Πράσινο φως για το Green HiPo της Advent στην Κοζάνη

2 Min Read

Τη δέσμευση του Ελληνικού Κράτους πως συνεχίζει να ισχύει η στήριξη  του στo project Green HiPo της Advent  βάσει ενός νέου σχεδίου χρηματοδότησης υπογράμμισε με επιστολή που έστειλε  στην εταιρεία στις 13 Νοεμβρίου, ο Πελοπίδας Καλλίρης Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Το νεο σχέδιο χρηματοδότησης περιλαμβάνει έναν προϋπολογισμό ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, με το 40% αυτής της χρηματοδότησης (24 εκατομμύρια ευρώ) ως επιχορήγηση από το Ταμείο Δίκαιης  Μετάβασης της Ελλάδας για την έναρξη του έργου.

- Advertisement -

Να σημειώσουμε εδώ πως μέχρι σήμερα γνωρίζαμε για μια επένδυση που μπορούσε να φτάσει τα 738 εκατ. ευρώ σε βάθος εξαετίας ενώ στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για επένδυση 60εκ.

Η Advent θα υποβάλει μια  σύντομη έκθεση στο Ελληνικό Κράτος που θα  παρουσιάζει το αναθεωρημένο σχέδιο χρηματοδότησης . Μετά την υποβολή, η Advent προσδοκά ότι αυτή η αρχική επιχορήγηση θα δοθεί και θα ξεκινήσει  η επιτυχής υλοποίηση του Green HiPo.

Η αρχική χρηματοδότηση από το Ελληνικό Κράτος θα αποτελέσει μέρος του ευρύτερου πακέτου ανάπτυξης ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2022. Το Green HiPo  είναι ένα από τα 41 έργα που μοιράζονται αυτήν τη χρηματοδότηση ως μέρος της ευρύτερης ομάδας έργων στο πλαίσιο της IPCEI Hy2Tech.

Ο Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Advent, σχολίασε: “Εκφράζουμε την ειλικρινή εκτίμησή μας προς το Ελληνικό Κράτος για τη διαρκή του δέσμευση προς μια μετάβαση μακριά από τον άνθρακα και προς ένα μέλλον πράσινης ενέργειας . Η ομάδα της Advent αναμένει με ενδιαφέρον την έναρξη του Green HiPo , προβλέποντας το σημαντικό ρόλο του στην προώθηση του προγράμματος Hy2Tech και την υποστήριξη των στόχων απανθρακοποίησης και ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης.”

Το  έργο «Green HiPo» προβλέπει την κατασκευή, σε περίοδο επταετίας, κυψελίδων καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας, συνολικής παραγόμενης ηλεκτρικής ισχύος 400 MW και αντίστοιχης θερμικής ισχύος, καθώς και μονάδες ηλεκτρόλυσης συνολικής ισχύος 4.65 GW, σε γραμμές παραγωγής της εταιρείας που θα εγκατασταθούν στη Δυτική Μακεδονία.

Γιάννης Κωσταρέλλας

Μοιραστείτε την είδηση