Μετά το Πάσχα οι οριστικές αποφάσεις για το νέο σταθμό του ΟΣΕ ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης

3 Min Read

Στα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε με κυβερνητικά στελέχη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας σε συνέντευξη τύπου που έδωσε το μεσημέρι στο κτίριο της Περιφέρειας στη ΖΕΠ.

Θετικές, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, είναι οι εξελίξεις αναφορικά με το φράγμα του Νεστορίου, τον ΟΣΕ και τις συνδέσεις στη Δυτική Μακεδονία, το χωροταξικό των ΑΠΕ, αλλά και τη δημοπράτηση του έργου για τη σήραγγα της Κλεισούρας.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, όπως ανέφερε ο κ. Κασαπίδης, δεσμεύτηκε πως τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου θα ανακοινώσει την απόφαση για τον τρόπο υλοποίησης του έργου του φράγματος Νεστορίου.

Σε σχέση με τη σήραγγα της Κλεισούρας, ο κ. Κασαπίδης επιβεβαίωσε αυτό που έγραφε χθες ο «Χ» πως έχουν υποβληθεί τέσσερις προσφορές από μεγάλες εταιρείες και πως το έργο θα ξεκινήσει πιθανόν μετά το τέλος του καλοκαιριού.

Για την αποκατάσταση της σύνδεσης Κοζάνης-Πτολεμαΐδας και το νέο επιβατικό σταθμό

Συναντήσεις είχε ο κ. Κασαπίδης και με τους Υφυπουργούς Μιχάλη Παπαδόπουλο και Γιώργο Καραγιάννη, με τους οποίους συζήτησε το θέμα του ΟΣΕ. Ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως είναι κοινός τόπος ότι είναι υποχρέωση του ΟΣΕ και της ΔΕΗ να αποκαταστήσουν τη σύνδεση Πτολεμαΐδας-Κοζάνης.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του επιβατικού σταθμού, ο κ. Κασαπίδης είπε ότι υπάρχει δέσμευση από την προγραμματική σύμβαση Δήμου-ΟΣΕ να γίνει ο σταθμός μέσα στην πόλη, αλλά θα υπάρξουν συζητήσεις και οριστικές αποφάσεις αμέσως μετά το Πάσχα για τη χωροθέτηση του, πιθανόν και εκτός πόλης, στα Κοίλα.

Αν μείνει ο επιβατικός σταθμός μέσα στην πόλη, τότε πρόταση του Περιφερειάρχη, σύμφωνη και με τη θέση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, είναι να γίνει ισόπεδη διάβαση.

Θετικές οι εξαγγελίες του πρωθυπουργός για παράταση των λιγνιτικών μονάδων

Ο κ. Κασαπίδης χαρακτήρισε θετικές τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, αλλά και τα θέματα υδρογόνου, για το οποίο έχει δεσμευθεί πως θα το αναλάβει προσωπικά. Σχετικά με το ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ, το οποίο ήταν μέσα στις 15 προτάσεις του περιφερειακού συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι αναμένεται να βγει σε διαβούλευση.

Αναμένεται, επίσης, η κοινή υπουργική απόφαση για την αποζημίωση των αγροτών, οι οποίοι επλήγησαν το 2021 λόγω του παγετού, ενώ για το σύνολο των νέων γεωργών η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εξασφάλισε 40 εκ. ευρώ. Μετά τη νέα κατανομή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα δοθούν επιπλέον 9.6 εκ. ευρώ με την τήρηση της ρήτρας δίκαιης μετάβασης και θα καλυφθούν και οι 1.062 αιτήσεις των νέων αγροτών.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο αίτημα παραχώρησης ακινήτων προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία ανήκουν στο Υπουργείο, όπως το κτίριο του ΚΕΓΕ στη Λευκόβρυση και το αγρόκτημα της Γεωπονικής Σχολής στη Φλώρινα.

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

ΦΩΤΟ ΑΠΕ ΜΠΕ

Μοιραστείτε την είδηση