Εκδικάστηκε στο ΣτΕ η μη μετεγκατάσταση της Ακρινής. Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η συνέχεια αν η απόφαση είναι αρνητική

3 Min Read
φωτογραφία από Eurokinisi

Του Σωκράτη Μουτίδη ([email protected])

Έπρεπε να μεσολαβήσουν πέντε αναβολές και μια αλλαγή τμήματος (από το ΣΤ΄ στο Δ΄) για να εκδικαστεί τελικά το πρωί της Τρίτης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η υπόθεση της μη μετεγκατάστασης της Ακρινής από την Πολιτεία. Ωστόσο, η εκδίκαση δεν σημαίνει και άμεση απόφαση, αφού πολλοί παράγοντες είναι δυνατόν να καθυστερήσουν την έκδοσή της.

- Advertisement -

Η εκδικασθείσα προσφυγή ήταν του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής και στρέφεται κατά των υπουργείων Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Οικονομικών, Εσωτερικών και Μεταφορών και Υποδομών. Εναντίον των παραπάνω ο Σύλλογος, προσέφυγε για «παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας», αφού η μετεγκατάσταση της Ακρινής δεν έγινε εντός δεκαετίας, όπως ο νόμος 3937/2011 ορίζει.

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να προκύψουν καθυστερήσεις στην έκδοση της απόφασης για λόγους που σχετίζονται με την αλλαγή τμήματος του ΣτΕ που ανέλαβε την υπόθεση. Να υπενθυμίσουμε ότι αρχικά η υπόθεση ανατέθηκε στο αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος τμήμα που ήταν το ΣΤ’, αλλά με εντολή του προηγούμενου Προέδρου του ΣτΕ η υπόθεση δόθηκε στο τμήμα Δ’. Άρα, η πιθανότητα να δηλώσει το συγκεκριμένο τμήμα (Δ’) αναρμόδιο, είναι υπαρκτή.

Η περίοδος έως την ανακοίνωση της απόφασης είναι, επίσης, καθοριστική, γιατί το υπουργείο Ανάπτυξης αυτό το διάστημα οριστικοποιεί την εναλλακτική πρόταση. Σύμφωνα με αυτή, αντί της μετεγκατάστασης (που δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει) δίνονται προνόμια στους κατοίκους. Το τελευταίο, μάλιστα, διάστημα, υπήρξε θεσμική, αλλά και εξωθεσμική κινητικότητα στην Αθήνα, προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική πρόταση.

Όπως είπε ο Δήμαρχος Κοζάνης πριν λίγες μέρες, σε συνέντευξή του στον Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη και στο www.kozani.tv, «τον τελευταίο λόγο για το τι θα γίνει τον έχουν οι κάτοικοι, οι οποίοι θα αποφασίσουν με τον όποιον τρόπο. Η αντιπρόταση που έχει κατατεθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης είναι του Τοπικού Συμβουλίου και όχι της Ακρινής. Όταν λοιπόν έρθει η ώρα, θα μπουν και τα «διλήμματα» αν και η μετεγκατάσταση δεν υπάρχει πλέον πουθενά. Και όταν έχουμε την τελική πρόταση, τότε όποιος από τα πολιτικά κόμματα έχει διάθεση να πει «θέλουμε μετεγκατάσταση», να βγει να το πει και να δεσμευτεί, αλλά να μας πει γιατί δεν το έκανε πριν».

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση