Εκρηκτική η κατάσταση στην παιδεία λένε οι εκπαιδευτικοί

4 Min Read

Έχοντας στο επίκεντρο τα προβλήματα που έφερε ο κορωνοϊός στην παιδεία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην κεντρική πλατεία η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο δράσεων που έχει αναπτύξει η ΑΔΕΔΥ και συμμετέχουν οι τρεις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ.

Η κατάσταση στην εκπαίδευση την τελευταία διετία, λόγω της πανδημίας, είναι εκρηκτική, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και απαιτούν λύσεις προς όφελος της κοινωνίας, των μαθητών και όλου του ελληνικού λαού. Οι τεράστιες αυξήσεις στα αγαθά, η πανδημία, η ενεργειακή φτώχεια και τα προβλήματα της καθημερινότητας κάνουν επιτακτική την ανάγκη για την κινητοποίηση όλων, ώστε να υπάρξουν καλύτερες εργασιακές συνθήκες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, λένε οι εκπαιδευτικοί.

Ο Θανάσης Γκούμας, Οργανωτικός Γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας τόνισε πως «οι εκπαιδευτικοί απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας γενναία χρηματοδότηση για την παιδεία και μαζικούς διορισμούς, ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν την πανδημία με όρους ασφάλειας και υγιεινής στα σχολεία. Αυτό που πονάει την εκπαιδευτική κοινότητα και τους εκπαιδευτικούς είναι ότι δεν υπάρχει ένας διάλογος με το Υπουργείο Παιδείας για να συζητηθούν τα προβλήματα».

Η Στέλλα Μανουσογιωργάκη, αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ, ανέφερε πως η κατάσταση στα σχολεία είναι οριακή, καθώς υπάρχουν χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα, γεγονός που «διαλύει» κάθε μαθησιακή διαδικασία. Την ίδια ώρα αντί το Υπουργείο να πάρει μέτρα για να στηρίξει τους μαθητές και τις μαθήτριες, έρχεται να τους βάλει επιπλέον εμπόδια με την αύξηση ύλης, την τράπεζα θεμάτων και την ελάχιστη βάση εισαγωγής. «Η κανονικότητα που παρουσιάζει το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει καμία σχέση με την εκπαιδευτική πραγματικότητα. Δυστυχώς το Υπουργείο αδιαφορεί για την υγειονομική προστασία των μαθητών μας, αλλά ταυτόχρονα τους βάζει και παιδαγωγικά εμπόδια για τη μορφωτική τους συνέχεια. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια δημόσια και ποιοτική παιδεία για όλους» τόνισε η ίδια.

Ο Χαράλαμπος Κόκκινος, αντιπρόεδρος στο κοινωνικό πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ και πρώην Πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, είπε χαρακτηριστικά πως ο κόσμος που υπηρετεί τη Δημόσια Εκπαίδευση συστρατεύεται και προχωράει σε μια σειρά από δράσεις για να ενημερωθεί η κοινωνία και να αναδειχθούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση. «Καλούμε την Πολιτεία να επιλύσει προβλήματα τα οποία έρχονται από το παρελθόν αλλά διογκώνονται στο σήμερα. Θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και να υπάρχει επιστημονική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Αγωνιζόμαστε, παλεύουμε και ζητάμε κοινωνικές συμμαχίες διότι η επένδυση στην παιδεία είναι επένδυση στο μέλλον» ανέφερε ο κ. Κόκκινος.

Ο Γιώργος Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, είπε χαρακτηριστικά πως παρεμβαίνουν για να κρατήσουν ζωντανή τη συζήτηση για ένα καλύτερο σχολείο με μια αντιπολεμική λογική και να μιλήσουνε για τα δημόσια αγαθά τα οποία «εργαλοιοποιήθηκαν» σε μια αντίθετη λογική κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Παρούσα στην συγκέντρωση ήταν και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα στηρίζοντας τον αγώνα των συναδέλφων της, ως πρώην εκπαιδευτικός. «Ήρθαν εδώ για να διεκδικήσουν το δίκιο τους, καθώς τα προβλήματα είναι πολλά και έχουν ενταθεί με την πανδημία. Οι εκπαιδευτικοί κάνουν τόση γραφειοκρατική δουλειά με την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων που έχουν φύγει πια από το εκπαιδευτικό τους έργο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στις 6 Απριλίου θα γίνει πανεργατική απεργία με τη συμμετοχή του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, με στόχο να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, όπως λένε οι διοργανωτές.

Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση