Στον Ρήγα Βελεστινλή ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 23 Μαρτίου στο αρχοντικό Λασσάνη από την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Για τη ζωή και το έργο του Ρήγα μίλησε ο Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών – Βελεστίνου – Ρήγα.
O κ. Καραμπερόπουλος μίλησε για το επαναστατικό κίνημα που οραματιζόταν ο Ρήγας, αναφέροντας ως παράδειγμα τον «Θούριο», τον πατριωτικό ύμνο που έγραψε το 1797 για να ξεσηκώσει τους συμπατριώτες του. «Δεν απευθύνει έκκληση σε ξένες δυνάμεις. «Μόνοι μας θα ελευθερωθούμε», έλεγε μεταξύ άλλων στον «Θούριο», καλώντας τους Έλληνες σε εξέγερση, για να γκρεμίσουν την σκλαβιά των Τούρκων», ανέφερε ο κ. Καραμπερόπουλος, θέλοντας να δώσει το ιδεολογικό στίγμα του επαναστατικού λόγου του Ρήγα, ο οποίος επηρεασμένος από το κίνημα του Διαφωτισμού, αλλά και τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης, ονειρευόταν το πέρασμα από τον οθωμανικό δεσποτισμό σε μια δημοκρατική πολιτεία που περιλάμβανε όλους τους λαούς της βαλκανικής χερσονήσου.
Ενδιαφέρουσα ήταν και η αναφορά στη γνωριμία του Ρήγα με τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής της Βιέννης και διευθυντή του Νοσοκομείου της, Peter Frank(1745-1821), ο οποίος ήταν αιτία να σωθεί από τα δίκτυα της Αυστριακής Αστυνομίας ο σύντροφος του Ρήγα, ο λόγιος φοιτητής της Ιατρικής Γεώργιος Σακελλάριος, (1767-1838), από την Κοζάνη, του οποίου ήδη το 1796 εκδόθηκε στη Βιέννη το έργο του «Αρχαιολογία συνοπτική των Ελλήνων» από το τυπογραφείο του Γεωργίου Βεντότη.
Όπως ανέφερε ο μελετητής του Ρήγα, μέχρι και τον Μάιο του 1797 ο Ρήγας είχε εκδώσει όλα τα φύλλα της δωδεκάφυλλης Χάρτας και τους χάρτες της Βλαχίας και Μολδαβίας. Μάλιστα, η εφημερίδα των Σιατιστινών αδελφών Πούλιου έχει αρκετές αναφορές στις εκδόσεις αυτές, ενώ στο τυπογραφείο των αδελφών Πούλιου εξέδιδε παράνομα τα επαναστατικά του έργα.
Ο κ. Καραμπερόπουλος αναφέρθηκε στην προετοιμασία από τον Ρήγα της Επανάστασης με την εμψύχωση των σκλαβωμένων μέσα από τον Θούριο, τη στρατιωτική εκπαίδευση, την ενίσχυση της ιστορικής μνήμης, συμβάλλοντας στην αυτοσυνειδησία με τα Ολύμπια και το Νέο Ανάχαρσι, ενώ επισήμανε πως ο Ρήγας επί πλέον νοιάστηκε και για τον τρόπο διοίκησης του ελευθερωμένου στη συνέχεια Βαλκανικού χώρου με τη Νέα Πολιτική Διοίκηση.
«Το πιο σημαντικό είναι πως ο Ρήγας, ο οποίος υπήρξε σπουδαίος στρατιωτικός νους, σκέφτηκε και ένα βήμα παραπέρα: Να ρίξουμε τη μοναρχία, αλλά μετά πώς θα διοικηθούμε; Με μοναρχία; Όχι, αντίθετα οραματιζόταν ένα δημοκρατικό πολίτευμα», κατέληξε ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών – Βελεστίνου – Ρήγα.