Ένα βήμα πιο κοντά στο δικό του campus βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μετά την υπογραφή της σύμβασης

5 Min Read

Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκεται η Δυτική Μακεδονία στην απόκτηση ενός σύγχρονου πανεπιστημιακού campus, καθώς την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρικό κλίμα η υπογραφή της σύμβασης για την ανέγερση της Πανεπιστημιούπολης Δυτικής Μακεδονίας απο τον Περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Α. Τουρλιδάκη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου κοινοπραξίας Σ. Ψουνόπουλο.

“Πρόκειται για μια ιστορική μέρα” τόνισε ο Θ. Καρυπίδης, ενώ αναφερόμενος στα όσα προηγήθηκαν δήλωσε “στην κινδυνολογία για το αν θα τα καταφέρουμε, απαντήσασμε με στρατηγική, ενότητα και ομοψυχία. Δυσκολίες υπήρξαν, με την τεκμηρίωση, όμως, της αξίας του Πανεπιστημίου, που είναι ένας χώρος γνώσης, δημιουργίας και προοπτικής για τη χώρα και τα Βαλκάνια, δώσαμε την καλύτερη απάντηση”.

- Advertisement -

Ο Θ. Καρυπίδης, μάλιστα, ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πρόσκληση και για τις πανεπιστημιακές υποδομές στη Φλώρινα, λέγοντας χαρακτηριστικά “η Δυτική Μακεδονία θα διαθέσει πόρους στην ακριτική Φλώρινα που παράγει γνώση και βγάζει επιστήμονες, δίνοντας της αυτό που της αξίζει”.

Εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ο πρύτανης Αντώνης Τουρλιδάκης αναφέρθηκε σε μια μεγάλη μέρα, λέγοντας χαρακτηριστικά “το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, μέσα σε 13 χρόνια ζωής, έχει καταφέρει να προχωρήσει σημαντικά σε αρκετά θέματα. Η υπογραφή της σύμβασης κυρώνει την ισχυρή βούληση της τοπικής κοινωνίας να στηρίξει το Πανεπιστήμιο. Η έναρξη θα σηματοδοτήσει την εδραίωση της Πολυτεχνικής Σχολής στην Κοζάνη και θα δημιουργήσει ισχυρή βάση για το ακαδημαϊκό έργο και προοπτική για την προσέλκυση επιστημονικού δυναμικού στην περιοχή”. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε ο Α. Τουρλιδάκης στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για την “πολιτική του προσήλωση στην ανάπτυξη του οράματος και το προσωπικό ενδιαφέρον και την επιθυμία του να βοηθήσει στην υλοποίησή του”.

“Είναι μια ιδιαίτερη μέρα για τους Δυτικομακεδόνες , καθώς πλέον είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην Πανεπιστημιούπολη” δήλωσε ο Γ. Δακής, επί θητείας του οποίου ξεκίνησε η διαδικασία, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που ανέκυψαν στην πορεία σε σχέση με το ιδιοκτησιακό κι άλλα ζητήματα.

Για ιστορική μέρα έκαναν λόγο τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Πλακεντάς, όσο και ο προκάτοχός του Γ. Σόκουτης, αναφερόμενοι σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό έργο που θα δώσει πνοή.

Για μια προσπάθεια που πρέπει να πιάσει τόπο έκανε λόγο ο Λευτέρης Ιωαννίδης.

Απο την πλευρά της αναδόχου κοινοπραξίας, ο Σ. Ψουνόπουλος τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να υπάρξει συνέπεια σε προϋπολογισμούς και χρονοδιαγράμματα. Να σημειωθεί ότι την κοινοπραξία αποτελούν οι ντόπιοι εργολάβοι Γιώργος Ναθαναηλίδης της ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ, Γιώργος Μαρκογιαννάκης της ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΤΕΒΕ και ο Σάκης Ψουνόπουλος της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΤΕ που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να φέρουν εις πέρας ένα σύνθετο και μεγάλο έργο.

Το έργο θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, ως πιστοποιημένου φορέα, για λογαριασμό του Πανεπιστημίου που είναι ο «κύριος του έργου», στον οποίο θα παραδοθεί για χρήση μετά το πέρας της κατασκευαστικής φάσης.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δύο βασικών κτιριακών συγκροτημάτων, του συγκροτήματος της διοίκησης, και του συγκροτήματος της εκπαίδευσης. Το κτίριο διοίκησης αναπτύσσεται σε πέντε επίπεδα πάνω από το έδαφος και ένα επίπεδο υπογείου. Το κτιριακό συγκρότημα εκπαίδευσης αποτελείται από ένα κτίριο υποδοχής και γραφείων και δύο όμοια κτίρια με χώρους εργαστηρίων και διδασκαλίας. Συνολικά στο συγκρότημα που αφορά στο χώρο διδασκαλίας θα υπάρχουν 15 αίθουσες διδασκαλίας, 13 αίθουσες εργαστηρίων, 2 αίθουσες εργαστηρίων υπολογιστών, 2 αμφιθέατρα διδασκαλίας, 3 αίθουσες σεμιναρίων. Το συνολικό μεικτό εμβαδόν των κτιρίων είναι 16.572,43 μ2, ενώ των υπογείων 7.151,13 μ2.

Το έργο του Πανεπιστημίου είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020,με συνολικό προϋπολογισμό 48.600.592,00 €., εκ των οποίων ποσοστό 80% συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το 20% από Εθνικούς πόρους και θα ολοκληρωθεί σε 36 μήνες.

Παρόντες στην υπογραφή ήταν οι αντιπεριφερειάρχες Σ. Μπίρος, Θ. Ζυμπίδης, Μ. Καλαϊτζόπουλος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Π. Αργυριάδης, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι Κ. Ιωαννίδης και Ηλ. Κάτανας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μοιραστείτε την είδηση