«Έκλεισε» το θέμα της καταγγελίας του Συλλόγου Περιβάλλοντος Αγίου Δημητρίου για την τέφρα η Επιτροπή Περιβάλλοντος-«Μας έκλεψαν τα μπεκ από τον ταινιόδρομο μεταφοράς τέφρας» λέει η ΔΕΗ

5 Min Read
Δυο στιγμιότυπα από το βίντεο που ανέβασε ο Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ανέργων Αγίου Δημητρίου στις 17 Αυγούστου 2022 και δείχνει πως ο ταινιόδρομος μεταφοράς τέφρας είναι σε λειτουργία και δεν υπάρχουν μπεκ διαβροχής.
Δυο στιγμιότυπα από το βίντεο που ανέβασε ο Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ανέργων Αγίου Δημητρίου στις 17 Αυγούστου 2022 και δείχνει πως ο ταινιόδρομος μεταφοράς τέφρας είναι σε λειτουργία και δεν υπάρχουν μπεκ διαβροχής.

«Αναρμόδια» δήλωσε, δια στόματος του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Θωμά Μάνου, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για τις καταγγελίες του Συλλόγου Περιβάλλοντος και Ανέργων Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου ότι ο ταινιόδρομος μεταφοράς τέφρας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δεν διαθέτει μπεκ διαβροχής με αποτέλεσμα να πνίγεται στην τέφρα η γύρω περιοχή. Η σχετική καταγγελία έγινε στις 18 Αυγούστου και συνοδευόταν από φωτογραφίες και βίντεο που τράβηξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηλίας Τενζογλίδης. Το υλικό αυτό αποδείκνυε πως ο συγκεκριμένος ταινιόδρομος τέφρας βρίσκεται σε λειτουργία και πως τα μπεκ διαβροχής είτε δεν λειτουργούν είτε δεν είναι τοποθετημένα.

Το πρωί της Παρασκευής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος κατά την έναρξη της 9ης συνεδρίασης, ενημέρωσε το σώμα πως υπάρχει η συγκεκριμένη καταγγελία ως προ ημερήσιας διάταξης θέμα. Ο κ. Μάνος από την αρχή της διαδικασίας, είπε πως δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί το θέμα λόγω του ότι δεν είναι της αρμοδιότητάς. Ωστόσο είπε πως η Διεύθυνση Περιβάλλοντος έχει πραγματοποιήσει δυο αυτοψίες στο σημείο και διαπίστωσε πως ο ταινιόδρομος είναι εφεδρικός και δεν… λειτουργεί.

- Advertisement -

«Νομίζω ότι εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι να συζητήσουμε κάτι τέτοιο στην Επιτροπή Περιβάλλοντος απλά ενημερωτικά σας λέω ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος και ο Διευθυντής της Δημήτρης Αλβανός, έχουν κάνει δυο επιτόπιους ελέγχους και έχουν δει ότι δεν λειτουργεί ο εν λόγω ταινιόδρομος που επικαλείται ο Σύλλογος. Επίσης έχει γίνει μια καταγγελία από την ΔΕΗ για κλοπή των μπεκ κατά μήκος του ταινιόδρομου. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για την τοποθέτηση νεών μπεκ. Η υπηρεσία μας όταν παλαιότερα είχε διαπιστώσει παραβάσεις το 2019, είχε επιβάλει πρόστιμο 22.800 ευρώ. Τότε ο σημερινός εφεδρικός ταινιόδρομος ήταν ο κύριος. Οπότε δεν έχουμε κάτι να συζητήσουμε, είναι θέμα υπηρεσιακό και από την αλληλογραφία που έχω βλέπω πως η υπηρεσία έχει προβεί στις ανάλογες ενέργειες και εμείς σαν Επιτροπή Περιβάλλοντος δεν θα αποφασίσουμε κάτι και δεν μπορούμε να αποφασίσουμε κάτι γιατί είμαστε αναρμόδιοι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάνος και προχώρησε την συνεδρίαση.

Ωστόσο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και μέλος της επιτροπής Αντώνης Τσάκωνας, ζήτησε διευκρινήσεις και είπε πως από την στιγμή που έχει γίνει καταγγελία και η ΔΕΗ λέει πως τοποθετούνται μπεκ, σημαίνει πως ο ταινιόδρομος βρίσκεται σε λειτουργία και πως χρησιμοποιείται και κάλεσε τον κ. Μάνο να μην κλείνει τα μάτια σε τέτοιες καταγγελίες κατοίκων.

«Ξέρουμε πως η ΔΕΗ αυθαιρετεί πάντα και το πρόστιμο που επέβαλε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος το 2019 είναι η απόδειξη» επεσήμανε ο κ. Τσάκωνας με τον κ. Μάνο να του λέει «εσείς ξέρετε κ. Τσάκωνα ότι η ΔΕΗ αυθαιρετεί όχι εμείς και αν κάποια απόδειξη γι αυτό να την υποβάλλετε στην υπηρεσία».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Θωμάς Μάνος (αριστερά) και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Τσάκωνας (δεξιά)

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη νομοθεσία και την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ορυχείου, όλοι οι ταινιόδρομοι μεταφοράς τέφρας, κύριοι και εφεδρικοί, υποχρεούνται να φέρουν μπεκ ψεκασμού νερού για να περιορίζουν την σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά την μεταφορά. Η καταγγελία πάντως του Συλλόγου Ανέργων τον Αύγουστο με φωτογραφίες και βίντεο,, έδειχνε πως μπεκ δεν υπήρχαν κάτι που επιβεβαίωσε η ΔΕΗ, όπως είπε ο κ. Μάνος στη συνεδρίαση. Όπως προκύπτει, τα μπεκ υπήρχαν αλλά τα…. Έκλεψαν και η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε σχετική καταγγελία στην αστυνομία. Γι’ αυτό και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη εργολαβία για τοποθέτηση νέων.

«Οι κάτοικοι καλά κάνουν και ανησυχούν και πρέπει να τους προστατευτούμε από τα φαινόμενα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Θα παρακαλούσαμε η υπηρεσία να επιληφθεί άμεσα και να διαπιστώσει αν μπήκαν η όχι τα μπεκ. Οι κάτοικοι θα φάνε την σκόνη και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάκωνας, τονίζοντας πως το πρόστιμο του 2019 επιβεβαιώνει τις παρανομίες. «Από το 20189 έως σήμερα έχουν περάσει τρια χρόνια και η υπηρεσία έχει κάνει έλεγχο τρεις φορές» απάντησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής στον κ. Τσάκωνα και έκλεισε το θέμα προχωρώντας στα θέματα ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση