Έκλεισε η διαβούλευση για το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης- Συμμετείχαν 85 φορείς από την Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη

3 Min Read

Ολοκληρώθηκε στις 10 Νοεμβρίου η δημόσια διαβούλευση για το «Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης». Η διαβούλευση έμεινε ανοιχτή από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου σε μια περίοδο που λόγω των μέτρων της καραντίνας, δεν ήταν εφικτό για τους φορείς να οργανώσουν ζωντανές συζητήσεις με την συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερο πολιτών.

- Advertisement -

Αυτή υπήρξε και μια από τις βασικότερες κριτικές, καθώς το μάστερ πλαν θα καθορίσει την εξέλιξη της περιοχής μας για τα επόμενα χρόνια, εφόσον το εθνικό ΣΔΑΜ θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του ανοικτού διαλόγου που πρέπει να διεξαχθεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή σε τοπικό επίπεδο μεταξύ φορέων, πολιτών και θεσμικών οργάνων, ενσωματώνοντας νεότερα δεδομένα, καθώς και τις προτάσεις που κατατίθενται. Έτσι και μόνο έτσι θα διασφαλισθεί η αναγκαία κοινωνική συναίνεση για έργα που θα αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τη μεγαλύτερη, ίσως, αναπτυξιακή πρόκληση στη χώρα, αυτή της ενεργειακής μετάβασης, με στροφή της οικονομίας και των αναπτυξιακών στόχων, που για δεκαετίες στηρίζονταν σχεδόν εξ ολοκλήρου στη λιγνιτική δραστηριότητα, παρέχοντας τα κατάλληλα εργαλεία και τις προϋποθέσεις, ώστε να απορροφήσει τους αρνητικούς κραδασμούς.

Ταυτόχρονα, μεγάλης σημασίας είναι και η ενσωμάτωση των σχολίων στη διαβούλευση, γι’ αυτό και η έκθεση της διαβούλευσης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στη διαβούλευση συμμετείχαν 85 άτομα/φορείς από την Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη της Αρκαδίας με τα σχόλιά τους, κάνοντας σαφές το πόσο σημαντικό είναι αυτό το μάστερ πλαν για τις πρώην λιγνιτικές περιοχές.

Τα περισσότερα σχόλια είναι εκτενή με σημαντικές προτάσεις για τις διαφορετικές πτυχές της απολιγνιτοποίησης, πχ. θέσεις εργασίας, αξιοποίηση υφιστάμενων εκτάσεων, προτεινόμενες μελέτες και έργα προς ένταξη.

Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα καταθέσει προσεχώς τις προτάσεις της, καθώς όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης κατά την τελευταία συνεδρίαση του σώματος δόθηκε προφανώς μια «άτυπη» παράταση στην Περιφέρεια.

Ποιοι συμμετείχαν

Στην διαβούλευση έχουν καταθέσει σχόλια μεταξύ άλλων οι παρακάτω φορείς:

Δήμος Κοζάνης

Δήμος Εορδαίας

Δήμος Πρεσπών

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

ΑΝΚΟ

Άγγελος Ιατρίδης Αμύνταιον Οίνος

Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΤΑ

ΑΝΚΟ

Όμιλος ενεργών νέων Φλώρινας

WWF

ΕΣΑΜΕΑ

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

Δημοτική Παράταξη Στάση Σερβίων

Το μήνυμα του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Αμέσως μετά το κλείσιμο της διαβούλευσης ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης εξέδωσε το παρακάτω μήνυμα:

«Mε την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για το «Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Master Plan) για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης», ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του για την ενεργή συμμετοχή όλων των μερών, τα οποία συνέδραμαν ουσιαστικά και εποικοδομητικά στο έργο του Υπουργείου.

Όλα τα σχόλια και οι παρατηρήσεις θα εξετασθούν και θα αξιολογηθούν, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό κείμενο του ως άνω Σχεδίου».

Μοιραστείτε την είδηση