflix. Ο, τι ευχαριστεί τον καθένα. Βέβαια, το θετικό και το αρνητικό εξαρτώνται από την ενέργεια που θέλουμε να δώσουμε εμείς οι ίδιοι  στις μέρες μας και στις στιγμές μας! Προσωπικά, έχω χρόνο να ασχοληθώ με διάφορα μουσικά πρότζεκτ και έχω την  δυνατότητα να βλέπω διαδικτυακά θεατρικές/μουσικές παραστάσεις από όλο τον κόσμο με ένα μόνο «κλικ».

-Πως είναι οι  σχέσεις σου με την οικογένεια σου και τις παρέες σου αυτές τις μέρες;

– Οι σχέσεις με την οικογένειά μου είναι ισορροπημένες θα έλεγα. Περνάμε χρόνο όλοι μαζί χωρίς όμως να χάσουμε την ιδιωτικότητα μας και τον προσωπικό χρόνο με τον εαυτό μας. Οι σχέσεις με τις παρέες  μου έχουν αναβαθμιστεί λόγω της τεχνολογίας! Μιλάω με τους φίλους μου πολύ συχνά μέσω Skype και τους «βλέπω» ακόμα και  πιο συχνά απ ότι πριν  τις συνθήκες εγκλεισμού!!

– Πως εξελίσσονται οι σπουδές σου , πως λειτουργούν τα πανεπιστημιακά μαθήματα; Θεωρείς πως αυτό θα είναι πλήγμα για τη φοιτητική σου πορεία ή μια ευκαιρία για εύρεση νέων τρόπων μάθησης;

– Μετά από δύο βδομάδες παύσης των φοιτητικών μας υποχρεώσεων έχουμε ξαναμπεί σε πρόγραμμα για τα καλά! Σχεδόν όλα τα μαθήματα γίνονται κανονικά μέσω της πλατφόρμας Zoom και Skype και προς το παρόν όλα λειτουργούν πολύ ομαλά.( Ξυπνάς, κάνεις καφεδάκι και απλά ανοίγεις το λάπτοπ!!) Πλήγμα όχι, σε καμία περίπτωση. Μάλλον κλίνω προς την ευκαιρία εύρεσης νέων τρόπων μάθησης. Όλα όμως με τα «συν» και τα «πλην» τους.

-Θεωρείς πως η αναγκαιότητα του εγκλεισμού θα φέρει θετικά ή αρνητικά στοιχεία στην κοινωνία, μετά την  πανδημία;

– Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Σίγουρα θα δημιουργηθεί μία νέα πραγματικότητα, στην οποία όλοι θα πρέπει μα ενταχθούμε. Θα έχουμε εκτιμήσει πολλά πράγματα που τα θεωρούσαμε δεδομένα πριν, όπως τη ζωή , την υγεία και την αγκαλιά!

-Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις μετά την άρση των μέτρων ; Πως θα επιστρέψεις στην  κανονικότητά σου;

– Χμμμ… Νομίζω κάτι ακραίο και τρελό, αν και γενικά δεν είμαι άνθρωπος των άκρων! Ενδεχομένως κάποιο ξενύχτι σε κάποιο μαγαζί ή πολύωρες βόλτες στη φύση!

– Σε έχει επηρεάσει αυτό που βιώνουμε ως ανθρωπότητα ώστε να αλλάξεις τα μελλοντικά σου σχέδια;

– Σίγουρα! Δεν ξέρω αν πρόκειται για τα μελλοντικά μου σχέδια ή για όλη μου την κοσμοθεωρία! Απλά λόγω των συνθηκών που βιώνουμε, έρχεται μια μέρα που συνειδητοποιείς ότι η ζωή είναι πολύ μικρή και πολύ απρόβλεπτη για συμβιβασμούς. Οπότε ακολουθείς ακόμα πιο πιστά και με μεγαλύτερη ειλικρίνεια προς τον εαυτό σου τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σου!

-Θέλουμε το δικό σου μήνυμα για τον κόσμο.

H ζωή μας εξαρτάται από τους ίδιους μας τους εαυτούς και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα! Θετικές σκέψεις, χαμόγελα και υπομονή!!

Όλα θα περάσουν!

Καλή επιτυχία στην ζωή σου σε ότι κι αν κάνεις.Σ΄ευχαριστούμε για τον χρόνο σου. Καλές γιορτές και Καλό Πάσχα

ΒΑΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Μοιραστείτε την είδηση