«Είναι πολλά τα λεφτά»… Κυριάκο μου

3 Min Read

Έγραφα προ ημερών, με αφορμή την μεταφορά της παραγωγής της «Πίτσος», που ανήκει στη γερμανική εταιρία Bosh, στην Τουρκία: «Υποθέτω ότι αυτή η μικρή ιστορία σας βοηθά να κατανοήσετε το γιατί η Γερμανία αρνείται πεισματικώς την επιβολή καρπώσεων στην Τουρκία του Έρντογαν. Είναι σαν να τιμωρεί τα …παιδιά της. Τις εταιρείες της». Χθες ανθολόγησα δυο ακόμη, άκρως διαφωτιστικά, στοιχεία, τα οποία μας βοηθούν να κατανοήσουμε την στάση που κράτα η Γερμανία απέναντι στο καθεστώς της Άγκυρας.

***  Το ένα προέρχεται από μια ανάλυση του κ. Δ. Ευθυμάκη στο «Protagon». Όπου αναφέρεται γενικώς στο ύψος των γερμανικών εξαγωγών, προς την χώρα που μας απειλεί με πόλεμο:

- Advertisement -

«Με τους Γερμανούς να εξάγουν προϊόντα 20 δισ. τον χρόνο προς την Τουρκία και με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να είναι εκτεθειμένες με 120 δισ. στο τουρκικό χρέος, η πρότασή μας για ευρωπαϊκές οικονομικές κυρώσεις μοιάζει με παραίνεση προς τους κοινοτικούς να επιβάλουν κυρώσεις στον ίδιο τους τον εαυτό».

*** Το άλλο αναφέρεται σε μια περισσότερο ενδιαφέρουσα πλευρά των γερμανικών εσόδων από τις πωλήσεις στην Τουρκία. Στα έσοδα από τις πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς Έρντογαν. Και το αντιγράφω από την επίσημη ενημερωτική γερμανική ιστοσελίδα, δηλαδή την «Ντόιτσε Βέλε»: «Σε ότι αφορά τις πραγματικές εξαγωγές η Τουρκία ήταν το 2018 και το 2019  ο σημαντικότερος προορισμός γερμανικών όπλων στο εξωτερικό. Τα δύο αυτά έτη η Τουρκία εισήγαγε όπλα αξίας 584,7 εκ. ευρώ από τη Γερμανία». Στο ίδιο δημοσίευμα υπενθυμίζεται και η απάντηση που είχε δώσει ο υφυπουργός Οικονομίας Ούλριχ Νούσμπαουμ σε επερώτηση των Πρασίνων για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στην Τουρκία: «Από την 1η Ιανουαρίου ως την 31η Αυγούστου εγκρίθηκαν εξαγωγές ύψους 27.608.964 εκ. ευρώ κυρίως στον ναυτικό τομέα». Δηλαδή σε προηγμένης τεχνολογίας εξοπλισμό για τα γερμανικά υποβρύχια που έχει αγοράσει ο «σουλτάνος.

Επομένως, αυτό που ζητήσατε ο ίδιος, προφορικώς, κατά την σύνοδο κορυφής, από τους εταίρους μας, κ. Πρόεδρε, και το επανέλαβε γραπτώς, με την επιστολή του προς τους κοινοτικούς ομολόγους του ο Νίκος Δένδιας, το να παύσουν δηλαδή οι εταίροι μας να εξοπλίζουν την Τουρκία, κινείται μάλλον στην σφαίρα της ουτοπίας. Δεν έχω άλλη επιλογή, παρά να παραφράσω την γνώστη κινηματογραφική ατάκα, του Καλογήρου προς τον Κούρκουλο: «Είναι πολλά τα λεφτά …Κυριάκο».

 

Μοιραστείτε την είδηση