Ένα μέλλον με λιγότερα πρέπει. Της Ειρήνης Τσιτυρίδου, μαθήτριας του Γ7 του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης

2 Min Read

Τι είναι τα Όνειρα Ψυχών; Δύο λέξεις χίλιες σημασίες. Σ’ αυτήν εδώ τη στήλη οι μαθητές και οι μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης μοιράζονται τα όνειρα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους μέσα από τα δικά τους ποιήματα, διηγήματα και άρθρα.

 

Ένα μέλλον με λιγότερα πρέπει

Η ανθρωπότητα, όσο κι αν προσπαθεί να επουλώσει πληγές –που δημιουργεί ο ίδιος ο άνθρωπος– δεν το έχει καταφέρει σε ικανοποιητικό βαθμό.  Όσοι αγώνες κι αν γίνουν, όσα κινήματα κι αν δημιουργηθούν, οι σκοταδιστικές αντιλήψεις υπάρχουν.

Οι γυναίκες, ως γνωστόν, πρέπει να σπουδάσουν και να παντρευτούν, για να είναι επιτυχημένες και χαρούμενες· πρέπει να έχουν έναν σωματότυπο ιδανικό, να καλύψει τα θέλω ενός άντρα· πρέπει να έχουν ωραίο λεξιλόγιο και τρόπους, για να μη δαχτυλοδειχτούν από την κοινωνία· και πολλά ακόμη πρέπει, που είναι αμέτρητα, και αν το καλοσκεφτείς, ακόμη και συ ο ίδιος πιστεύεις σε μερικά απ’ αυτά.

Ήρθε η ώρα που τα social media πρέπει να δείξουν την αλήθεια, σώματα ανθρώπινα και λιγότερο επεξεργασμένα. Αγόρια με περισσότερη κατανόηση, σεβασμό  και απομάκρυνση από τις πατριαρχικές αντιλήψεις.

Το φαινόμενο του σεξισμού και το γεγονός ότι η γυναίκα είναι έρμαιο ποδηγέτησης από τον άντρα μπορεί να αντιμετωπιστεί απ’ όλους εμάς, απ’ τον τρόπο σκέψης μας και από την αλλαγή μερικών πιστεύω μας. Μπορεί να δημιουργηθεί ένα μέλλον, που πραγματικά αξίζει στον άνθρωπο, διότι ήδη γίνονται μικρά βήματα και υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ισότιμα άνδρες και γυναίκες. Ένα μέλλον ίσως με περισσότερη ελευθερία, λιγότερη κριτική και σίγουρα με αρκετή αποδοχή.

Πιστεύεις ότι ήρθε η ώρα να συμβάλλεις και εσύ στην αλλαγή αυτή;

 

Η μαθήτρια του Γ7 τμήματος

του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης       

Ειρήνη Τσιτυρίδου

Μοιραστείτε την είδηση