ΕΛΠΕ: Αίτημα προς την EBRD για δάνειο 75 εκατ. ευρώ στο mega-φωτοβολταϊκό στη Κοζάνη – Στις 16 Σεπτεμβρίου η απόφαση

2 Min Read

Χρηματοδότηση της τάξης των 75 εκατομμυρίων ευρών αιτείται η Ελληνικά Πετρέλαια με αίτημα της προς την Ευρωπαϊκή τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 204 MW στη Κοζάνη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τράπεζας.

Να σημειωθεί ότι το μέγεθος της επένδυσης φτάνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Η έγκριση της δανειοδότησης προσδιορίζεται για τις 16 Σεπτεμβρίου 2020.

Όπως αναφέρεται το έργο εντάσσεται στις πρωτοβουλίες πράσινης ανάπτυξης για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ενισχύοντας σημαντικά το ανανεώσιμο δυναμικό της χώρας. “Συνιστά κλειδί στα σχέδια απανθρακοποίησης της Ελλάδας, ιδιαίτερα ενόψει της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028.

Να θυμίσουμε ότι ο εν λόγω φωτοβολταϊκός σταθμός έχει χαρακτηριστεί ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μέσα στα πέντε μεγαλύτερα της “Γηραιάς Ηπείρου”. Εξαγοράστηκε από την Juwi Hellas, με την υπογραφή της συμφωνίας τον περασμένο Φεβρουάριο από την θυγατρική του Ομίλου, ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες.

Σε ότι αφορά την “πρακτική” σημασία του πάρκου, αυτό υπολογίζεται ότι θα καλύπτει τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών και θα εξοικονομήσει εκπομπές ρύπων 187.000 τόνων ετησίως.

Το έργο θα υλοποιηθεί από την Juwi Hellas, με το αμέσως επόμενο διάστημα να αναμένεται η ολοκλήρωση του σταδίου αδειοδότησης, όπως υπογραμμίζουν πηγές με γνώση του θέματος. Ως εκ τούτου, οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν περί τα μέσα του φθινοπώρου.

Μοιραστείτε την είδηση