«Εμφύλιος» Κοζάνης – Πτολεμαΐδας για άλλη μια φορά για την… ενδεχόμενη δημιουργία νέου νοσοκομείου

7 Min Read

Για άλλη μια φορά «εμφύλιος πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ Κοζάνης και Πτολεμαΐδας με αφορμή την…. ενδεχόμενη δημιουργία ενός Περιφερειακού Νοσοκομείου εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Κοζάνης που θα σημαίνει σύμφωνα με όσα γράφονται στην Εορδαία την «απαξίωση» του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας. Το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται πάντα ψηλά στην ατζέντα «αντιπαλότητας» των δυο πόλεων και με την παραμικρή αφορμή επανέρχεται στο προσκήνιο είτε από πλευράς Κοζάνης είτε Πτολεμαΐδας, με αυτούς που το θέτουν να νομίζουν ότι ο σχεδιασμός της υγείας τους ανήκει.
Μετά τις δηλώσεις του Δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα, πως η δημοτική αρχή προχωρά σε μελέτη σκοπιμότητας – βιωσιμότητας για την δημιουργία νέου περιφερειακού νοσοκομείου κοντά στον κόμβο της Εγνατίας Οδού στα Κοίλα, οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από πλευράς Πτολεμαΐδας είναι έντονες.

Η οργισμένη αντίδραση Καραβασίλη

Με ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μπροστά για την Εορδαία» Γιάννης Καραβασίλης, απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Κοζάνης τον κατηγορεί πως «προκαλεί».
Η ανάρτησή του έχεις ως εξής:
ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ!!!
Κύριε Δήμαρχε Κοζάνης Λάζαρε Μαλούτα.
ΑΛΛΟ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ. ΤΕΤΟΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ.
Την πρώτη φορά δεν σας απαντήσαμε, σεβόμενοι τα εσωτερικά σας θέματα των συνεργασιών.
Αλλά εσείς το συνεχίζετε μάλιστα με άκομψο τρόπο που ήδη η ευγένεια μας, θεωρείται αδυναμία που δεν σας απαντάμε, στις τοπικιστικές σας κορώνες.
Η υπόθεση της Υγείας στην Δυτική Μακεδονία μας αφορά εξίσου όλους, γιατί αφορά την υγεία μας. Θέμα που πρώτα θα πρέπει να συζητηθεί στα θεσμοθετημένα όργανα που συμμετέχετε, ΠΕΔ, Περιφερειακό Συμβούλιο κλπ.
Ανοίγετε εκ του πονηρού, ένα θέμα πολύ σοβαρό, που αφορά την υγεία μας, σε μια περίοδο που η Δυτική Μακεδονία δοκιμάζεται με την πολιτική της βίαιης απολιγνιτοποίησης και έχει ανάγκη από ενότητα, ενιαίος λόγος και θέσεις για να αποτρέψουμε την Ερήμωση, την Υποβάθμιση και την ανεργία.
Χωρίς να προηγηθεί ο σχετικός διάλογος και με την Ιατρική κοινότητα, εσείς επιχειρείτε με ύπουλο τρόπο να αποδημήσετε, το Στολίδι της Δυτικής Μακεδονίας το Περιφερειακό «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο, μάταιος κόπος.
Μην τα θέλετε όλα δικά σας!!!
Το μοντέλο του Αθηναϊκού κράτους, που καταδικάζετε, μην το εφαρμόζετε στην Δυτική Μακεδονία, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ!!!
Καταλαβαίνουμε την αδυναμία της θέσης σας, γι’ αυτό σας προσκαλούμε να περπατήσετε, τον δρόμο προς το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο είναι κοντά σας, μικρή απόσταση, δίπλα στην Εγνατία, στο κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας και μπορεί να καλύψει το σύνολο της περιοχής μας, διαθέτει τις καλύτερες κτιριακές υποδομές, με σύγχρονο Ελικοδρόμιο, με παράλληλη λειτουργία ιατρικών σχολών, που μπορεί να λειτουργήσει σε πανεπιστημιακό επίπεδο σε συνεργασία με τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία.
Ξέρετε εμάς χρόνια τώρα δεν μας δυσκολεύει η μετακίνηση μας στην Κοζάνη για όλες τις συναλλαγές, με τις δημόσιες υπηρεσίες. Ευκαιρία για καφέ με φίλους μας.
Εσείς γιατί τα θέλετε όλα δικά σας;
Απλά δεν θα σας επιστρέψουμε, να ακυρώσετε την δυναμική παρουσία και λειτουργία του «Μποδοσάκειου» Νοσοκομείου!

 

Παρέμβαση του Χαρίσιου Γκοβεδάρου

Η ανάρτηση του κ. Καραβασίλη συγκέντρωσε μέσα σε λίγη ώρα δεκάδες σχόλια από κατοίκους της Πτολεμαϊδας που κατηγορούν τον Δήμαρχο Κοζάνης πως τα «θέλει όλα δικά του». Πολύ λιγότερα είναι τα σχόλια που επικρίνουν την στάση του κ. Καραβασίλη μέσα στην πανδημία να τίθενται τέτοια ζητήματα.
Χθες το πρωί με ανάρτηση του στο Facebook o πολιτικός μηχανικός Χάρης Γκοβεδάρος επέλεξε να απαντήσει στον Γιάννη Καραβασίλη.
Η ανάρτηση έχει ως εξής:
Θλίψη και μόνο προκαλεί το ύφος και εκφράσεις του τύπου «εκ του πονηρού» ,»ύπουλο τρόπο» από αυτοδιοικητικό εξ Εορδαίας απευθυνόμενος στο Δήμαρχο Κοζάνης ο οποίος εκπροσωπεί όλους τους συνδημότες του στο Δήμο Κοζάνης, γιατί «έκανε το λάθος» να ομιλήσει για Περιφερειακό νοσοκομείο χωρίς πρώτα να τον ρωτήσει.
Θα ήταν πιο χρήσιμο, ως θεσμικός, να ήταν ενημερωμένος και να μην αναφέρεται σε μετατροπή του «Μποδοσάκειου» σε Πανεπιστημιακό νοσοκομείο το οποίο απαιτεί ταυτόχρονη ίδρυση Ιατρικής σχολής, κάτι το οποίο είναι εντελώς ανέφικτο όταν δίπλα μας υπάρχουν αντίστοιχες στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα.
Δικαίωμά του βεβαίως να θεωρεί ότι υπάρχει ήδη Περιφερειακό νοσοκομείο, αυτό του «Μποδοσακείου».
Όπως είναι και δικαίωμα της Κοζάνης και των κατοίκων της ένα σύγχρονο Γενικό νοσοκομείο και κανείς δε νομιμοποιείται να της το αρνηθεί και κανένα δε χρειάζεται να ερωτήσει. Έχει αργήσει τουλάχιστον δύο δεκαετίες.
Είναι ο σωστός χρόνος, αυτός που επέλεξε ο Δήμαρχος Κοζάνης για να διεκδικήσει την ανέγερση νέου νοσοκομείου για την Κοζάνη και να το κερδίσει τώρα και στα πλαίσια «ανταλλαγμάτων» για τη μεταλιγνιτική περίοδο.
‘Όμως ας απαλείψει τη λέξη «Περιφερειακό», αρκεί απλά ένα νέο νοσοκομείο Κοζάνης. ‘Έχει μαζί του όλους τους πολίτες της Κοζάνης, για να τελειώνει επιτέλους αυτή η στρεβλή και ατέρμονη ιστορία της προσθήκης πτερύγων στο «Μαμάτσειο» που επί της ουσίας καθυστερεί ή ακυρώνει έως σήμερα την ανέγερση νέου νοσοκομείου.
Η ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου συμβάλλει στη βελτίωση των ξενοδοχειακών υποδομών του νοσοκομείου, στις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών, στις συνθήκες εργασίας των Ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και στην εύκολη προσβασιμότητα. Όμως δε λύνει από μόνο του αυτόματα το πάγιο αίτημα των κατοίκων, την πλήρη στελέχωση όλων των κλινικών και τη λειτουργία ΜΕΘ. Εκεί βρίσκεται το πραγματικό στοίχημα και προηγείται σε βαρύτητα αυτού της ανέγερσης νέου Νοσοκομείου.
Θα ήταν χρήσιμο και εν όψει της κρίσιμης περιόδου που διανύει ο τόπος μας, να εκλείψουν οι μειοδοσίες τοπικισμού εκατέρωθεν κι από όπου κι αν προέρχονται, κυρίως όμως από τους θεσμικούς.
Σε θέματα υγείας δε χωρά τοπικισμός, δεν είναι όλα «μπάλες» και μάταιη αντιπαλότητα Κοζάνη-Εορδαϊκός.

 

Του Σωκράτη Μουτίδη

Μοιραστείτε την είδηση