Με κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή, οι Κοζανίτες τίμησαν τη θυσία των αγωνιστών και την αντίσταση κατά της δικτατορίας
Με αφορμή τη 51η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής εκδήλωση τιμής και μνήμης στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Νομαρχιακό Τμήμα Κοζάνης της ΑΔΕΔΥ και υποστηρίχθηκε από το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, καθώς και από τοπικούς φορείς, οι οποίοι τίμησαν την ιστορική μνήμη της εξέγερσης του 1973 και την αντιδικτατορική δράση των φοιτητών και των αγωνιστών της εποχής.
Οι συμμετέχοντες κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο, ενώ ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της στρατιωτικής δικτατορίας και των αγωνιστών που θυσίασαν τη ζωή τους για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, που εκτυλίχθηκε από τις 14 έως τις 17 Νοεμβρίου του 1973, παραμένει μία από τις πιο εμβληματικές στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Έπειτα από επτά χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας, η πορεία του Πολυτεχνείου υπήρξε η «σπίθα» που άναψε το φιλελεύθερο κίνημα αντίστασης. Φοιτητές, εργαζόμενοι και πολίτες διαδήλωσαν κατά της καταπίεσης και της αυταρχικότητας του καθεστώτος, με το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» να αποτελεί τον πυρήνα του αγώνα τους.
«Τιμούμε όλους τους φοιτητές που εξεγέρθηκαν εναντίον της δικτατορίας για τρία σημαντικά αιτήματα: ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Αυτές οι τρεις λέξεις θεωρούνταν η λύση όλων των προβλημάτων εκείνης της εποχής. Τιμούμε όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για τη Δημοκρατία, ώστε εμείς, 51 χρόνια μετά, να μπορούμε να σκεφτόμαστε και να γράφουμε ελεύθερα, χωρίς λογοκρισία», τόνισε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, Ελευθέριος Αδάμ.
Επιπλέον, ανέφερε ότι οι αγώνες των ανθρώπων του Πολυτεχνείου συνεχίζουν να εμπνέουν τη σύγχρονη γενιά: «Αυτοί οι αγώνες μας εμπνέουν να παλέψουμε και εμείς για δημόσια παιδεία και υγεία, για ασφάλεια στην εργασία, για εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για το πλήρες 8ωρο, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και, συνολικά, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής».
Η δικτατορία των Συνταγματαρχών, που είχε επιβληθεί με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, υπήρξε το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Επικεφαλής της Χούντας ήταν οι Γεώργιος Παπαδόπουλος, Νικόλαος Μακαρέζος και Δημήτριος Ιωαννίδης, οι οποίοι ανέτρεψαν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και εγκαθίδρυσαν αυταρχικό καθεστώς. Κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας, η χώρα βρέθηκε υπό αυστηρό έλεγχο, με καταστολή κάθε μορφής αντίστασης, φυλακίσεις, βασανιστήρια και εξορίες πολιτικών αντιφρονούντων.
Ο Δημήτρης Ντέντης, Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Κοζάνης, επισήμανε ότι οι αγώνες του παρελθόντος παραμένουν επίκαιροι: «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να διεκδικήσουμε όλα αυτά για τα οποία πάλεψαν οι προηγούμενοι, συνεχίζοντας τον αγώνα τους». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην επικείμενη απεργία της 20ής Νοεμβρίου, τονίζοντας την ανάγκη για συλλογική δράση.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε ορόσημο στην αντίσταση κατά της Χούντας. Στις 14 Νοεμβρίου 1973, χιλιάδες φοιτητές και πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους της Αθήνας, καταλαμβάνοντας το Πολυτεχνείο και απαιτώντας την πτώση της δικτατορίας. Το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» εξέφραζε την επιθυμία για μία κοινωνία χωρίς καταπίεση, με σεβασμό στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Η σφοδρή καταστολή της εξέγερσης, με την είσοδο τανκς στο Πολυτεχνείο, είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, ενώ παράλληλα αποδυνάμωσε το καθεστώς.
«Η 17η Νοεμβρίου αποτελεί μια διαχρονική υπενθύμιση των αγώνων για δημοκρατία, ελευθερία και δικαιοσύνη. Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου, με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους, μας έδειξαν ότι η αντίσταση ενάντια στην καταπίεση είναι χρέος όλων των πολιτών. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανό το πνεύμα των αγώνων του Πολυτεχνείου», ανέφερε, εν μέσω άλλων, ο Ιωάννης Σκόρδας, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης.
Η θυσία αυτών των ανθρώπων και η αντίστασή τους στην αυταρχικότητα της Χούντας έθεσαν τις βάσεις για την πτώση του καθεστώτος και την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974. Η πτώση της Χούντας ήρθε μετά το πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή, γεγονότα που επιτάχυναν την κατάρρευση του καθεστώτος και την επιστροφή στη δημοκρατία.
Η εκδήλωση στην Κοζάνη, όπως και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, υπενθύμισε την αξία της μνήμης και την ανάγκη για διαρκή επαγρύπνηση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Οι παρευρισκόμενοι αναγνώρισαν πως οι αξίες της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας συνεχίζουν να απαιτούν υπεράσπιση σε κάθε εποχή και παραμένουν επίκαιρες.
Με την κατάθεση στεφανιών και την τήρηση ενός λεπτού σιγής, οι Κοζανίτες απέτισαν φόρο τιμής στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και σε όλους όσοι αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο μέλλον, διατηρώντας ζωντανή τη φλόγα της αντίστασης.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr