Ελληνικές και Ολλανδικές εκλογές και γεωργία

6 Min Read

Της Μάγδας Ανδρονικίδου, Συμβούλου «HERBSANDOILS»

Εκλογικός πυρετός  για  κόμματα και συνδυασμούς κομμάτων, αγώνας δρόμου και μάχες υποψηφίων βουλευτών, δημοσκοπήσεις για τις προθέσεις των ψηφοφόρων, προεκλογικές δεσμεύσεις των κομμάτων, debate των έξι αρχηγών. Απών στη τηλεμαχία ο πρωτογενής τομέας, με εξαίρεση το Βελόπουλο που είπε να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας  που τώρα στηρίζεται στις υπηρεσίες. Δεν μπορεί να έχεις 75% υπηρεσίες και 9% πρωτογενή τομέα. Αλήθεια, αναρωτήθηκα, δεν χωρούσε ένα αγροτικό κόμμα, στα 36 κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού;

- Advertisement -

Η Ελλάδα στερείται ανθρώπων ηγετών-οραματιστών, με ικανότητες και δεξιότητες στον  αγροτικό χώρο; Αγρότες, συνεταιριστές, καθηγητές γεωπονικών, δασολογικών, κτηνιατρικών σχολών, ερευνητές αντίστοιχων ιδρυμάτων και ινστιτούτων; Η Ελλάδα στερείται Αντύπα-Αλ. Μπαλτατζή, φυσικά και δεν στερείται! Αλ. Μπαλτατζής, ο πόντιος αγρότης από την Ξάνθη, ο Μέγας συνεταιριστής, ο πατέρας του συνεργατισμού, ο ηγέτης του αγροτικού χώρου. Ήταν τότε ανάγκη, η ίδρυση ενός αγροτικού κόμματος, πήρε αξιοζήλευτο ποσοστό, έγινε Υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου. Ποτέ μέχρι τότε στην Ελλάδα δεν προσέχθηκε η πρωτογενής παραγωγή και η μεταποίηση. Έλεγε «άλλοι ζουν για ιδεολογία και άλλοι ζουν από την ιδεολογία.»

Σήμερα η  Ελληνική  αγροτική οικονομία καταρρέει, νοσεί βαθύτατα. Υπάρχει στρατηγική για την γεωργία ή απαξίωσή της; Υπάρχει περιφρόνηση εδώ και χρόνια που νοιώθουν οι άνθρωποι της υπαίθρου, οι φροντιστές της γης, οι φύλακες για τη μη ερημοποίηση της περιφέρειας. Στήνονται τόσο εύκολα ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες) σε παραγωγικές εκτάσεις, στα βουνά μας, κολλητά στα χωριά μας (Καλαμιά Κοζάνης), χωρίς σχεδιασμό και χωρίς χωροταξικό σχέδιο από μεγαλοεταιρείες και ξένα funds. Μήπως έρχονται τα τσιφλίκια του 21 αιώνα; Που πήγαν ή που και πότε και πόσα θα πάνε, στους νέους αγρότες, οι αγροτικές εκτάσεις που τυχόν θα απομείνουν από την απολιγνιτοποίηση;

Η Δυτική Μακεδονία από περιοχή λιγνίτη μετετράπη σε περιοχή ΑΠΕ. Γέμισαν πρίζες και ακτίνες τα βουνά, οι πλαγιές, οι αγροί . Που πάει η ρήτρα του1% των παραγωγικών εκτάσεων; Τι γίνεται με το κλίμα, με τα καθρεπτάκια που θα ανεβάσουν το θερμόμετρο στους  45βαθμούς, τι θα γίνει με την βιοποικιλότητα της περιοχής; Κατά τα άλλα όπως τονίζει η ΕΘΕΑΣ είναι αδικαιολόγητη η εξαίρεση του πρωτογενή τομέα στο σχέδιο προκήρυξη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση. Η γεωργία αποτελεί  τον καταλύτη της περιοχής. Κάποτε άκουσα από πολιτικό να λέει ότι οι ψήφοι της περιοχής μας, δεν φτάνουν τις ψήφους του δήμου Περιστερίου και όλοι ακούσαμε ότι οι κάτοικοι θα βρουν τι θα κάνουν μετά την απολιγνιτοποίηση! Με όλα αυτά που συμβαίνουν στη Δυτική Μακεδονία αναρωτιέμαι ποια θα είναι τα αποτελέσματα της κάλπης;

Στις 15/3/2023 διεξήχθησαν στην Ολλανδία οι περιφερειακές εκλογές. Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το νεοιδρυθέν λαϊκό αγροτικό κόμμα! Ένα κόμμα διαμαρτυρίας αγροτών, το ΒΒΒ (κίνημα αγρότη πολίτη) τάραξε το πολιτικό τοπίο στην Ολλανδία. Ένα κόμμα με επικεφαλής  την Καρολίν φαν ντερ πλας απέσπασε το 20% των ψήφων, πρώτη θέση σε όλες τις 12 περιφέρειες της χώρας, με 15 έδρες από τις 75 έδρες. (Θηριώδης νίκη του αγροτικού κινήματος, εκλογική αναταραχή, ανατροπή έγραφε ο τύπος). Δεν πρόκειται μόνο για τα νιτρικά λιπάσματα που πρέπει να μειωθούν, δεν είναι μόνο για το λουκέτο που ενέκρινε η κομισιόν κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, είναι για πολίτες που θεωρούν ότι δεν ακούγονται, δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα δηλαδή την αγροτική οικονομία τονίστηκαν από τους φορείς ΕΕ και της χώρας μας τα παρακάτω:

  • Είναι αναπόφευκτη η υλοποίηση του Green Deal (πράσινη συμφωνία) και η στρατηγική From farm to fork (από το αγρόκτημα στο πιάτο). Πως θα γίνει η μετάβαση στην πράσινη γεωργία.
  • Στην Ελλάδα έχουμε φυσικούς περιορισμούς.
  • Να είμαστε σε ετοιμότητα για τον αγροτικό ψηφιακό μετασχηματισμό. Να στηριχθούν τα μικρά αγροκτήματα.
  • Προτεραιότητα και έμφαση στην προαγωγή του συνεργατισμού. Στην Ελλάδα γίνεται διακίνηση προϊόντων μόνο στο 20% μέσω συνεταιρισμών, ενώ στην ΕΕ γίνεται το αντίστοιχο 60%.
  • Συμβουλευτική στήριξη για νέες συμπράξεις.
  • Οι αγρότες θα συνεργάζονται και θα συνεταιρίζονται γιατί έχουν μικρά αγροκτήματα για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διαπραγματευτούν καλύτερα.
  • Αύξηση παραγωγής μη ζωϊκών πρωτεϊνών από καλλιέργειες για μείωση διοξειδίου του άνθρακα λόγω κλιματικής αλλαγής.
  • Να αναπτυχθεί η ανανεωτική γεωργία.
  • Διασύνδεση της παραγωγής με μεταποίηση και τουρισμό.
  • Ερήμωση της περιφέρειας (αστικοποίηση) με συνέπεια να χάνεται η ύπαιθρος.
  • Στο μέλλον ο αγροτικός τομέας θα χρειαστεί να τρέφει πάνω από το επιπλέον 40% των ανθρώπων, η παραγωγή θα αυξηθεί 70% για να τραφεί ο κόσμος, το δε 68% θα αστικοποιηθεί.
  • Νέα κτηνοτροφία θα είναι κυτταρική κτηνοτροφία, γίνουν αντίγραφα προϊόντων π.χ κοτόπουλο θα παράγεται από βλαστοκύτταρα (για μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα άνθρακα).
  • Τετράπτυχο των παραπάνω // διάβρωση εδάφους-βιωσιμότητα-υδάτινοι πόροι -συνεταιρισμοί.

Στους Δελφούς έγινε κουβέντα για την τεχνητή νοημοσύνη. Η κ. Τριχοπούλου είπε ότι μεγαλύτερη επανάσταση η ανθρωπότητα δεν έχει δει από την τεχνητή νοημοσύνη. Την ζούμε, αλλά δεν την συνειδητοποιούμε. Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι η μεγάλη βόμβα αποπληθωρισμού που θα πλήξει την παροχή υπηρεσιών, αντί 20 ατόμων εργασία θα χρειαστεί 3-4 άτομα (Forbes).

Μοιραστείτε την είδηση