Εκδήλωση για τους υπερκαινοφανείς αστέρες το Σάββατο το απόγευμα στο Λαογραφικό Μουσείο

2 Min Read

Η δράση και το αντικείμενο της ομάδας που ψάχνει υπερκαινοφανείς αστέρες, τους γνωστούς σουπερνόβα, θα παρουσιαστεί το Σάββατο στην Κοζάνη, στο Λαογραφικό Μουσείο, σε μια εκδήλωση που διοργανώνει ο Αστρονομικός Σύλλογος Δυτικής Μακεδονίας.

Τρία από τα μέλη της ομάδας είναι από την Κοζάνη και θα μιλήσουν για την ανακάλυψη που έκαναν το 2015 πρώτοι, εκπλήσσοντας την επιστημονική κοινότητα.

- Advertisement -

«Για πρώτη φορά έγινε η ανακάλυψη σούπερνοβα από το Σταύρο τον Κουκιόγλου, που ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε σουπερνόβα και πέρυσι έγινε άλλη μια. Είμαστε σίγουροι ότι το επόμενο διάστημα θα προστεθούν κι άλλες ανακαλύψεις, καθώς προστίθενται και νέα τηλεσκόπια και φιλοδοξούμε ότι θα είμαστε μπροστά» λέει ο γραμματέας του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Σιούστης.

Τα τηλεσκόπια των ερασιτεχνών αστρονόμων κοιτούν συγκεκριμένα στοιχεία του νυχτερινού ουρανού και τον σκανάρουν με υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες. Με ένα ειδικό λογισμικό οι φωτογραφίες αυτές συγκρίνονται και η παρατήρηση των διαφορών έφερε στο φως το σούπερνοβα αστέρα από έκρηξη που έγινε 250 εκ. χρόνια πριν.

«Οι περισσότεροι ερασιτέχνες παρατηρούμε και κάποιοι ασχολούνται με την έρευνα. Αυτό που θα συζητήσουμε είναι η έρευνα» δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Πλεξίδας που μαζί με το Γιώργο Σιούστη και το Νίκο Τζήμκα ασχολούνται με την έρευνα, ενώ πρόσθεσε ότι  «θα έχει ενδιαφέρον να αποκαλύψουμε στον κόσμο της δουλειά μας και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον».

Η εκδήλωση θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση