Έναν ακόμα πανελλήνιο αγώνα αγωνιστικής αναρρίχησης διοργανώνει το «Vertical Zone Climbing Wall»

7 Min Read

Στόχος είναι να αναδειχθεί και να αγαπηθεί η αναρρίχηση στην πόλη μας

Το 32ο Κύπελλο Αγωνιστικής Αναρρίχησης και τις προ αγωνιστικές κατηγορίες θα φιλοξενήσει σήμερα και αύριο η πίστα αναρρίχησης της Κοζάνης, Vertical Zone Climbing Wall, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης.

Πρόκειται για τον δεύτερο πανελλήνιο αγώνα που φιλοξενείται από το γυμναστήριο Vertical Zone Climbing Wall μέσα σε ένα μήνα και τον τρίτο έως τώρα καθώς το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου φιλοξένησε το 32ο Κύπελλο Αγωνιστικής Αναρρίχησης ενώ τον Μάρτιο του 2023 είχε φιλοξενήσει το 34ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αγωνιστικής Αναρρίχησης ( αγώνισμα Boulder) και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πίστες αναρρίχησης Boulder στη χώρα. Επίσης, έχουν συνεργασία με την Εθνική Ομάδα και πέρυσι φιλοξένησαν το camp της όπου οι αθλητές της Εθνικής ομάδας ήρθαν στην πόλη μας και έκαναν τις προπονήσεις τους.

Τα στελέχη του 32ου Κυπέλλου Αγωνιστικής Αναρρίχησης που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου.

Το 32ο Κύπελλο Αγωνιστικής Αναρρίχησης στις αρχές Μαρτίου είχε περίπου 100 συμμετοχές με αθλητές από όλη την Ελλάδα ενώ οι συμμετοχές είναι για αυτό το σαββατοκύριακο είναι 140 με παιδιά από 7 έως 12 ετών, αυτό σημαίνει πως μαζί με τους προπονητές και τους γονείς θα είναι στην πόλη μας γύρω στα 500 άτομα, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα και πρόκειται για κάτι που συμβάλλει στον αθλητικό τουρισμό στην περιοχή μας, που τόσο το έχει ανάγκη. 

Οι ιδιοκτήτες του γυμναστηρίου Vertical Zone Climbing Zone, Αντώνης Λιάμπας (αριστερά) και Νίκος Βλάχος (δεξιά)

Οι ιδιοκτήτες του Vertical Zone Climbing Wall, Αντώνης Λιάμπας και Νίκος Βλάχος, μίλησαν στο «Χ» για τους αγώνες, την αναρρίχηση, το γυμναστήριο, τα όνειρα τους και έναν εναλλακτικό τρόπο άθλησης που συνδυάζει τη γυμναστική με τη διασκέδαση ενώ απαιτείται και η ταυτόχρονη χρήση του μυαλού και του σώματος. Οι ίδιοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από την έως τώρα συμμετοχή και το feedback που έχουν από την Ομοσπονδία, από γονείς, αθλητές και προπονητές είναι πολύ θετικό. «Το θετικό είναι πως οι αγώνες που γίνονται στην Κοζάνη, προς το παρόν είναι καλοί αγώνες. Άτομα από όλη την Ελλάδα μας δίνουν συγχαρητήρια. Προπονητές από την Αθήνα όπου γίνονται οι περισσότεροι αγώνες, μας δίνουν τα χέρια» τόνισε ο Αντώνης και ο Νίκος συμπλήρωσε «ακούν για αγώνες στην Κοζάνη και θέλουν να έρθουν και για αυτό υπάρχει αυτή η συμμετοχή. Ξέρουν ότι η οργάνωση θα είναι καλή και μας βοηθάει ο χώρος, γιατί οι περισσότερες πίστες στην Ελλάδα είναι πιο κλειστές. Δεν τα κάνουμε όλα εμείς, τα παιδιά που έρχονται και στήνουν την πίστα είναι από την Ομοσπονδία».

Η διοργάνωση ενός πανελλήνιου αγώνα δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς απαιτούνται πολλές ώρες στο γυμναστήριο, το οποίο παραμένει κλειστό για μια εβδομάδα. Οι ίδιοι «επενδύουν» στο ότι θέλουν να γνωρίσει η πόλη μας αυτό το άθλημα, να το αγαπήσει και να ανέβει πανελλαδικά, καθώς δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα και ιδίως στην περιοχή μας, ενώ στο εξωτερικό συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. 

Ο Νίκος έχει αναλάβει το προπονητικό και γυμναστικό κομμάτι ενώ ο Αντώνης ως χομπίστας αναρριχητής έχει αναλάβει το ψυχαγωγικό κομμάτι και ασχολείται κυρίως με τα παιδιά. Όπως εξηγούν, οι αθλητές δεν πρέπει να γνωρίζουν τις διαδρομές, υπάρχουν «προκλήσεις» και κάθε αγώνας πρέπει να είναι διαφορετικός. Μιλώντας για το προπονητικό κομμάτι ο Νίκος σημείωσε πως ο αθλητής πρέπει να είναι ολοκληρωμένος, έχοντας δύναμη, ευλυγισία και καλό συντονισμό κινήσεων. «Ένας ενήλικας αντί να πάει στο γυμναστήριο του μπορεί να ασχοληθεί με την αναρρίχηση που είναι ένα ενδιαφέρον άθλημα και πρέπει να κάτσεις να σκεφτείς για να βρεις τη σωστή διαδρομή, πρέπει να παίξεις με αυτά που ξέρεις, με την τεχνική σου, να ανακαλύψεις το σώμα σου για να καταφέρεις να βγάλεις τη διαδρομή και αυτό είναι ένας παράγοντας που το κάνει όμορφο και ενδιαφέρον άθλημα» υπογράμμισε ο Αντώνης.

Το γυμναστήριο υπάρχει από τον Δεκέμβρη του 2021 και ασχολούνται κυρίως με την αγωνιστική αναρρίχηση και το Boulder, δηλαδή την αναρρίχηση σε χαμηλό ύψος, χωρίς σχοινιά και με ειδικά στρώματα στο έδαφος. Υπάρχουν τμήματα παιδικά (3 ετών και άνω) και ενηλίκων (χωρίς ηλικιακό περιορισμό), ενώ κάθε σαββατοκύριακο διοργανώνονται εναλλακτικά παιδικά – διαδραστικά πάρτι, όπου υπάρχουν δραστηριότητες σε συνδυασμό με την αναρρίχηση. «Η ανταπόκριση από τον κόσμο είναι πολύ θετική γιατί επί δύο ώρες τα παιδιά παίζουν συνέχεια και συνδυάζεται με την αναρρίχηση» σημειώνουν. Όπως εξηγούν, στην αναρρίχηση το σώμα προσαρμόζεται πολύ γρήγορα. «Ο ανταγωνιστής σου σε αυτό το άθλημα είναι ο εαυτός σου. Πρέπει να είσαι καλύτερος κάθε φορά από τον ίδιο σου τον εαυτό» τόνισε ο Νίκος. 

Οι στόχοι και τα όνειρα τους είναι να δείξουν και να αναδείξουν την αγωνιστική αναρρίχηση στην πόλη της Κοζάνης, να την αγαπήσει ο κόσμος, να μεγαλώσει το εύρος στους ενήλικες και τα μικρά παιδιά που τους τα εμπιστεύονται οι γονείς τους, να τα πάνε όσο το δυνατόν καλύτερα. «Μεγάλος μας στόχος είναι να φτάσουμε την αναρρίχηση στα υψηλά επίπεδα που είναι στο εξωτερικό, ιδίως αφότου έχει αναγνωριστεί ως Ολυμπιακό άθλημα». Ενώ αυτό που τους ευχαριστεί περισσότερο στη δουλειά τους είναι η τριβή με τα παιδιά. «Βλέπεις πράγματα σε ένα παιδί που ένας ενήλικας μπορεί να προσπαθήσει καιρό για να το κάνει, όπως είναι η αντίληψη που έχουν πάνω στον τοίχο και η ισορροπία» σημείωσε ο Νίκος και ο Αντώνης συμπλήρωσε «είναι ωραίο να σε παίρνουν τηλέφωνο οι γονείς παιδιών που έφυγαν και να σου λένε πρέπει να συνεχίσουμε γιατί είναι πολύ ωραίο άθλημα. Είναι ωραίο να τελειώνεις το μάθημα και να βλέπεις τα παιδιά χαρούμενα και χαμογελαστά, έχοντας ξεπεράσει τους φόβους τους. Εκεί καταλαβαίνεις ότι έχεις κάνει κάτι καλά». 

Τέλος, στις 15 Ιουνίου θα διοργανώσουν έναν ακόμα αγώνα, διασυλλογικό αυτή τη φορά, ενώ θα συμμετέχουν και σε άλλους πανελλαδικά.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση