Εκπληρώνοντας ένα χρέος τιμής στο Γιάννη Δόδουρα οι τρεις φορείς πολιτισμού του Δήμου ένωσαν τις δυνάμεις τους

2 Min Read

Εκπληρώνοντας ένα χρέος τιμής προς το Γιάννη Δόδουρα, αυτή την εξέχουσα προσωπικότητα, οι τρεις φορείς πολιτισμού της Κοζάνης (Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη, ΟΑΠΝ και ΔΗΠΕΘΕ) ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κάνουν γνωστό το έργο του πρόωρα χαμένου μουσικού, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώθηκαν 100 χρόνια (1917-2017), όπως ανέφερε στην παρουσίαση της η Ελένη Μαργαρίτη.
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης περιγράφοντας τη στόχευση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, τόνισε πως «ο Γιάννης Δόδουρας έζησε μόλις 30 χρόνια σε μια ταραγμένη εποχή, αλλά άφησε το στίγμα του. Ως κληρονόμοι του έργου που άφησε, οφείλουμε να φροντίσουμε τη διάδοσή του, ενώ ταυτόχρονα έχουμε εμείς οι ίδιοι την ανάγκη αναφοράς στο έργο του». Ο κ. Ιωαννίδης συνεχάρη όλους όσοι συνέδραμαν στην εκδήλωση και στην έκδοση του έργου του Γιάννη Δόδουρα.
Για το Γιάννη Δόδουρα μίλησε ο ανιψιός Κωνσταντίνος Δόδουρας, οδοντίατρος, ο οποίος αναφέρθηκε στην εποχή που έζησε ο Γιάννης Δόδουρας, όταν η πόλη καθιερώθηκε ως διοικητικό κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής, την περίοδο που συντελέστηκαν μεγάλες εξελίξεις. Τότε που οι νέοι έποικοι έφεραν μαζί τους από τα μεγάλα αστικά κέντρα νέες ιδέες και συνήθειες για τον εξευρωπαϊσμό της πόλης. Στο μουσικό του έργο αναφέρθηκε η μουσικολόγος Χριστίνα Χατζημανώλη.
Το αφιέρωμα περιελάμβανε την παρουσίαση του βιβλίου της ΚΔΒΚ με τίτλο «Η Μουσική του Γιάννη Δόδουρα» (1917- 2017). Σκοπός της έκδοσης είναι να συμβάλλει έμπρακτα στην προβολή του άγνωστου συνθετικού του έργου Γιάννη Δόδουρα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα μουσικά έργα του Γ. Δόδουρα και συμμετείχαν το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης, το Ωδείο Δ. Δημόπουλου, το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας, η Μικτή Χορωδία Δωματίου Κοζάνης και η Μικτή Χορωδία Κοζάνης «Ελίμεια». Στο μουσικό και αναγνωστικό δρώμενο συμμετείχαν ο Θεμιστοκλής Ζηκόπουλος, πιάνο, ο Δημήτρης Συνδουκάς, αφήγηση και η Βάια Λαμπροπούλου, αφήγηση.

Μοιραστείτε την είδηση