Ελίζα Βόζεμπεργκ: Η επόμενη μέρα είναι το μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη – Συνέντευξη στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη στις Βρυξέλλες

6 Min Read

Για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής και επιστροφής στις παραδοσιακές αξίες, όπως η αλληλεγγύη, το κράτος δικαίου και οι ίσες ευκαιρίες μίλησε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ στη συνέντευξή της στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη για λογαριασμό του kozani.tv.online και της τηλεόρασης του Flash που δημοσιεύεται σήμερα στο «Χρόνο».
Η Ελίζα Βόζεμπεργκ ανέφερε ότι προγραμματίζει επίσκεψη στην Κοζάνη και σε άλλες περιοχές της χώρας για να κάνει έναν απολογισμό στους πολίτες που την εμπιστεύτηκαν «μετά από μια πολύ έντονη τετραετία».
Για το πρόσημο της τετραετίας που πέρασε για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Η χώρα μας ήταν ούτως ή άλλως σε δύσκολη τροχιά, αφού εξαρτώμεθα από τους δανειστές. Δεν μπορούμε εύκολα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, εφόσον δεν μπορούμε να δανειστούμε με χαμηλά επιτόκια, όπως κάθε φυσιολογική χώρα. Το δεύτερο πλήγμα αφορά στους μετανάστες και στις ανεξέλεγκτες οι ροές.
Το θετικό ήταν ότι σε κάποιο βαθμό μπορέσαμε να μείνουμε στην Ευρωζώνη και σ’ αυτό έβαλε πλάτες η ΝΔ, όταν παρ’ ολίγο να βρεθούμε στα βράχια. Επίσης, το θετικό είναι ότι πήραμε πολλά χρήματα για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ανεξάρτητα από το αν υπήρξε κακή διαχείριση κάτι που φαίνεται ως τώρα και στον τρόπο φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών. Αν συνεχίσουμε να μην προσφέρουμε τρόπους αξιοπρεπούς διαβίωσης, τότε μπαίνουμε στη μαύρη σελίδα εκείνων που μας ασκούν κριτική χωρίς αντίλογο.

Για την άνοδο εθνικισμού και ρατσισμού
Αν κάνουμε ακτινογραφία των εκλογικών αναμετρήσεων των χωρών της Ε.Ε. στις 25 από αυτές έχουν έκφραση τα ακροδεξιά ξενοφοβικά κόμματα και σε περίπου εννιά συμμετέχουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Αυτή είναι και η πρόκληση της επόμενης μέρας. Σκεφτείτε ότι η Λεπέν διπλασίασε το ποσοστό του πατέρα της. Σε κάθε περίπτωση είναι το στοίχημα της επόμενης μέρας.

- Advertisement -

Για την οικονομική κρίση
Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 και από το 2009 και μετά εισήλθαμε σε μια δύσκολη περίοδο για την οποία έχουν ευθύνες και οι εθνικές κυβερνήσεις. Θα μπορούσαμε τότε να έχουμε ακολουθήσει μια οδό με την οποία να αποφεύγαμε τα μέτρα στήριξης, αν είχαμε λάβει, όμως, τα σωστά μέτρα αντιμετώπισης, τα οποία όμως τότε ήταν αντιδημοφιλή. Και η Ε.Ε., όμως, έχει ευθύνη γιατί όταν επιλέγεις πολιτικές λιτότητας για συγκεκριμένα κράτη και χωρίζεις με μια συνεχή πολιτική το βορρά που ευημερεί και το νότο που υποφέρει, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για μια ενωμένη ευρωπαϊκή οικογένεια. Στο μεταναστευτικό η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε, αλλά δεν μπόρεσε να επιβάλλει σε όλα τα κράτη μέλη τις αποφάσεις της και ρίχνει νερό στο μύλο της ακροδεξιάς. Οι λαϊκιστές λένε μόνο ότι είναι ευχάριστο και ξέρουν ότι δεν θα κληθούν να το εφαρμόσουν, ενώ ότι είναι δυσάρεστο το χρεώνουν στην Ευρώπη. Έχουμε προβλήματα με την Αυστρία, την Ουγγαρία. Ως Νέα Δημοκρατία συμβάλλαμε σε αυτά τα θέματα, ψηφίζοντας την ενεργοποίηση του σχετικού άρθρου σε βάρος του Ορμπάν, γιατί δεν υπηρετεί τις αξίες μας (σσ. Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος). Αν η Ευρώπη στο επίπεδο των ισχυρών δεν καθίσει κάτω για να δείξει κοινωνικό πρόσωπο και να βοηθήσει τους νέους, θα έχουμε θέματα. Υπάρχουν δύσκαμπτες πολιτικές που πρέπει να τις αντιπαρέλθουμε.\

Για την διεύρυνση και τις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας
Δεν πιστεύουμε ότι πραγματικά η Τουρκία θέλει να μπει στην Ε.Ε. Χρησιμοποιεί την ΕΕ για τα συμφέροντά της και από την άλλη εκβιάζει με όχημα το μεταναστατευτικό. Η Ευρώπη πρωτίστως πρέπει να εστιάσει στην εμβάθυνση, επιστρέφοντας στις παραδοσιακές αρχές της με στόχο την κοινωνική πολιτική. Ευχής έργο θα ήταν και τα Δυτικά Βαλκάνια να μπορούσαν να μπουν, αλλά δεν μπορούν γιατί δεν σέβονται τα ατομικά δικαιώματα, δεν έχουν κράτος δικαίου, εποφθαλμιούν την εθνική κυριαρχία των γειτόνων τους. Εμείς δεν είμαστε ένα μικρό κράτος. Είμαστε η Ελλάδα και είμαστε ισότιμο μέλος και ως τέτοιο θα πρέπει να μας μεταχειρίζονται σε σχέση με μια χώρα όπως η Τουρκία που διεκδικεί ηγεμονική θέση, αν και περιφρονεί το δίκαιο. Δεν μπορεί εύκολα να απαντήσει ένας Έλληνας για το αν πρέπει να σταματήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες με την Τουρκία, γιατί τότε η γειτονική χώρα μπορεί να ανοίξει τις πόρτες του προσφυγικού.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Η τωρινή κυβέρνηση είναι η μόνη κυβέρνηση που δέχτηκε να παραχωρήσει τη μακεδονική ταυτότητα και την μακεδονική γλώσσα. Μας προβληματίζει, επίσης, ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αντιμετωπίζει το θέμα θετικά. Αλλά είναι άλλο πράγμα η ιδεολογική σύγκλιση που τα συγγενή κόμματα προσπορίζουν οφέλη στην πατρίδα τους και άλλο να θίγονται τα εθνικά μας συμφέροντα. Τότε πάμε απέναντι. Αυτό είναι το καθήκον του ευρωβουλευτή σε όποια ομάδα κι αν ανήκει.

Για τις ευρωεκλογές και την συμμετοχή των νέων
Με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο να πάνε τα νέα παιδιά στις κάλπες. Τους έχουμε απογοητεύσει. Οι πολιτικοί ως σύνολο. Έχουν φύγει 500.000 περίπου νέοι άνθρωποι. Τους έδιωξε η πολιτική στη χώρα τους και η πολιτική της Ευρώπης. Έτσι αποστασιοποιούνται, δεν προσέρχονται στις κάλπες κι αυτό είναι λάθος.

Μοιραστείτε την είδηση