Εκπαιδευτικές δράσεις για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή

4 Min Read

Πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς της Κοζάνης ενώνουν τις δυνάμεις τους και τις γνώσεις τους και καταρτίζουν ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκπαιδευτικές δράσεις, με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή. Το μεσημέρι της Πέμπτης, οι διοργανωτές παρουσίασαν το πρόγραμμα στους δημοσιογράφους, μέσω διαδικτυακής συνέντευξης τύπου.

Τις εκπαιδευτικές δράσεις διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης με συνδιοργανωτή την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Στο πλευρό τους οι Σύλλογοι Μικρασιατών και Ποντίων της περιοχής.

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ετοιμάζει έναν κατάλογο λογοτεχνικών βιβλίων, τα οποία αφορούν στον Πόντο, στην Θράκη και στη Μικρά Ασία. Ο κατάλογος αυτός θα μοιραστεί στα σχολεία ώστε να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να αναπτύξουν διάφορες δράσεις. Παράλληλα οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να δουν πως και με ποιόν τρόπο η ανταλλαγή πληθυσμών επηρέασε την ΠΕ Κοζάνης.

«Οι πολιτιστικοί σύλλογοι αποτελούν το θησαυροφυλάκιο της πολιτιστικής μνήμης από τις αλησμόνητες πατρίδες. Ο καλύτερος τρόπος για να έρθουν τα παιδιά, σε επαφή με τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας, της Θράκης και του Πόντου και να γνωρίσουν τα γεγονότα τα οποία σφράγισαν τη μοίρα του προσφυγικού ελληνισμού, δεν είναι ούτε τα βιβλία, ούτε η σχολική τάξη, αλλά η άμεση και βιωματική επαφή. Η προσέγγιση της ιστορίας μπορεί να γίνει πιο άμεση και αποτελεσματική, όταν ξεφύγει από τα στενά όρια του σχολικού εγχειριδίου ή της σχολικής τάξης και συνδυαστεί με επισκέψεις σε χώρους ή συλλόγους πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπου τα παιδιά θα έρθουν σε άμεση επαφή με την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου τους» τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης Γιώργος Δελιόπουλος.

Μέσα από τις δράσεις αυτές, τα παιδιά θα έχουν τη ευκαιρία να δουν από κοντά κειμήλια, έγγραφα, παραδοσιακές φορεσιές, συνταγές, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αλλά και να ακούσουν για τις περιπέτειες των προσφύγων. Η Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Κατερίνα Δαδαμόγια τόνισε πως «πρόκειται για μια ένωση δυνάμεων που μπορεί να δημιουργήσει μια πάρα πολύ ισχυρή επίδραση στους νέους».

Στις δράσεις συμμετέχουν:

  • Ο Μικρασιατικός Σύλλογος Π.Ε. Κοζάνης: τα σχολεία που θα επισκεφθούν τον σύλλογο θα ενημερωθούν για τις παραδοσιακές φορεσιές και για έγγραφα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες, για τα στοιχεία της γενοκτονίας και τα τάγματα εργασίας («αμελέ ταμπουρού»).
  • Η Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης: οι μαθητές που θα επισκεφθούν τον σύλλογο θα ενημερωθούν για τις παραδοσιακές φορεσιές, για την ιστορική πορεία και τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, θα επισκεφθούν την πρωτότυπη έκθεση μακετών για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Πόντου και θα επισκεφθούν την βιβλιοθήκη του Συλλόγου με μοναδικά βιβλία και κειμήλια.
  • Ο Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «ΑΝΤΑΜΩΜΑΝ»: τα παιδιά που θα επισκεφτούν τον χώρο θα ενημερωθούν για την ιστορία και τη ζωή στον Πόντο, τον ξεριζωμό και την εγκατάσταση των Ποντίων στον ελλαδικό χώρο, την ιστορία των ποντιακών χορών, τις ποντιακές παραδοσιακές φορεσιές και την ποντιακή γαστρονομία.
  • Ο Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ»
  • Ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας: οι μαθητές που θα επισκεφτούν τον Σύλλογο θα ξεναγηθούν σε όλα τα τμήματα του συλλόγου, θα γίνει παρουσίαση της βιβλιοθήκης, ποντιακών χορών, παραδοσιακών ποντιακών φορεσιών, ποντιακής κουζίνας, αναφορά σε ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία του Πόντου, στη Γενοκτονία των Ποντίων, αναφορά στην επίδραση της πολιτιστικής παράδοσης των Ποντίων στη διαμόρφωση του πολιτιστικού προφίλ του τόπου και στην κουλτούρα της νέας γενιάς καθώς και δωρεά σελιδοδεικτών με ποντιακά στοιχεία.
  • Η Θρακική Εστία Εορδαίας
  • Ο Ποντιακός Σύλλογος Τσοτυλίου και Περιχώρων.

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση