Στο περιφερειακό συμβούλιο το θέμα
Παρέμβαση στο περιφερειακό συμβούλιο της Τρίτης έκανε η ομάδα «ΕΟΡΔΑΙΑ SOS» ζητώντας την άμεση υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και των Δήμων Κοζάνης και Εορδαίας για το Βέρμιο, καθώς όπως ανέφεραν, δεν αρκούν οι προσφυγές και οι αιτήσεις αναστολής αλλά χρειάζονται οι αγώνες και η κινηματική δράση ταυτόχρονα, ώστε το Βέρμιο να μην αφεθεί στα χέρια των εταιρειών και να είναι τα βουνά ελεύθερα χωρίς φωτοβολταϊκά, αιολικά και ανεμογεννήτριες.
Ο εκπρόσωπος της ομάδας, Νίκος Βουνοτρυπίδης ανέφερε, εν μέσω άλλων, πως στο Αλπικό Βέρμιο έχουν ισοπεδωθεί τεράστιες εκτάσεις για να κατασκευαστεί ο Υποσταθμός Υψηλής Τάσης και ανησυχούν για τις τεράστιες καταστροφές που θα επιφέρει στη χλωρίδα και την πανίδα. Πρότεινε να ενημερωθεί και να ενεργοποιηθεί ο κόσμος της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης από τους Δήμους και την Περιφέρεια, να επισκεφθούν το χώρο των κατασκευών και να στείλουν ένα μήνυμα όλοι μαζί πως είναι αντίθετοι στην κατασκευή των ΑΠΕ και τέλος, να στείλουν επιστολή στην κυβέρνηση αλλά και να δώσουν συνέντευξη τύπου δηλώνοντας την αντίθεση τους.
«Στα 1500 μέτρα υψόμετρο, έχουν ήδη ισοπεδώσει τεράστιες εκτάσεις, έχουν σπάσει το βουνό, έχουν σκάψει και σιδερώσει τα θεμέλια, έχουν πέσει ήδη τα μπετά καθαριότητας και σε δέκα μέρες περίπου θα ρίξουν και τα υπόλοιπα τσιμέντα. Είναι το σημείο που θα συγκεντρώνεται η παραγωγή της “πράσινης ενέργειας” από τις διασπαρμένες σε όλο το βουνό ανεμογεννήτριες. Μπορείτε να φανταστείτε πόσα χιλιόμετρα σκαψίματος και πόσα κυβικά τσιμέντου θα χρειαστούν για να θάψουν αυτές τις συνδέσεις; Και αν οι συνδέσεις αυτές δεν γίνουν υπόγειες αλλά υπέργειες, μπορείτε να φανταστείτε πόσες κολώνες θα χρειαστεί να “διακοσμήσουν” το βουνό μας; Το ίδιο μήπως δεν θα συμβεί με την μεταφορά αυτής της ενέργειας στο δίκτυο διανομής; Πόσα χιλιόμετρα ακόμη σκαψίματος και τσιμεντώματος;» τόνισε ο ίδιος.
Συνέχισε κάνοντας λόγο για τα όμβρια ύδατα που με την διάνοιξη των δρόμων αλλάζουν πορεία και δεν τροφοδοτούν πλέον τους φυσικούς «υδρομαστούς» που έχει δημιουργήσει η φύση υδροδοτώντας χλωρίδα και πανίδα. Αναφορά έκανε και στα 1035 είδη χλωρίδας που υπάρχουν στο βουνό, εκ των οποίων τα 117 είναι ενδημικά της Βαλκανικής και τα 34 ενδημικά της Ελλάδας καθώς και σε 43 βότανα, που πολλά από αυτά είναι σπάνια, με ευεργετικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. (Σιδερίτης, χαμομήλι, σαλέπι, φλαμούρι, ταραξάκο, κολχικό, βίγκα κ.α.).
Εξέφρασε την ανησυχία του για το τι θα γίνει με τα οπωροφόρα δέντρα που καρποφορούν στους πρόποδες (μέχρι 500 μέτρα υψόμετρο) στο Δυτικό και Ανατολικό Βέρμιο που είναι «πηγή ζωής» για τα χωριά της Εορδαίας, της Βέροιας και της Νάουσας, καθώς πρόκειται για προϊόντα Π.Ο.Π. αλλά και για κεράσια, μήλα και ροδάκινα, που εξάγονται σε όλο τον κόσμο.
«Υπάρχει περίπτωση να διατηρήσουν την ποιότητά τους όταν καταστρέφουμε το μικροκλίμα, την βιοποικιλότητα, το νερό του βουνού; Εορδαία, Κοζάνη, Νάουσα και Βέροια υδροδοτούνται από το Βέρμιο, οι όμορες Κοινότητες επίσης. Ως πότε νομίζετε; Το βουνό μας είναι η ζωή μας, ο πνεύμονάς μας, απαραίτητα υγιές αυτό για να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στην περιοχή. Νομίζετε ότι θα συνεχίσει να υπάρχει αυτή η ποιότητα μετά από αυτή την καταστροφική μανία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συνέχισε μιλώντας για την απογραφή του 2021 που έδειξε πως το 8,6% του νομού έφυγε και μετανάστευσαν 13.000 άνθρωποι ώστε να μπορέσουν να «επιβιώσουν» όπως τόνισε, αναφέροντας πως κάτι αντίστοιχο έχει γίνει σε όλους τους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας. «Ας φροντίσουμε αυτά τα ποσοστά να μην υπερπολλαπλασιαστούν την επόμενη απογραφή» τόνισε.
«Η Ομάδα SOS ΒΕΡΜΙΟ από τη Νάουσα, ανέβηκε στο Χαμίτη, στην ψηλότερη κορυφή του Βερμίου στα 2050 μέτρα υψόμετρο και από εκεί κατέβηκε λίγο πιο κάτω στην περιοχή Τσανακτσί, ανάμεσα σε Πύργους και Μεσόβουνο. Εκεί μια τεράστια μπουλντόζα τσάκιζε δέντρα, θάμνους και ό,τι άλλο βρισκόταν στο διάβα της, έστρωνε δάπεδο για να συνεχιστεί και σε εκείνη την περιοχή το θεάρεστο έργο τους. Οι συναγωνιστές μας τους ζήτησαν την άδεια για αυτές τις εργασίες που κάνουν. Δεν είχαν καμία άδεια και ενεργούσαν με βάση τις εντολές των αφεντικών τους χωρίς την παραμικρή νομιμότητα. Τους υποχρέωσαν φυσικά να σταματήσουν τις εργασίες, πράγμα το οποίο και έκαναν. Δεν είναι η πρώτη φορά, είναι η πάγια τακτική τους. Τρία χρόνια πριν, σε αυτήν εδώ την αίθουσα, καταγγείλαμε ότι η Αιολική Βερμίου προχωρούσε χωρίς άδεια εγκατάστασης στη διάνοιξη του δρόμου στο Βέρμιο. Τους ασκήθηκε έντονη πίεση από εμάς και μετά από δύο μήνες περίπου παρουσίασαν την άδεια. Έτσι συμβαίνει σχεδόν παντού, θεωρούν τον τόπο μας τσιφλίκι τους, θεωρούν δεδομένο ότι δεν πρόκειται οι παρανομίες τους να ελεγχθούν, δεν πρόκειται ποτέ να τιμωρηθούν. Ίσως η πιο σημαντική πράξη της ομάδας μας ΕΟΡΔΑΙΑ SOS, αυτά τα τέσσερα χρόνια που αγωνίζεται, που ματώνει καθημερινά για να υπερασπιστεί το αυτονόητο. Τη διατήρηση του θησαυρού μας, που λέγεται φυσικό περιβάλλον, ανέγγιχτα βουνά, ελεύθερα βοσκοτόπια και λιβάδια» κατέληξε ο κ. Βουνοτρυπίδης.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης τόνισε πως «το φυσικό περιβάλλον είναι αδιαπραγμάτευτο και πηγή ζωής» και πως πρέπει να είναι δίπλα στους πολίτες ενώ εξέφρασε και τον προβληματισμό του για τις αδειοδοτήσεις αλλά και για το αν εφαρμόστηκαν οι δύο προηγούμενες αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Κασαπίδης ανέφερε πως ήταν αντίθετοι εξαρχής και ως περιφερειακή αρχή ενώ έκανε λόγο και για «μεθοδεύσεις» που γινόντουσαν ερήμην της περιφέρειας και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της επειδή λείπει το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ. «Η περιγραφή του κ. Βουνοτρυπίδη ήταν συγκλονιστική ως προς τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο συγκεκριμένο βουνό και ως προς τον τρόπο τον οποίο γίνονται. Το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ λείπει στη χώρα μας, υπάρχει σε όλες τις προηγμένες χώρες εκτός από τη δική μας» σημείωσε.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νόντας Στολτίδης έκανε λόγο για «έγκλημα» που πρέπει να απαντηθεί άμεσα. «Το έγκλημα που συντελείται και συνεχίζεται δεν έχει σχέση με την κλιματική αλλαγή. Είναι ξεκάθαρο πως κάθε σπιθαμή που καταστρέφεται από το περιβάλλον, γίνεται για να “αυγατίσουν” οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα» σημείωσε.
Στο ίδιο κλίμα και η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Γεωργία Ζεμπιλιάδου η οποία τόνισε πως «το έγκλημα που συντελείται αυτή τη στιγμή στην περιφέρεια μας, είναι άνευ προηγουμένου».
«Αυτή η περιφέρεια δεν έχει κανένα άλλοθι να μην είναι αυτή τη στιγμή στις πλατείες. Δεν υπάρχει πιο επείγον θέμα. Το πιο τρομακτικό είναι ότι στο Βέρμιο, έχουν αδειοδοτηθεί 2,9 γίγα εγκαταστάσεις ΑΠΕ εκ των οποίων τα 900 μεγαβάτ είναι αιολικά και το 1,9 είναι φωτοβολταϊκά. Αυτή τη στιγμή έχουν αδειοδοτηθεί 250 ανεμογεννήτριες σε ένα βουνό το οποίο δεν έχει μελετηθεί ποια είναι η φέρουσα ικανότητα των οικοσυστημάτων του» υπογράμμισε.
Συνέχισε κάνοντας λόγο για το ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ και για το περιφερειακό χωροταξικό ενώ στάθηκε και στο γεγονός πως αυτή τη στιγμή στο Βέρμιο γίνονται κατασκευές μέσα σε περιοχές Natura. «Υπάρχει φόβος και θα καταστραφούν ενδημικά είδη που βρίσκονται στο κόκκινο. Διεθνείς συνθήκες για την προστασία τους. Είναι τρομακτικό ότι περιβαλλοντικοί όροι του 2020, βασίζονται σε στοιχεία του 2012 και τα περισσότερα από αυτά έχουν καταρριφθεί ήδη στις γνωμοδοτήσεις που έχουν κάνει οι διάφορες υπηρεσίες και για κάποιο λόγο δεν έχουν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας. Έχουν κρυφτεί στοιχεία. Έχουν δοθεί άδειες με πλασματικά στοιχεία παλαιότερων εποχών που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που ισχύουν τώρα».
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr