Εναλλακτική πρόταση ή τίποτα για την Ακρινή

5 Min Read

Τι περιλαμβάνει η take it or leave it πρόταση της κυβέρνησης

Για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2020, η κυβέρνηση συγκεκριμενοποίησε την εναλλακτική της μετεγκατάστασης της Ακρινής πρόταση της. Το εναλλακτικό σχέδιο ακούστηκε για πρώτη φορά από τον τότε Υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη κατά την επίσκεψή του στην Ακρινή. Στην συνέχεια ο σημερινός Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είχε δεσμευτεί να παρουσιάσει την πρόταση τον Σεπτέμβριο του 2021 στο χωριό, κάτι που δεν έγινε. Τελικά, ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη, «άνοιξε τα χαρτιά» της κυβέρνησης για το θέμα, διαμηνύοντας στους κατοίκους πως καλούνται να αποφασίσουν αν θα επιλέξουν τη συγκεκριμένη
πρόταση ή θα παραμείνουν στον οικισμό, έτσι όπως ακριβώς είναι.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η πρόταση προς τους κατοίκους περιλαμβάνει τα εξής:

– Κατασκευή και απόδοση σε μια ενεργειακή κοινότητα, στην οποία μέτοχοι θα είναι οι κάτοικοι της Ακρινής της λειτουργίας και των εσόδων ενός φωτοβολταϊκού σταθμούς ισχύος 20 MW.

– Ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κατοικιών της Ακρινής (από το πρόγραμμα Εξοικονομώ του ΥΠΕΝ και από πόρους του Πράσινου Ταμείου, σε συνεργασία με τον Δήμο Κοζάνης και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με αξιοποίηση του ΠΕΠ).

– Αναβάθμιση των υποδομών (δρόμοι, ύδρευση, αποχέτευση, δημόσιοι χώροι κλπ) και δημιουργία ενός πρότυπου «πράσινου» οικισμού.

– Εγκατάσταση και κατασκευή φωτοβολταϊκών στις κατοικίες έως 6 kW και εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού για τη μείωση των ηλεκτρικών καταναλώσεων των κατοικιών.

– Κατάρτιση των κατοικιών της Ακρινής σύμφωνα με τις απαιτούμενες νέες δεξιότητες.

– Δημιουργία ενός Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογικής Καινοτομίας για τις νέες και τους νέους της Ακρινής με σκοπό την επαγγελματικής του υποστήριξη.

– Δημιουργία επιχειρηματικής βιοτεχνικής και βιομηχανικής ζώνης σε μικρή απόσταση από τον οικισμό προκειμένου να εγκατασταθούν νέες τεχνολογικά προηγμένες επιχειρήσεις με την στήριξη του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και να δημιουργηθούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, μεταξύ άλλων, και στους κατοίκους της Ακρινής.


Το υπουργείο υπολογίζει πως το όφελος σε 450 οικογένειες-σπίτια της Ακρινής θα είναι:
– 5.422 ευρώ από τα έσοδα του φωτοβολταϊκού σταθμού και την εξοικονόμηση από το net metering
– 56.109 ευρώ από τις ενεργειακές επενδύσεις που θα επιδοτηθούν και
– 34.000 ευρώ από τις δράσεις για την βελτίωση ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων
Στην συνάντηση του κ. Παπαθανάση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Ακρινής, συμμετείχαν οι κυβερνητικοί βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμαρχος Κοζάνης.

«Η Ακρινή είναι ένας οικισμός που είχε προβλεφθεί να μετεγκατασταθεί και έμεινε πίσω σε έργα υποδομής. Σήμερα είναι μια άλλη εποχή. Είμαστε μια δημοκρατική κοινωνία και οι κάτοικοι πρέπει να τη συζητήσουν και να την αναλύσουν. Θεωρώ πως είναι μια πολύ καλή πρόταση και αναπτυξιακή» δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης.

«Μετά από 11 χρόνια αναμονής, οι κάτοικοι βλέπουν μια πρόταση. Περιέχει αρκετά νέα δεδομένα και θα πρέπει να συζητηθεί και να εξειδικευτεί με ποσοτικά δεδομένα και να λάβουν οι πολίτες την απόφαση τους μέσα στον ερχόμενο μήνα. Όποια και να είναι η απόφαση των κατοίκων θα προχωρήσουμε προς τα εμπρός» είπε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.


«Η πρόταση που ανακοινώθηκε είναι υπό αξιολόγηση. Θα πρέπει να αξιολογηθεί και να αποφασίσει ο κόσμος για το τι θέλει» είπε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ακρινής Χάρης Καζαντσίδης.


«Η πρόταση της κυβέρνησης δεν μας καλύπτει, γιατί αυτόματα απορρίπτει την μετεγκατάσταση, το οποίο αποτελεί το πάγιο αίτημά μας. Δώσαμε αγώνα τόσα χρόνια και δεν μπορούμε να δεχτούμε την πρόταση. Ο νόμος δεν έχει λήξει γι’ αυτό κι ζητούμε το δίκιο μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στην Ευρώπη» είπε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής Κώστας Πουτακίδης.

«Επιτέλους η πολυαναμενόμενη πρόταση έρχεται στο τραπέζι να τη συζητήσουμε. Κατά την γνώμη μου έχει θετικά στοιχεία, αλλά μετά τις διευκρινήσεις, συμπληρώσεις και αντιπροτάσεις που θα γίνουν, οι κάτοικοι της Ακρινής θα πρέπει να πάρουν τις τελικές αποφάσεις» είπε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.


«Θεωρώ ότι η εξέλιξη μας αφήνει ευχαριστημένους. Επιτέλους, θα συζητήσουμε με τους κατοίκους τι θέλουμε για να συνεχίσουμε την ζωή μας» είπε ο τοπικός σύμβουλος Ακρινής Μπάμπης Πουτογλίδης.

Σωκράτης Μουτίδης xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση