Έν αναμονή της απομάκρυνσης των πυλώνων από τη νέα Ποντοκώμη

3 Min Read

Συνάντηση βουλευτή ΝΔ Αμανατίδη με τους κατοίκους για την υλοποίηση της απόφασης

Συνάντηση με το Τοπικό Συμβούλιο και κατοίκους της Ποντοκώμης είχε την Κυριακή ο βουλευτής Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αμανατίδης. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του βουλευτή, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την υπογειοποίηση των πυλώνων υπερύψηλής τάσης από το νέο οικισμό στη ΖΕΠ Κοζάνης.

Το θέμα των πυλώνων αποτελεί «αγκάθι» στην εξέλιξη των εργασιών και των κατασκευών των έργων υποδομής στο νέο οικισμό. Τα περίπου 150 οικόπεδα που βρίσκονται κάτω από τους πυλώνες, δεν μπορούν να δοθούν προς χρήση στους κατοίκους αν δεν προηγηθεί υπογειοποίηση της γραμμής που διέρχεται από το σημείο. Αρχικά ο ΑΔΜΗΕ είχε δεσμευτεί πως θα κατασκευάσει το έργο με δικούς τους πόρους, στη συνέχεια (μετά την απόσχιση από τη ΔΕΗ ΑΕ) επικαλέστηκε αδυναμία χρηματοδότησης και τώρα ανακοίνωσε (μέσω του βουλευτή Γιώργου Αμανατίδη) πως θα προχωρήσει – τελικά – στην υλοποίηση του έργου κόστους περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του για τη συνάντηση στην Ποντοκώμη, ο κ. Αμανατίδης μιλά για «θέματα του παρόντος και του μέλλοντος της Ποντοκώμης». Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν για την από 26 Ιανουαρίου 2023 απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία το έργο υπογειοποίησης των γραμμών υπερυψηλής τάσης, στη θέση του νέου οικισμού Ποντοκώμης, θα υλοποιηθεί από τον ΑΔΜΗΕ. Το κόστος θα ανακτηθεί από τις χρεώσεις Χρήσης Συστήματος ως έργο επέκτασης των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ. «Το ζητούμενο και επόμενος στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών υπογειοποίησης των γραμμών, σύμφωνα και με το πνεύμα της απόφασης» τόνισε ο κ. Αμανατίδης.

Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε, ήταν το τι θα γίνει με την εκκένωση της παλιάς Ποντοκώμης από τους κατοίκους. Η ΔΕΗ ζητά την απομάκρυνση από τον οικισμό μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 με τους κατοίκους να ζητούν παράταση μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα στο νέο οικισμό που καθυστερούν με ευθύνη όχι δική τους. Οι κάτοικοι ζήτησαν από τον κ. Αμανατίδη να παρέμβει για την αναστολή εκτέλεσης των εκδοθέντων διοικητικών πράξεων ή δικαστικών αποφάσεων αποβολής των κατοίκων από το χωριό.

Στο ίδιο πλαίσιο, ζητούν μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα στη νέα Ποντοκώμη, να συνεχίζει να λειτουργεί στον παλιό οικισμό το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο του χωριού.

 

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση