Ένα φανταστικό ταξίδι, της μαθήτριας Ευαγγελίας Χατζηδάμου *

4 Min Read

ΟΝΕΙΡΑ ΨΥΧΩΝ

Τι είναι τα Όνειρα Ψυχών; Δύο λέξεις χίλιες σημασίες. Σ’ αυτήν εδώ τη στήλη οι μαθητές και οι μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης μοιράζονται τα όνειρα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους μέσα από τα δικά τους ποιήματα, διηγήματα και άρθρα.

 

Ένα φανταστικό ταξίδι

 

Είναι μια ηλιόλουστη, σχολική μέρα της άνοιξης. Τα παιδιά όλων των ηλικιών έχουν ήδη καταφτάσει στο σχολείο της γειτονιάς τους, μαζί με τον δεκατριάχρονο νεαρό Ιμπραήμ, ο οποίος, παρόλο που δεν του αρέσει η ιδέα του πρωινού ξυπνήματος, σήμερα έχει καλή διάθεση. Αυτό, βέβαια, συμβαίνει γιατί σήμερα είναι η μέρα που το σχολικό του πρόγραμμα περιλαμβάνει και το μάθημα της γεωγραφίας.

Ύστερα από τρεις διδακτικές ώρες, οι οποίες φάνηκαν σαν να κράτησαν αιώνες, πλησιάζει η τέταρτη ώρα, η τελευταία, και το μάθημα της γεωγραφίας. Με το χτύπημα του κουδουνιού τα παιδιά κάθονται στα θρανία τους και ετοιμάζονται για το σαραντάλεπτο μάθημα που θα ακολουθήσει. Ο Ιμπραήμ, γεμάτος ανυπομονησία και κέφι, έχει ήδη βγάλει το βιβλίο του και περιμένει να έρθει η δασκάλα, για να ξεκινήσει το μάθημα.

Μετά από δύο λεπτά εμφανίζεται η δασκάλα της γεωγραφίας, κρατώντας έναν παγκόσμιο χάρτη. Χαιρετάει τα παιδιά με χαρά και τους ανακοινώνει το σημερινό θέμα, το οποίο είναι «Χώρες της Γης και κουλτούρες». Από όλη την τάξη ακούγονται χαρμόσυνα επιφωνήματα και επικρατεί ένα κλίμα ευδιάθετο, καθώς το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται να τραβάει την προσοχή και το ενδιαφέρον των μαθητών. Χωρίς, λοιπόν, επιπρόσθετες καθυστερήσεις, η δασκάλα αρχίζει το μάθημα και, ενώ υπάρχουν διάσπαρτοι ψίθυροι και ο μονόλογος της δασκάλας, ο Ιμπραήμ καταφέρνει να χαθεί στη φαντασία του και σ’ έναν δικό του, μοναδικό κόσμο. Φαντάζεται τον εαυτό του ταξιδιώτη, με μόνα εφόδια μια φωτογραφική μηχανή και έναν χάρτη, από αυτούς που είχαν οι πειρατές.

Ξεκινάει το ταξίδι του από τον ευρωπαϊκό χώρο, από μια χώρα κοντά στη δική του, την Ελλάδα. Παίρνει αρχικά ένα καράβι, για να απολαύσει να κρυστάλλινα και καθαρά νερά, και ύστερα ένα αεροπλάνο, για να περάσει πάνω από τα βουνά και τις καταπράσινες πεδιάδες. Μετά κάνει μια σύντομη στάση στη Θεσσαλονίκη, πόλη της βόρειας Ελλάδας, για να γευτεί μερικά από τα ελληνικά παραδοσιακά φαγητά, όπως το παστίτσιο και τον μουσακά, όσο και ζουμερά ψάρια και κρέατα της σχάρας, για παράδειγμα την τσιπούρα και το σουβλάκι. Δεν μπορούσε, ωστόσο να παραλείψει και μια επίσκεψη σε κάποια από τα διάσημα και αξιομνημόνευτα μνημεία της Ελλάδας, σαν την Ακρόπολη και τους Δελφούς στη Στερεά Ελλάδα, τα Μετέωρα στη Θεσσαλία, τον Μυστρά και την Επίδαυρο στην Πελοπόννησο.

Ύστερα, κατευθύνεται προς τη Νορβηγία, μια χώρα στη Σκανδιναβική Χερσόνησο της Ευρώπης. Μεγάλη εντύπωση τού κάνει το παράξενο γεωγραφικό έδαφος στις ακτές της χώρας, τα λεγόμενα φιόρδ, γι’ αυτό και παίρνει μια βάρκα, με σκοπό να τα δει από κοντά. Έπειτα, επισκέπτεται τα βουνά στο εσωτερικό της Νορβηγίας, για να κάνει σκι στο λιγοστό χιόνι που έχει απομείνει από τον βαρύ χειμώνα που πέρασε, αλλά και για να δει από κοντά το Βόρειο Σέλας. Εκεί παρατηρεί ζώα, τα οποία δεν είχε γνωρίσει σε τόσο κοντινή απόσταση μέχρι τώρα, όπως ταράνδους, λευκούς λύκους, κουκουβάγιες και θαλάσσιους ίππους.

Και το ταξίδι του συνεχίζεται…

 

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

 

*Η μαθήτρια του Α6 τμήματος

του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης       

 

Μοιραστείτε την είδηση