Από τη 1 έως τις 11 Ιουνίου, ο «θεσμός» των γιορτών πολιτισμού του Βοϊου
Η φετινή διοργάνωση «Πέλεκον», έχει ως κεντρικό θέμα, το θρύλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με σύνθημα «η μνήμη δε γκρεμίζεται». Πρόκειται για ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με πληθώρα δράσεων. Οι συγκεκριμένες γιορτές, έχουν καθιερωθεί στην τοπική κοινωνία και συμβάλλουν στην προβολή του τόπου, αλλά και του πολιτισμού μας. Θα διεξαχθούν από την 1η έως και τις 11 Ιουνίου στον Πελεκάνο, τη Σιάτιστα, την Εράτυρα, το Μικρόκαστρο και το Σισάνι.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι ποικιλόμορφο και πλούσιο. Περιλαμβάνει την παρουσίαση ερευνητικών εργασιών για την ιστορία και το πολιτιστικό απόθεμα του Βοΐου, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής, ξυλογλυπτικής, αγγειοπλαστικής, μουσικές παραστάσεις, ημερίδα, ομιλίες, συναυλίες και παραδοσιακά γλέντια κ.α.
«Η νοσταλγία και η αγάπη για το γενέθλιο τόπο, ήταν το κίνητρο για να οργανώσουμε τις γιορτές Πέλεκον», τόνισε η υπεύθυνη της διοργάνωσης, κ. Θεοδώρα Λειψιστινού. Στη συνέχεια ανέφερε πως ο στόχος όλων των συνδιοργανωτών, ήταν κοινός και ήταν η ανάδειξη της περιοχής του Βοΐου, που έχει ένα «βαθύ» παρελθόν.
Η Κατερίνα Δαδαμόγια, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ανέφερε πως τα χωριά του Βοΐου, επιβεβαιώνουν την ιστορική τους συνέχεια, μέσα από τις δράσεις πολιτισμού που διοργανώνονται στο πλαίσιο της διοργάνωσης. «Αυτό το δεκαήμερο εκδηλώσεων, θα έχουν την ευκαιρία, τόσο οι κάτοικοι της περιοχής, όσο και οι επισκέπτες, να έρθουν σε επαφή, με την ανυπέρβλητη φυσική ομορφιά του Βοΐου, αλλά και με τη μοναδική φιλοξενία των κατοίκων» σημείωσε η ίδια. Επίσης, σημείωσε πως η επιτυχία της διοργάνωσης, διαχρονικά, οφείλεται στην αγάπη και το μεράκι, όλων των ανθρώπων που διοργανώνουν και συμμετέχουν, τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις.
Η Στεργιάννη Μπύρου, γραμματέας του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Σισανίου, ανέφερε πως ο επίλογος των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία του Σισανίου, όπου και θα παρουσιαστεί το έθιμο της «ρόκας». Πρόκειται για ένα έθιμο, του οποίου οι ρίζες είναι από την Τουρκοκρατία, σχετίζεται με τη γονιμότητα και υποδηλώνει το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης, καθώς γίνεται τη δεύτερη μέρα του Πάσχα.
Το «Πέλεκον», το οποίο έγινε «Πέλκα», και σήμερα Πελεκάνος, έρχεται από το βαθύ παρελθόν και αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα μακεδονικά τοπωνύμια, με προέλευση το σχήμα «πέλεκυς-πελεκώ» και από το «Πέλλα-πέτρα». Η επιτροπή τοπωνυμίων το 1927 άλλαξε το όνομα στο σύγχρονο Πελεκάνος, έχοντας στο νου τους ομώνυμους ξακουστούς μαστόρους πέτρας του χωριού.
Διοργανωτές των εκδηλώσεων για το 2023, είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Βοίου, ο Σύλλογος Πελκιωτών Θεσσαλονίκης «ο Μύριχος», η Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων, η Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης, η Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα και οι τοπικοί σύλλογοι Πέλκας και Σισανίου.
Θένια Βασιλειάδου