Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για το Εξοικονομώ Απο τις χιλιάδες αιτήσεις, εκατοντάδες μόνο θα εξυπηρετηθούν

4 Min Read

“‘Έκλεισε” από το πρωί της Τρίτης το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ” για τη Δυτική Μακεδονία, αφού το Υπουργείο εκτιμά πως οι ωφελούμενοι που έχουν καταθέσει αιτήσεις θα δεσμεύσουν το σύνολο των πόρων προς διάθεση, μετά και τον διπλασιασμό που έχει εξαγγελθεί από το Υπουργείο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου τα νοικοκυριά που οριστικοποίησαν την αίτηση σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας ανέρχονται σε 1645 και 463 αποτελούν επιπλέον εγγεγραμμένα στο σύστημα. Αυτό σημαίνει πως και ο διπλασιασμός των πόρων θα καλύψει τις εκκρεμείς αιτήσεις που κατατέθηκαν. Έτσι για τη Δυτική Μακεδονία απενεργοποιήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας νέων αιτήσεων.
Πολλά ερωτηματικά και αντιδράσεις προκάλεσε, πάντως, σε πολίτες, μηχανικούς και επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου το ύψος των πόρων που διατέθηκαν στη Δυτική Μακεδονία.
Η διαδικασία εξελίχθηκε και σε αγώνα ταχύτητας μεταξύ μηχανικών. Όσοι μηχανικοί ήταν καλά προετοιμασμένοι και είχαν και καλό server κατάφεραν να υποβάλλουν αρκετές αιτήσεις πολιτών, με τους τελευταίους να έχουν αγωνία έως και την τελευταία στιγμή.
«Το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο» λέει ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Λιάκος «πράγμα αναμενόμενο αν αναλογιστούμε τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιφέρειά μας». Ο κ. Λιάκος χαρακτηρίζει λίγα τα χρήματα που φτάνουν περίπου τα 6,5 εκ. ευρώ, αναλογικά με τους ενδιαφερόμενους.
Οι μηχανικοί που κατέθεσαν αιτήσεις τονίζουν πως όσοι έχουν πάρει αριθμό πρωτοκόλλου και δεν είναι επιλαχόντες σχεδόν σίγουρα θα ενταχθούν, ενώ κάποιοι απο τους επιλαχόντες θα ενταχθούν αν οι εξαγγελίες του Υπουργείου Ενέργειας για διπλασιασμό των κονδυλίων υλοποιηθούν.
«Οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες» λέει ο σύμβουλος μηχανικός Νίκος Δαλάκη, επισημαίνοντας πως δεν ανταποκρίνονται τα χρήματα στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει απο πλευράς των ενδιαφερομένων πολιτών. Ο κ. Δαλάκης κάλεσε το Τεχνικό Επιμελητήριο να συντονίσει όλες τις αρχές, ώστε να ασκηθούν πιέσεις για να αυξηθούν οι πόροι του προγράμματος.
Μόλις ολοκληρωθεί, πάντως, ο τελικός έλεγχος κάποια απο τα κονδύλια θα απελευθερωθούν, αφού δεν θα πληρούν όλες οι αιτήσεις τις προϋποθέσεις, ενώ κάποιοι τελικά μπορεί να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση.
Το σύστημα, ωστόσο, παραμένει ανοιχτό και όσοι θέλουν μπορούν να κάνουν αίτηση και να καταταχθούν ως επιλαχόντες.
«Ήταν αναμενόμενο ότι την πρώτη μέρα θα εξαντληθούν οι πόροι» τονίζει η πολιτικός μηχανικός Αλεξία Χαλκιά, αλλά, όπως προσθέτει, «ακόμα και οι περισσότεροι μηχανικοί εξεπλάγησαν με την ταχύτητα που καλύφθηκαν τα χρήματα».
Το Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ περίμενε πως και πως και ο κατασκευαστικός κλάδος για να του δώσει μια ανάσα, όπως δηλώνει ο επαγγελματίας και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Κώστας Κυριακίδης. «Υπήρχε η αναμονή και η προσδοκία από όλους» λέει ο κ. Κυριακίδης, ενώ τονίζει πως το σχεδιασμό έπρεπε να τον κάνει η πολιτεία με βάση τους πόρους που σκεφτόταν, δηλαδή πιο αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια ή κριτήρια αναβάθμισης των κατοικιών. Απο τις χιλιάδες αιτήσεις, λέει ο κ. Κυριακίδης τώρα θα εξυπηρετηθούν μόνο δεκάδες, με αποτέλεσμα πολλές γκρίνιες.
Σωκράτης Μουτίδης

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση