Εκπληκτική εμφάνιση της Εθνικής που κέρδισε 3-0 το Βέλγιο! Κλείδωσε η 2η θέση που οδηγεί στο μπαράζ της Κοζάνης- Ελπίδες και για την 1η

8 Min Read

Στην καλύτερη της (μέχρι τώρα) εμφάνιση στον προκριματικό όμιλο του Ευρωβόλεϊ 2017, η Εθνική επικράτησε με 3-0 του Βελγίου στην Αμβέρσα και εξασφάλισε τη 2η θέση που οδηγεί στα μπαράζ του Οκτωβρίου.

Αποστολή στην Αμβέρσα: Στέφανος Λεμονίδης
Οι Βέλγοι ετοίμασαν γιορτή στην Αμβέρσα με τα σημαιάκια και τις ροκάνες τους, αλλά λογάριασαν χωρίς την Εθνική, που απέδειξε ότι μένει ζωντανή παρά τα χίλια μύρια προβλήματα και την ήττα στην Κοζάνη, αφού κέρδισε 3-0(25-19, 25-22, 25-21) εξασφάλισε τη συμμετοχή στα μπαράζ και θα πάρει την απευθείας πρόκριση στο Ευρωβόλει 2017, αν κερδίσει 3-0, 3-1 την Ουκρανία και προηγηθεί το δυσκολότερο, να χάσει βαθμό το Βέλγιο από τη Μολδαβία.

Η Εθνική ήταν βγαλμένη από τα παλιά, με ψηλά κορμιά, σταθερή υποδοχή, εκπληκτικό σερβίς, αποτελεσματικό μπλοκ και ηγέτη τον Δημήτρη Τζούριτς που στην Αμβέρσα είναι ο παλιός , καλός παίκτης που θαυμάζαμε και παραμιλούσαμε.

Με ακραίους τους Κουμεντάκη, Φράγκο και πασαδόρο τον Στιβαχτή, η Εθνική αιφνιδιάστηκε στο ξεκίνημα, αφού βρέθηκε πίσω στο σκορ 0-3, αλλά σιγά-σιγά πήρε κεφάλι και δεν το ξαναέχασε ως το τέλος του ματς. Προηγήθηκε 10-9 με τον Τζούριτς και με άλλους τρεις δικούς του πόντους ξέφυγε 14-10 . Κράτησε τη διαφορά, τη διεύρυνε και τελείωσε το σετ 25-19 με άσο του Στιβαχτή.

Η Εθνική έδειξε ότι ήταν συγκεντρωμένη όσο ποτέ, ουδείς είχε το μυαλό του σε αυτά που συμβαίνουν εκτός γηπέδου και η απομάκρυνση από τη μιζέρια του ελληνικού βόλει την ωφέλησε αφάνταστα. Γι αυτό και έδειξε το ανάστημα της στην Αμβέρσα, όπου στο ξεκίνημα του δεύτερου σετ προηγήθηκε 7-2 με συνεχή μπλοκ και άσους, με τους Βέλγους να μειώνουν 22-19 με μπλοκ στον Κουμεντάκη, που αντικαταστάθηκε από τον Πρωτοψάλτη. Δυο επιθέσεις του Τζούριτς και ένα βελγικό λάθος έφεραν το 25-22.

Στο τρίτο σετ , όπως ήταν φυσιολογικό το Βέλγιο έπαιξε και για την τιμή του, μπροστά στο κοινό του. Προσπάθησε με νύχια και με δόντια να μειώσει, έπαιζε στον πόντο(17-16, 19-18, 21-10), αλλά ένα μπλοκ του Πρωτοψάλτη έκανε το 23-20, δεύτερο ατομικό του ίδιου παίκτη το 24-20, για να τον μιμηθεί π Φράγκος για το 25-21.

Τα σετ: 25-19, 25-22, 25-21
Ελλάδα (Δρίκος) Τζούριτς 24 (22/38 επ., 1 άσο, 1 μπλοκ), Στιβαχτής 2 (1/2 επ., 1 άσο), Πετρέας 4 (2/3 επ., 1 άσο, 1 μπλοκ), Ανδρεάδης 11 (7/8 επ., 1 άσο, 3 μπλοκ), Κουμεντάκης 6 (6/17 επ., 56% υπ. – 22% άριστες), Φράγκος 9 (7/15 επ., 1 άσο, 1 μπλοκ, 56% υπ. – 25% άριστες), Στεφάνου –λ (82% υπ. – 45% άριστες) / Σουλτανόπουλος, Πρωτοψάλτης 7 (5/12 επ., 2 μπλοκ, 88% υπ. – 50% άριστες).
Βέλγιο (Μπάγενς) Τούρλινξ 10 (8/19 επ., 1 άσο, 1 μπλοκ), Ντερό 7 (6/17 επ., 1 μπλοκ, 57% υπ. – 09% άριστες), Κόολμαν 1 (1/4 επ.), Βαν Ντερ Βόρντε 6 (2/4 επ., 1 άσο, 3 μπλοκ), Ντούλστ, Ρουσό 9 (8/15 επ., 1 μπλοκ, 58% υπ. – 25% άριστες), Ρίμπενς –λ (54% υπ. – 25% άριστες) / Βάλκιερς 1 (1 μπλοκ), Κοξ 4 (3/12 επ., 1 μπλοκ), Λεκάτ 1 (1/1 επ.), Βερχίς 4 (1/3 επ., 1 άσο, 2 μπλοκ).

Η βαθμολογία
1.Βέλγιο (4-1 νίκες), 12-5 σετ, 11 βαθμοί
2.Ελλάδα (4-1 νίκες) 12-7 σετ, 11 βαθμοί
3.Ουκρανία (2-3 νίκες), 10-12 σετ, 7 βαθμοί
4.Μολδαβία (0-5 νίκες), 5-15 σετ, 1 βαθμό
*Πρώτο κριτήριο για την κατάταξη των ομάδων είναι ο αριθμός των νικών, δεύτερο οι βαθμοί, τρίτο ο συντελεστής των σετ, τέταρτο ο συντελεστής των πόντων και πέμπτο τα μεταξύ τους παιχνίδια.

 

Δρίκος: «Έχουμε περιθώρια να παίξουμε καλύτερο βόλεϊ»

Η ικανοποίηση ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής στην αποστολή της Εθνικής ομάδας, μετά τη σπουδαία εμφάνιση και τη νίκη με 3-0 επί του Βελγίου και παρόλο που αυτή η επιτυχία δεν μας εξασφαλίζει το απευθείας εισιτήριο για το Ευρβόλεϊ 2017, όλοι πλέον πιστεύουν ότι ακόμη κι αν χρειαστεί να πάμε στα μπαράζ, η πρόκριση θα επιτευχθεί.

Ο Σωτήρης Δρίκος εκτίμησε: «Πιστεύω ότι λειτούργησε καλά το σερβίς μας, χάλασε την υποδοχή τους και τους αναγκάσαμε να παίξουν μακριά από το φιλέ. Έτσι λειτούργησε καλύτερα το μπλοκ μας, αλλά και η άμυνα. Και στην Κοζάνη κάναμε την ίδια τακτική, δεν ήμασταν όμως συγκεντρωμένοι όπως στην Αμβέρσα. Όσο περνάει ο καιρός βελτιωνόμαστε, μας έλειπαν παιχνίδια. Αλλιώς προγραμματίσαμε την προετοιμασία, κι αλλιώς μας βγήκε, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Πάλι καλά να λέμε όμως που έγιναν κι αυτά, γιατί είμαστε σε μια περίοδο, όπου ο ελληνικός λαός υποφέρει και από τις θυσίες του κάνουμε προετοιμασία. Το θέμα τώρα είναι να βρούμε τον προπονητικό ρυθμό μας, ενόψει των μπαράζ, γιατί αποσυντονιστήκαμε με τις μετακινήσεις. Έχουμε περιθώρια να παίξουμε καλύτερο βόλεϊ».

Ο Δημήτρης Τζούριτς τόνισε: «Πάμε για τη νίκη και με την Ουκρανία. Δεν κοιτάμε τους άλλους, αλλά εμάς. Ξαναπαίξαμε τόσο καλά και όπως είχα επισημάνει πριν από το ματς , μπορούσαμε να κερδίσουμε το Βέλγιο, αν ανεβάζαμε το επίπεδο μας. Το κάναμε και κερδίσαμε μάλιστα με 3-0. Μας υποτίμησαν και το πλήρωσαν. Είναι κρίμα να μη παίξει αυτή η γενιά σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Το αξίζει. Δεν μας πρόσεξαν, μας παράτησαν και προσπαθούμε μόνοι μας. Θα τα καταφέρουμε. Να επαναλάβω ότι είμαι υπερήφανος που παίζω σε αυτή την ομάδα και έχω συμπαίκτες αυτά τα παιδιά».

O Kώστας Στιβαχτής δήλωσε: «Ήταν η μεγαλύτερη νίκη μας μέχρι την επόμενη και ελπίζω να έρθει στα μπαράζ, αν δεν προκριθούμε απευθείας. Πιστεύω ότι τη διαφορά την έκαναν οι επιθετικοί μας, που είτε τελείωναν τις δύσκολες μπάλες, είτε τις περνούσαν στο αντίπαλο τερέν και δυσκόλευαν τους αντιπάλους».

Ο Θανάσης Πρωτοψάλτης που έκανε το καθοριστικό ατομικό μπλοκ στο 22-20 του τρίτου σετ είπε: «…έτυχε να είμαι εγώ. Και στην Κοζάνη παίξαμε καλά, αλλά στις λεπτομέρειες ήταν καλύτεροι οι Βέλγοι. Τώρα ήμασταν εμείς καλύτεροι».

Ο Γιώργος Πετρέας δήλωσε: «Πήραμε ρεβάνς μετά από τρία χρόνια, όταν χάσαμε την πρόκριση στο Ευρωβολεϊ, μέσα στο Βέλγιο, στο χρυσό σετ. Στην Κοζάνη το παιχνίδι κρίθηκε στις λεπτομέρειες, όπως και εδώ, όπου εμείς ήμασταν καλύτεροι. Ήμασταν συγκεντρωμένοι και σε κάθε παιχνίδι είμαστε πιο δυνατοί. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά. Έχουμε πάθος και έχουμε καλή ομάδα. Δεν μας ενδιαφέρει τι κάνουν οι άλλοι. Γι αυτό θα ξεχάσουμε γρήγορα αυτή τη σημαντική νίκη. Δεν κοιτάμε αν θα περάσουμε απευθείας, είτε με μπαράζ. Θα τα καταφέρουμε».

Μοιραστείτε την είδηση